Duda: "Ne bih kumu da pravim pritisak, ali vidim Fener u finalu"

Autor: Pavle Knežević
subota 28.04.2018.
14:07
Izvor: Sportske.net

Legendarni trener ne želi da stvara dodatni pritisak Obradoviću, ali misli da Fener može da odbrani krunu. O Žalgirisu, njegovom Olimpijakosu i budućnosti srpske košarke...

Beta/BranislavBožić/Ds
Beta/BranislavBožić/Ds

Povezane vesti

Legendarni Dušan Duda Ivković imao je mnogo toga da kaže o "fajnal foru", u čijem finalu očekuje Fenerbahče i CSKA. Misli da je jako loše što Srbija neće imati predstavnika u Evroligi.

Ivković je bio učesnik današnjeg otvaranja renoviranih terena na Kalemegdanu, sa predstavnicima Evrolige i projekta OneTeam. U razgovoru sa novinarima oprezno je izneo svoja očekivanja od predstojećeg završnog turnira.

"Imam određenih simpatija i favorita. Ono što sam video i rekao mom kumu Željku Obradoviću: 'Bravo, kume. Kada je najpotrebnije, tvoj tim igra kako treba, kao i prošle godine. Tvoje reakcije i tvoje vođenje su urađene na najbolji mogući način'.

Ne treba zaboraviti da je Fener ostao bez kičme tima: najboljeg realizatora Bogdanovića i Juda, koji je bio stub odbrane. Ne bih želeo sada da na neki način povećam pritisak, da to bude teret i breme favorita, ali, po meni, ako se oporave Hajns i De Kolo, možemo očekivati finale Fenerbahče-CSKA
", rekao je Ivković.

Najprijatnije iznenađenje ovosezonske Evrolige je Žalgiris, kome niko skoro nije davao nikakve šanse, ali je ipak došao do "fajnal fora", i to u tek drugoj sezoni Šarunasa Jasikevičijusa kao trenera. U četvrtfinalu je izbacio prošlogodišnjeg finalistu Olimpijakos, Ivkovićev bivši tim.

"Po meni je najprijatnije iznenađenje sigurno Žalgiris. Često je moj kolega Dule Vujošević voleo da pravi komparaciju budžeta, koliko je ko plaćen, a oni su imali jedan od najmanjih budžeta, ali su bili najbolji tim što se tiče same Evrolige. Tome je sigurno doprineo Jasikevičijus, tako da imamo novo, stabilno ime u našoj branši.

Sa druge strane, jako mi je žao Olimpijakosa. Ne verujem da je to kraj te generacije. Oni su mnogo dali evropskoj košarci. Ja sam ih okupio 2010. i bili su dva puta prvaci Evrope, ali onaj njihov glavni šmek je bio karakter, koji sam očekivao da će pokazati u jednoj od dve utakmice u Kaunasu, ali očigledno im to Žalgiris nije dozvolio
", rekao je Ivković.

Kako vam deluje Marko Gudurić sada?

"Gudurić je mlad i pokazao je da je dobra investicija i da je Željkov izbor ispravan. Košarka je timski sport, ne bih hteo da pravimo bilo kakvo opterećenje, ali pokazao je da može da dostigne visoku svetsku klasu", rekao je Ivković.

U Evroligi sledeće sezone neće biti predstavnika Srbije.

"To je jako loše i mislim da je loše za srpsku košarku. To nije budućnost. Nadam se da će naši klubovi pre svega organizaciono da smognu snagu da se vrate. Igračka baza postoji, ovde nisu problem struka i rad i uvek se nalaze rešenja kada je najteže. Mislim da ćemo već u sezoni posle sledeće imati klub u Evroligi. Ovo je jako loše", rekao je Duda.

Šta vama znači ovaj "fajnal for" i to što su obnovljeni ovi tereni na Kalemegdanu?

"Srbija i Beograd su verovatno možda zaslužili da i ranije 'fajnal for' bude ovde. Verovatno je bilo objektivnih razloga što se to nije ranije desilo: možda infrastrukturnih, možda period izolacije, raznoraznih kažnjavanja, ratova… Mislim da je Beograd sada spreman i siguran sam da će da napravi najbolji mogući 'fajnal for'.

Što se tiče našeg boravka na ovom legendarnom, istorijskom mestu, ovde možemo da kažemo da se rodila i rađala jugoslovenska, pa i srpska košarka. Evroliga je imala dobar osećaj da ta 'fan zona' baš bude na ovom mestu, koje je stvarno bilo kultno
", rekao je Duda Ivković.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke