Drama u Humskoj - Partizanov apel državi!

 • Autor: Darko Mitrović

 • 26. jun 2013.

 • 14:26

 • Izvor: Sportske.net, kkpartizan.rs

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Košarkaški klub Partizan uputio javno pismo Ministarstvu omladine i sporta Alisi Marić, postavljajući pitanje da li je neminovno da se ugasi još jedan simbol evropskih uspeha našeg sporta, zbog dramatične situacije u kojoj se nalazi.

Drama u Humskoj - Partizanov apel državi!
Foto: kkpartizan.rs
U ime aktuelnog šampiona Srbije i regionalne ABA lige pismo je potpisao predsednik kluba Predrag Danilović, koji se istim povodom obratio novinarima na izuzetno posećenoj konferenciji za novinare.

Danilović je upozorio da Partizan u ovom trenutku nije u stanju da se takmiči ni na domaćoj, ni na evropskoj sceni.

Javno pismo Partizana ministarki sporta i omladine Alisi Marić prenosimo u celini.

''Potpuno svesni teške ekonomske situacije u kojoj se nalazi država, privredni subjekti, svi građani, obraćamo Vam se ovim putem da ukažemo na bezizlaznu i dramatičnu situaciju u kojoj se danas nalazi KK Partizan.

Košarkaški klub Partizan je najuspešniji košarkaški klub u državi i regionu i jedna od najuspešnijih sportskih organizacija u zemlji. U svojoj bogatoj istoriji, dugoj više od šest decenija KK Partizan je osvojio čak 43 trofeja. Crno-beli košarkaši 20 puta su osvojili trofej prvaka države, 13 puta nacionalni Kup, tri puta su bili pobednici evropskog Kupa "Radivoja Koraća", a prvaci Jadranske lige, najbolji u regionu, čak šest puta.

Najsajniji trofej u bogatoj klupskoj riznici, titula pravaka Evrope, osvojena je u Istanbulu 1992. godine. Pored uspeha koji su klubu iz Humske donosili titule, postoje i oni koji se mogu izjednačiti sa osvojenim trofejima, velikim uspesima. Beogradski crno-beli su bili učesnici četiri fajnal-fora najelitnijeg evropskog klupskog takmičenja, Gan 1988, Istanbul 1992, Barselona 1998 i Pariz 2010.


KK Partizan je izrastao u najpoznatije košarkaško ime sa naših prostora, sa velikim ugledom u evropskim i svetskim okvirima. Ni jedan evropski klub nije dao toliko igrača najjačoj ligi na svetu NBA, kao beogradski crno-beli, a košarkaši koji su nosili dres Partizana uvek su bili znak prepoznavanja zemlje višestrukih evropskih i svetskih prvaka.

Pored velikog doprinosa igrača koji su ime Partizana nosili ponosno u svet, nemerljiv doprinos su dali treneri evropskog i svetskog renomea, profesor Aleksandar Nikolić, Dušan Ivković, Željko Obradović, Ranko Žeravica, Duško Vujošević...


O fenomenu KK Partizan snimljene su brojne emisije evropskih i svetskih medijskih kuća, koje su priču o čudu iz Srbije poznatom po atmosferi na tribinama, uspesima i predanom radu preneli milionskom auditorijumu van granica naše zemlje i regiona.

Na današnji dan KK Partizan nije u stanju da se takmiči u domaćoj ligi, Jadranskoj, niti da učestvuje u najprestižnijem klupskom košarkaškom takmičenju - Evroligi.

Račun košarkaškog kluba je u blokadi zbog neplaćanja poreza, osnovni dug je oko pola miliona evra, a ukupan dug prema igračima koji su osvajali jadransku i domaću ligu prethodnih godina prelazi 1,5 miliona evra.

Opšte je poznato da košarka nije profitabilna oblast i da uz izuzetno skroman godišnji budžet u evropskim okvirima KK Partizan uspeva godinama unazad, sa nevericom i brojnim priznanjima u evropskim košarkaškim krugovima, da domaćinskim poslovanjem na sportskom planu parira najbogatijim košarkaškim klubovima u Evroligi.

Država je u prethodnom periodu pomagala preko državnih kompanija (Telekom, NIS, Dunav Osiguranje, Komercijalna banka sa kojima su ugovori istekli i pitanje je da li će se nastaviti) i vrednovanjem sportskih uspeha koliko je mogla. Moramo istaći da je to ipak nedovoljno da bi se u potpunosti ispratio sportski rezultat koji je KK Partizan postizao i kolika su bila očekivanja i potrebe navijača u Srbiji i regionu.

Poštovana gospođo Marić, država i društvo u celini treba da se odredi da li KK Partizan kao društveno-sportska organizacija koja nije u privatnom vlasništvu treba ovoj državi i društvu kao takav, ili je neminovno da se ugasi još jedan simbol evropskih uspeha našeg sporta i reprezentativni ambasador Srbije u celom svetu''.

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari