Dončić najbolji klinac u istoriji NBA?!

Autor: Nikola Miloradović
nedelja 18.11.2018.
12:33
Izvor: Sportske.net

On je jednostavno rođen za velike stvari.

Beta/AP Photo/Ron Jenkins
Beta/AP Photo/Ron Jenkins

Povezane vesti

Rečima Bilija Spanulisa, "Luka Dončić je tip igrača koji se rađa jednom u 50 godina".

Ovaj momak rođen 28. februara 1999. godine u Ljubljani ne prestaje da oduševljava.

Došao je minulog leta u NBA ligu kao treći pik na draftu, stigao je sa epitetom najkorisnijeg igrača Evrolige, momkom koji je imao veliki udeo i u osvajanju zlata na Eurobasketu sa Slovenijom minule godine, kao i momku koji je u jednoj sezoni bio najkorisniji i u EL i u ACB ligi.

U tim godinama, sa tom dozom odgovornosti, niko nije postigao ono što je Dončić uspeo da postigne, a njegovi uspesi nastavljaju se i u NBA ligi.

Karijeru u najjačoj ligi sveta počeo je u Dalas Maveriksima, mentor mu je verovatno i najbolji evropski košarkaš u NBA svih vremena Dirk Novicki.

Čini se kao idealna sredina, mnogi su pretpostavljali da se Luka dobro snaći i da će biti jedan od kandidata za nagradu Ruki godine, ali je bez sumnje retko ko mogao da pretpostavio da će za 15 utakmica Luka Dončić postati lider jedne NBA franšize.

A on to zaista i jeste, na prvih 15 nastupa u proseku beleži 19,5 poena, 6,6 skokova i 4,2 asistencije po utakmici, tom statistikom ne može da se pohvali nijedan igra Mavsa ove sezone.


I ne samo to, iako je najmlađi na terenu, Dončić neretko uzima teške i bitne šuteve, a isto tako često ih i pogađa.

Sinoć je recimo sa 24 poena, devet skokova i četiri asistencije srušio najbolji tim u ligi i jedan od najboljih NBA timova svih vremena, Golden Stejt Voriorse. Ruku na srce, nisu igrali Stef Kari i Drejmond Grin, ali to ne umanjuje previše značaj nove blistave partije slovenačkog reprezentativca.

Na "Tviter" nalogu Dalasa osvanuo je još jedan fascinantan podatak kada je Dončić u pitanju.

Naime, sa sinoćnjih 24 poena, Dončić je stigao do cifre od 292 poena na prvih 15 nastupa u ligi. Sa tim učinkom, on je postao najbolji tinejdžer u istoriji NBA lige, bolje rečeno on je prvi tinejdžer koji je postigao pomenuti broj poena na prvih 15 utakmica.

Dakle, još uvek smo na početku sezone, a bivši as madridskog Reala već ispisuje istoriju najjače košarkaške lige na svetu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

5 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
JC\'90
Sunday, 18.11.2018
14:02

Svaka mu cast. Talenat koji se vidja jednom u 50 godina

avatar
bagra
Sunday, 18.11.2018
13:56

Ako je najbolji onda bi trebao da uvede svoju ekipu u play off, a da li ce to uraditi. Nece sigurno.

avatar
ISTINA BOLI
Sunday, 18.11.2018
15:24

Uvesti ekipu sa Novickim pred penzijom,Bareom,Dzordanom i Barnsom,na zapadu koji nikada nije bio jaci,bi bilo ravno osvajanju titule. Pa na istoku od vrhunskih igraca imas samo Irvinga,Kandzu i Batlera,svi ostali na zapadu i ti bi da dete od 19 godina pobedjuje njih u prajmu?

avatar
PratimFudbalOd2005:(
Friday, 23.11.2018
14:04

Nista se ne preteruje,upali utakmicu pa pogledaj...sve u dalasu ide preko njega i svi oko njega su blago retardirani..

avatar
bagra
Monday, 19.11.2018
19:13

Ne bih ja to, ali malo se preteruje, te ovo te ono, pa najbolji ikada, dajte molim vas. Super je on, svaka cast, ali da je najbolji ikada mladi nije sigurno.