Dok u Partizanu ćute, Čović stigao i u Jutarnji program - Ko zabada glavu u pesak kao noj?

Autor: Darko Mitrović
utorak 26.05.2020.
10:45
Izvor: Sportske.net, tv prva

Prvi čovek Crvene zvezde, u društvu Bože Maljkovića i novinara Vlade Stankovića jutros komentarisao jučerašnju odluku Evrolige.

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Povezane vesti

Sezona u Evroligi i Evrokupu je juče prekinuta, a sledeće sezone će u elitnom evropskom takmičenju igrati istih 18 ekipa kao u ovoj sezoni. Dakle, ABA ligu će ponovo prekinuti Crvena zvezda, što u Partizanu doživljavaju kao nepravdu, jer se verovalo da će imati mesta za još jedan klub sa ovih prostora.

Na tu temu, jutros se u Jutarnjem programu TV Prva oglasio predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović.

''Ja mislim da je jedina ispravna, realna i poštena odluka u ovakvim okolnostima, i u skladu sa pravilima i propozicijama.

Mislim da je u našoj javnosti izvršena klasična zamena teza. Odmah nakon proglašenja pandemije, odmah se krenulo sa kampanjom i licitiranjem ovaj će biti prvi, što nije u redu u ovakvim okolnostima, Evroliga je stavila zdravlje igrača u prvi plan, o zdravlju i stručnog štaba. Imate primer da je prvi doktor u CSKA preminuo od korone.

Liga će biti ponovljena sledeće sezone, niko nikome nije poklonio ništa, jedino što nam je korona svima uzela i što smo zapravo svi izgubili, treba gledati realno, a ko je kakve kalkulacije imao - šta da radimo.

Đordi je čekao da vidi kakva je situacija sa pandemijom u Evropi. Mi i ne znamo kako će sve ovo dalje teći. Ako bude po najavama nekih stručnjaka, postoji priča o drugom talasu. NBA ima drugačiji kalendar takmičenja, a oni i odranije pokušavaju da kalendar pomere na decembar. Naš dodatni problem je i što je 90 posto američkih igrača otputovalo iz Evrope.

Takođe, problem su i ugovori. Igrač kome ističe ugovor 30. juna, trebalo je da igra 4. jula pa nadalje, a ako je već potpisao ugovor sa nekim drugim timom, taj drugi tim je trebalo da mu dozvoli da igra za svoj dosadašnji tim, što baš i nije realno'', objašnjava Čović.

Komentarišući nezadovoljstvo pojedinih klubova, među kojima je i Partizan, Čović je poručio da se prvak ne postaje na sredini sezone.

''To da li je neko bio prvak... Ne dobija se prvak na sredini ili pred kraj sezone. Esencija košarke je plej-of. Šta da kaže Efes, šta da kaže Barselona, Real?

Šta da kaže i Zvezda na kraju krajeva? Nama je bilo potrebno nekih 4-5 pobeda da budemo među osam ekipa.

Sve u svemu, svi smo izgubili, ne treba da napadamo nikoga i da pravimo negativnu atmosferu. Biće teška sezona, ući ćemo u recesiju, ugovori će biti znatno manji. Čeka nas težak posao. Nama su karte 30-35% budžeta. Ko će da plati kartu ako ne budemo igrali pred publikom?'', pita Čović.

Govoreći o odnosu FIBA - Evroliga, Čović ponavlja da Zvezdi niko ništa nije poklonio.
-
Bundesliga

''Da se malo vratimo unazad, Evroliga je kupila od FIBA kompletno elitno takmičenje. Niko ništa nije ukrao. Nemojmo da zabadamo glavu u pesak kao nojevi. Sve što se traži, traži se da se izbori na terenu.

Mi još nemamo sistem finansiranja frhunskog sporta. Zvezda ima ubedljivo najmanji budžet četiri godine, pa se dobro nosimo u Evroligi, niko nam ništa nije poklonio. ABA liga treba da ima dva mesta u Evroligi. Zašto ih nema, sama je kriva. Imali smo ranije tri prvaka - Srbije, Slovenije, Hrvatske, pa je došlo do rekonstrukcije Evrolige.

Zvezda je od 12. marta permanentno ćutala i rekla da neće dati izjave. Gledao sam propozicije, bio sam opšuten, gledajući propozicije i pravila. Ovde se donose pravila da bi se kršila, a tamo se pravila donose da bi se poštovala. To jeste kvalitet Evrolige, nijedan autoritet ne može da utiče i da promeni odluku. Ovde su se uz čašice i flaše tumačili propisi po restoranima, a nisu se proučavala pravila'', konstatovao je Čović.
-
Bundesliga

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božodar Maljković najpre je pozdravio odluku o prekidu sezone, ali je uputio i kritiku Evroligi.

''Očekivana odluka i mislim da je dobro da malo razmišljamo i o zdravlju igrača. U Španiji ima po 300 operacija u sezoni, moramo malo da vodimo računa i o igračima, pogotovo evropskim koji leti imaju tek desetak dana odmora.

Ja sam Bertomeuu ranije rekao da kako gleda da od Milana do Atine nema evroligaša. Sada je to Zvezda. Ja jesam Zvezdaš, ali trebalo je još jedan klub sa ovih prostora, Partizan, ili Budućnost da dobije priliku radi respekta prema ovoj teritoriji koja je dala hiljade velikih igrača.

Po meni, to je nepravda. Oni kažu kod nas nema poklona, a šta je Zenit zadužio više košarku od Partizana? Ima Gasprom iza sebe, jake ljude iza sebe, zar to nije poklon. Trebalo je da uđu još dva kluba iz Evrokupa, Partizan i Bolonja da uđu u ligu'', izjavio je Maljković.

''U ovoj situaciji nema dobre odluke, a da li je ova najmanje loša ili dobra, pokazaće vreme. Odluka je očekivana, iznuđena i realna, jer nije bilo manevarskog prostora'', istakao je novinar Vlada Stanković.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

17 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Колатерална Штета
Tuesday, 26.05.2020
18:30

Partizan da zajebe i ULEB i ABA ligu, da se napravi dogovor sa nekim klubovima kao što su Olimpojakos, Panatinaikos, Makabi i ostali nesvrstani da igraju ligu, ili da nađu način da igraju VTB ligu, a + da igraju i FIBA ligu šampiona...

avatar
Realni Arthur
Tuesday, 26.05.2020
15:39

Zaista je teska situacija za Partizan, i ja njih potpuno razumem, pa nekako sve su imali na dohvat ruke, ali verujem da nece optuziti ili poceti neko spinovanje na racunicu Zvezde. Jer Evroliga je donela takvu odluku i tacka. Ne sumnjam da je zdravlje i izjasljavanje igrace igralo glavnu ulogu za ovu odluku! Sta sad, posle bitke svi generali, potpuno nebitno, sta misle i sta kazu Covic, Grbovic, Maljkovic,.....! Definitivno, kolateralna steta je u celoj ovoj prici Partizan, mada posle ovakve duge pauze Bog zna kako bi se sve zvarsilo! Vidim Crno gorci bas aktivni, vec kompletiraju ekipe za iducu godine, dok sa druge strane Zvezda i Partizan se plase da li ce da prezive ovu tesku finansijsku krizu. Da li toliko njihova drzava pomaze Buducnost i Mornar, jer ne verujem da su bas prodali nekog igraca. I na kraju, zaista ne razumem i ne mogu da shvatim kako je moguce da nema nikakav finansisjki dobit ni igrati Euorligu, pa npr. Liga Sampiona lepo ti da 15 ili 16 miliona eura ako se plasiras i ti si ok za jednu godinu, jos neki dodatni finansijski bonus za pobedu ili nereseno i super. A sta je Zvezda dobila od evrolige za 5 ili 6 godina koje igra, pa valjda neku sicu! Pozdrav

avatar
elixx.me
Tuesday, 26.05.2020
13:23

Svi pricaju da je Evroliga prekinula takmicenje , a niko ne zna da li ce se i igrati od oktobra .

avatar
marecareee
Tuesday, 26.05.2020
12:52

Dajte i Milvokiju titulu, pa nije pravedno, prvi su cele sezone, prvi su u svim takmicenjima u kojima su igrali :-D

avatar
nemam pojma
Tuesday, 26.05.2020
12:25

Hoćete li konačno postati novinar a ne navijač čovićevog kluba?

avatar
DVA HRAMA
Tuesday, 26.05.2020
11:06

* neki(h) drugi(h)

avatar
DVA HRAMA
Tuesday, 26.05.2020
11:04

1) Prvo treba da ide izjava Maljkovica pa tek onda neki drugi, 2) Stankovic je rekao da smo osteceni i da smo doziveli veliku nepravdu, a ti to uopste nisi preneo, 3) vidimo izjavu da je ''zvezdi'' trebalo 4-5 pobeda, a ostalo je jos 6 kola, sami procenite koliko je to bilo realno, ovako to lepo zvuci van konteksta, 4) vidimo izjavu da se ''zvezda'' NIJE oglasavala od 12. marta? :)

avatar
Grb partizana 1997?
Tuesday, 26.05.2020
11:34

To je realno isto koliko je realno da bi partizan osvojio ABA da je igrano do kraja.

avatar
DVA HRAMA
Tuesday, 26.05.2020
17:40
avatar
Kimi
Tuesday, 26.05.2020
11:03

Evroliga brine o zdravlju igraca... Ovde izgleda moze da lupi ko sta hoce i da kao bude u pravu. A imamo primer igraca Reala koji se na pocetku jos zarazio koronom i za to direktno optuzio Evroligu jer su ih terali da igraju u Milanu, protiv njihove volje. Imamo i Majka Dzejmsa koji je pre neki dan javno izrazio nezadovoljstvo sto Evroliga hoce da ih natera da igraju, da nije bilo cvrstog stava igraca i struke, da se samo Bartomeu pita, igralo bi se, samo da on zaradi jos neki evric.

avatar
deki trbic
Tuesday, 26.05.2020
11:03

jao jao.....ovo je kao najbolja opcija itd samo za Vas xD a za one koji su radom, trudom ove sezone uradili vise nego Vi trebaju da igraju EL ...xD ali naravno opet ste imali srece

avatar
⭐♦ povratka kralja
Tuesday, 26.05.2020
11:20

El se ne dobija trudom, nego kako Djordji kaze. :)

avatar
⭐♦ povratka kralja
Tuesday, 26.05.2020
17:14

Nemas nikakav dokaz za to da bi partizan dobio Zvezdu ili bilo kog drugog u plej ofu.

avatar
deki trbic
Tuesday, 26.05.2020
14:00

Nazalost da....xD ali da nije bilo pandemije ne bi igrali EL