Dočekasmo i to, nameštena utakmica u NBA ligi?!

Autor: Nikola Miloradović
četvrtak 21.05.2020.
13:58
Izvor: Sportske.net

Da li isključivo zbog spektakla?

EPA-PHOTO/EPA/Matt CAMPBELL
EPA-PHOTO/EPA/Matt CAMPBELL

Povezane vesti

Dejvid "Admiral" Robinson će ostati upamćen kao jedan od najboljih centara koji su ikada igrali košarku, a jedan od najupečatljivijih nastupa u njegovoj karijeri viđen je protiv Los Anđeles Klipersa u sezoni 1993/94.

Bio je poslednji dan sezone, "Admiralu" je bilo potrebno da postigne pet poena više od Šekila O'Nila, kako bi bio najbolji strelac u ligi.

Ubacio je Klipsima čak 71 poena, O'Nil je postigao 32 protiv Netsa, sve je bilo jasno, centar San Antonio Sparsa poneo je titulu za najboljeg strelca NBA lige u sezoni 1993/94.

Klipersi su u to vreme važili za "vreću za udaranje" u najjačoj ligi na svetu.

Franšizu je 1981. godine otkupio Donald Sterling za 12,5 miliona dolara, još dok je bila u San Dijegu, a iako tokom njegove vladavine nisu ostvarili puno uspeha, uspeo je da proda Klipse Stivu Bolmeru za čak dve milijarde dolara.

Sada su se pojavile i sumnje da je praktično namestio duel sa San Antonio Sparsima.

Kazino

Naime, Dominik Vilkins i Ron Haprer, koji su u to vreme branili boje Klipersa, otkrili su da im je trener Bob Vajs, iako nisu mogli ni da se sete ko ih je trenirao, pred meč sa Sparsima rekao da je dobio naređenje sa vrha da Robinson mora da bude najbolji strelac.

"Rekao nam je, "Gledajte, ljudi. Samo da znate, rečeno mi je da startnu petorku sklonim nakon četiri minuta prve četvrtine. Sterling hoće da vidi Dejvida Robinsona kako uzima titulu najboljeg strelca".

Kunem vam se, zašto bih lagao
", rekao je Vilkins.

Harper je rekao da je pokupio opremu i izašao iz svlačionice.

"To što smo uradili je bilo jeb*** sramotno", rekao je Haper.

Viklins je dodao da je napustio arenu i zaputio se u Atlantu.

Tog dana, starteri Klipersa su zaista imali oskudnu minutažu.

Mark Džekson - 16 minuta
Ron Harper - 20 minuta
Dominik Vilkins - 21 minut
Loj Vot - 25 minuta
Elmor Spenser - 5 minuta

Primetno je da je centar Spenser odigrao tek pet minuta, iako je bilo diskutabilno koliko je i on mogao da čuva "Admirala", ali mu je svakako "sklonjen sa puta".



Konkretnih dokaza nema da je Sterling zaista naredio treneru da povuče ekipu kako bi Robinson pobedio Šeka, a čak su i starteri igrali više nego što bi po Vilkinsovoj i Harperovoj priči trebalo. Ipak, jasno je da su svi igrali daleko manje nego inače.

Utisak je da nešto ipak postoji iza ove priče, što je sasvim dovoljno.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke