'Dobrodošli u zemlju košarke' - Znate li posle koliko godina Srbija neće imati predstavnika u Evroligi?

Autor: Mihajlo Vidojević
nedelja 15.04.2018.
10:04
Izvor: Sportske.net

To što smo ostali bez predstavnika u Evroligi posle gotovo dve decenije ne predstavlja trageduju samo po sebi. Ali...

Epa/Koča Sulejmanović
Epa/Koča Sulejmanović

Povezane vesti

Košarkaši Budućnosti savladali su aktuelnog šampiona Srbije u finalnoj seriji plej-ofa ABA lige i tako osvojili titulu u regionalnom prvenstvu i ujedno stekli pravo da se takmiče u Evroligi.

To praktično znači da, ukoliko ne dođe do nekog velikog preokreta, Srbija u sezoni 2018/19 neće imati predstavnika u elitnom evropskom takmičenju i to prvi put još od 2001. godine!

Partizan se pre 17 godina domogao evropske elite i bio njen stalni član sve do sezone 2013/14 kada je i Crvena zvezda mt:s stekla pravo da zaigra u Evroligi.

Od sezone 2014/15 pa sve do ove koja je na izmaku Srbiju je u Evroligi predstavljao klub sa Malog Kalemegdana koji se sinoćnim porazom u "Morači" oprostio od elite.

To što posle punih 17 godina nećemo imati predstavnika u Evroligi nije tragedija samo po sebi. Košarkaške poslenike u Srbiji više bi trebalo da brine to što smo dozvolili da kao "zemlja košarke" ostanemo bez svog mesta u Evroligi i praktično ga ustupimo regionalnoj ligi.

Možda je ovo pravi trenutak da svi koji žele dobro srpskoj košarci sednu za jedan sto i razmotre koje su sve opcije u igri i kako povratiti sve ono što smo izgubili pridruživanjem ABA lige.

Valja podsetiti da sledeće nedelje počinje borba za titulu u domaćem šampionatu ali da titula u Srbiji osvajaču ne donosi ništa osim prestiža.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

22 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Bojan Urosevic
Sunday, 15.04.2018
21:29

Ods sledece sezone asvel dobija a licencu zato sto im je parker vlasnik i francuske tv stanice daju najvise novca za tv prava evrolige.

avatar
magister
Sunday, 15.04.2018
17:11

Čim nemamo šampiona ABA lige, odmah diskusija o tome da li nam je potrebna? Pa to valjda ne ide tako. Činjenica je da je premalo da liga, u kojoj igraju klubovi zemalja koje poslednjih godina, a računajući i Jugoslaviju, poslednjih 50 godina, igraju značajnu ulogu u evropskoj košarci, ima samo jednog predstavnika u EL - nije normalna. Pa ko je igrao filnale prvenstva Evrope? Slovenija : Srbija! Ali, to je problem koncepta EL, a ne problem ABA lige. Aba liga je mnogo zanimljivija nego što bi ikad mogla biti domaća liga. Po meni, Srbija bi morala imati predstavnika u EL, a nekad i dva. Španija ima 4! Pa naravno da imaš i moćnije klubove, kad imaju mogućnost i marketinga i prodaje tv prenosa i kad su privlačniji za igrače, jer igraju EL. Regionalna liga je prava stvar, a nesposobni funkcioneri nek se izbore za bolji status srpskih klubova! A pošto ne umeju, nek puste nekog drugog. Partizan je više puta zaslužio status stalnog člana, pa ga nije dobio.

avatar
R BRANI (A.) MADRID
Tuesday, 17.04.2018
13:09

Spanija ima 5.

avatar
Goran_Ilic
Sunday, 15.04.2018
16:18

Nemam comentar,kako smo se borili i mi i Partizani to smo i docekali.Jos malo ima da pogasimo klubove,cemu mi sluzimo uopste,za amatersko loptanje,pa to mozemo i bez klubova u kraju na kosevima.Bas smo jadni i cemerni.

avatar
Don Silvio
Sunday, 15.04.2018
14:38

Konacno neko i da napise ono sto svecina misli, a to je da smo mi jedini izgubili ucescem u ABA ligi dok su drugi dobili. Ok je da se igra ta liga vise jakih utakmica i ok je da se tako izbori evropa da bi bilo smisla igrati al cemu onda domace prvenstvo

avatar
R BRANI (A.) MADRID
Monday, 16.04.2018
08:19

Domace vec nekoliko godina sluzi samo zbog toga da bi se znalo ko ce ici u regionalnu.

avatar
Ninoslav Krejic
Sunday, 15.04.2018
14:36

Pa dosta je bilo Zvezdo tri sezone za redom i drugi treniraju i drugi se znoje da bi nesto postigli

avatar
brekbaCh1
Sunday, 15.04.2018
14:04

Tolike pare sipane u klub. Sramota da ne mogu ABU da osvoje.

avatar
nenadnenad1234
Sunday, 15.04.2018
14:03

Nebojsa hvala ti. Srbija zvanicno nema predstavnika od 2012., ali o tome niko ne prica, jer od tada ti ucestvujes ko predstavnik ABA lige, ne Srbije.

avatar
Partibrejker
Sunday, 15.04.2018
12:30

Kada sampion Srbije bude igrao u EL mozemo reci da Srbija ima predstavnoka u EL.Buducnost takodje nece predstavljati Crnu Goru vec Aba ligu.Za to sto sampion Srbije neigra u EL zahvalite onom sto nece da igra pa onda ipak igra i pukne.

avatar
axelf88
Sunday, 15.04.2018
12:27

partizan se prvi pobunio protiv aba lige na pocetku, jer se znalo da ce doci do ovoga...zato nije igrao jadransku ligu prve 2,3 sezone, ali se posle povinovao....

avatar
Meepo
Sunday, 15.04.2018
12:26

ABA koja je sigurno u top 5 po jacini liga u Evropi, a samo jedan predstavnik.

avatar
Stojanovic Ilija
Sunday, 15.04.2018
12:08

odgvor je plansko unistavanje kk Partizana

avatar
magister
Sunday, 15.04.2018
10:53

Zvezda sigurno ima bolji tim, ali Gordić i Ivanović pre svega, pa i ceo tim Budućnosti, imao je veliku inspiraciju. Mislim i da je Čovketov pritisak delovao gore na Zvezdine igrače. S druge strane, ne bih nikome dosipao so na otvorenu ranu, ali, ima stara izreka Valtazara Bogišića: Što se grbo rodi - vreme ne ispravi; na silu stvorena veličina, sa usputnim uništavanjem Partizana, je li to bilo u pravcu jačanja srpske košarke?

avatar
PARTIZAN ŠAMPION \'18
Sunday, 15.04.2018
10:52

Ko je bio začetnik regionalne lige, ko je povukao nogu i uspeo da ubedi najjače srpske klubove da budu za regionalnu ligu sem onog ispostaviće se kasnije najjačeg koji je bio primoran da prihvati uslove regionalne lige da bi mogao da bude konkurentan na domaćoj sceni, igrao €L i nekako opstao u vrhu evropske košarke? Onaj ko se ovih dana najviše žalio na tu regionalnu ligu. Pošto je Partizan skoro 2 decenije bio najjači na terenu i igrao €L onda su plasman u €L sa nacionalnog prebacili na sakupljanje poena na u nacionalnim i regionalnom prvenstvu, a i kada je tu Partizan bivao najbolji prebacili samo na region i žrtvovali 1 mesto pa umesto 3 dobili smo kasnije 2 regionalna učesnika €L. Kada su to bili Partizan i Igokea morao je da radi zeleni sto da bi se plan ispunio pa je mesto Igokee dobio Crvena zvezda mts. Pošto je Partizan kao bolji evroligaš od Crvene zvezde mts bio najjači u državi i regionu moralo je da se žrtvuje još jedno mesto kako bi konačno Partizan ostao bez €L i izgubio primat u domaćoj i regionalnoj ligi. Kad se to desilo čudom u beogradskom plej-ofu gde je Cedevita napravila jedno mini čudo protiv Partizana, a Cibona dva velika i došla zasluženo do €L opet je morao da radi zeleni sto da bi se ispunio plan jer ipak žrtvovati regionu dva mesta u €L da bi ga dobio neki drugi značilo bi da si žrtvovao mesto u €L domaćoj košarc. Međutim kada 2 puta uđeš u €L za zelenim stolom onda ti je džabe i što se F4 €L igra u tvojoj državi pa umesto da kidišeš na F4 €L ostaneš i bez tog jednog jedinog mesta u €L iako u regionu imaš 4 kluba od koja 2 vodi isti čovek koji je pritom vodio i regularni deo regionalne lige, isti onaj čovek koji nas je odveo u regionalnu ligu i ostavio bez jednog, a region bez 2 mesta u €L zbog ambicija nekada svog, a sada svojih klubova. Poenta cele priče je da te u finalima olimpijskih igara, svetskih i evropskih prvenstava niko neće pitati imaš li dovoljan broj stanovnika, da li ti je dovoljno velika površina države, koliki ti je BDP države jer tamo nema zelenog stola već samo terena na kome se sve odlučuje ali može biti veoma značajno koliko evropligaša imaš, dva, jednog ili nijednog.

avatar
brekbaCh1
Sunday, 15.04.2018
14:08

Svaka cast, sustina pogodjena.

avatar
Partibrejker
Sunday, 15.04.2018
14:18

Gresis.Niko sa ovih prostora nije uticao na broj predstavnika u EL.Nemoj da se iznenadis ako i to jedno mesto izgubimo.Bas zbog toga morali smo da podrzimo fibu.A da je citava situacija iskoriscena od patuljka iz predgradja da unisti Partizan to je istina

avatar
noname
Sunday, 15.04.2018
10:32

mogu da zamislim na sta bi licila domaca liga, kakav bi to bio pritisak na sudije i KSS od strane Covica. Sad ste se setili da branite domacu ligu i mesto u EL, sad vam ne odgovara sistem. To mesto ne bi dala EL srpskom sampioni ni da liga ima 20 ucesnika. Svedoci smo i Asvela i Prokoma i Zjelene gore i svih koji su imali pare i nista vise.

avatar
Raky_b
Sunday, 15.04.2018
10:24

Hmmmm...ko li se borio protiv ideje da se srpsko mjesto u EL ustupi regionalnoj, a ko je ono bio najveci zagovornik iste!?nDa vidimo, zlatne ribice, kako vas sluzi pamcenje????

avatar
R BRANI (A.) MADRID
Sunday, 15.04.2018
13:43

Ruku na srce, bio je ovakav tekst i pre cetiri godine, ali, znamo sta se posle toga desilo...

avatar
R BRANI (A.) MADRID
Sunday, 15.04.2018
10:15

I prosli put su oni (doduse, pravi oni) bili krivi sto nemamo predstavnika jer su izgubili to drugo mesto za SRJ koje su Partizan i Buducnost izborili odlicnim rezultatima u Kupu Rajmunda Saporte.