Djukova dinastija!

Autor: Boris Jovanović
utorak 07.04.2015.
08:03
Izvor: Sportske.net

Peta univerzitetska titula za Djuk, "Plavi đavoli" posle preokreta noćas savladali Viskonsin sa 68:63.

Beta/AP Photo/David J. Phillip
Beta/AP Photo/David J. Phillip

Povezane vesti

Djuk je bio u nevolji, imali su problema sa penalima, gubili devet razlike u uvodnim minutima drugog dela, izgledalo je da će navijači Viskonsina, koji su bili u većini imati razlog za slavlje.

"Bili smo gotovi",
kaže Majk Križevski.

Međutim na scenu su stupila dvojica "frešmena". Grejson Alen i Tajs Džons su iskombinovali 39 poena, od toga čak 23 u poslednjih 13 minuta drugog poluvremena, ispostavilo se da je to bila prevaga.

APTOPIX NCAA Duke Wisconsin Final Four Basketball

Verovatno prvi pik drafta, ako se odluči da ode u NBA ove sezone, Džalil Okafor je imao dosta problema sa centrom Viskonsina Kaminskim, ali je u finišu pokazao od čega je napravljen kada su on i Džons sa par trojki deficit Djuka pretvorili u minimalnu prednost. Od tada su "Plavi Đavoli" držali konce u rukama.

Indijanapolis je sreća za Djuk, ovde su osvojili titulu i 2010. protiv Batlera u još jednom sjajnom finalu, a slavili su i 1991. na istom mestu, taj tim su predvodili Kristijan Lejtner i Grant Hil.

NCAA Duke Wisconsin Final Four Basketball

Da posvetimo par reči i Grejsonu Alenu. Ovo mu je prva godina na Djuku, uspeo je da izađe iz senke Okafora u finalu, jer je prva zvezda tima imao problem sa penalima. Alen je odigrao odlično, ubacio 16 poena, "Kouč K" se sigurno nije nadao takvoj roli ovog neiskusnog igrača.

Na poluvremenu je bilo 31:31, onda je Viskonsin serijom poena došao na +9, činilo se da će bez problema, posle 48:39 priversti meč kraju. Ali, dogodilo se suprotno, veliki povratak Djuka, njihovi "frešmeni" su igrali kao veterani.

NCAA Duke Wisconsin Final Four Basketball

Kod poraženih Kaminski je ubacio 31 poen i imao 12 skokova, dobio je bitku sa Okaforom, ali je izgubio rat.

Na kraju, Viskonsim ima primedbi i na suđenje, ali mogu da krive i šut, samo 41% što je za 7% slabije od proseka. Kao da su se ispucali protiv Kentakija u polufinalu.

NCAA Duke Wisconsin Final Four Basketball

Na kraju veliko slavlje i prava dinastija Križevskog koji je od 1980. na klupi ovog univerziteta.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke