Đorđević: "Pobednici uvek nađu rešenje, a ovi drugi problem"

Autor: Pavle Knežević
sreda 22.11.2017.
13:25
Izvor: Sportske.net

Selektor Srbije zna šta čeka njegov tim u duelima protiv Austrije i Gruzije, ali se problemi moraju rešavati.

Fiba.com
Fiba.com

Povezane vesti

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević pozvao je publiku da pomogne reprezentaciji u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Tim ima mnogo novina, ali svi znaju koje su im obaveze. Rezultat je jedini važan ovde.

"Shvatamo svi šta je pred nama. Svaka sledeća utakmica je najvažnija, mi tako na to gledamo i tako spremamo igrače. U ovom kratkom periodu moramo da dođemo do automatizama da odigramo na određenom nivou, pre svega prvu. Potrebna nam je jaka pomoć publike, pogotovo momcima koji su novi, mlađi.

Najvažniji je rezultat. Ni igra, ni njihov individualni učinak. To jeste jedan određeni pritisak, ali je zato taj izazov veći i jači. Na nama je da odgovorimo na najbolji način. Postoji velika razlika između pobednika i ovih drugih. Ovi drugi uvek kažu razlog zašto je to nemoguće uraditi, a ovi prvi pronađu razlog, onda rešenje
", rekao je Đorđević.

Prvi protivnik je Austrija u petak, a onda sledi Gruzija u ponedeljak. Koliko je bilo teško spremiti se za prvi meč?

"To je ekipa jedne zemlje i za nas protivnik kome prilazimo sa najvećim mogućim poštovanjem. Tako prihvatamo sve protivnike do sada. Sve je spremno, svaki mogući video, individualne karakteristike igrača...Sve to imamo i tako se pripremamo. To je princip kojim smo radili do sada. To je moj sistem, uigran. Momci znaju svoje zadatke.

Da li je to dovoljno ili ne, videćemo na kraju utakmice. Treba da olakšamo igračima. Previše informacija je i kontraproduktivno, igrači treba slobodnije glave da uđu u teren. Ako im napunimo previše glave, ljudi izgube najveći kvalitet, a to je talenat koji im omogućava da igraju košarku na ovom nivou
", rekao je Đorđević.

U timu ima mladih igrača koji prvi put igraju za seniorski tim, a ima i povratnika, a pritisak je veliki. Koliko im je teško da se nose sa njim.

"To su sve stvari o kojima čovek stalno razmišlja. I vi verovatno i oni. Oni su profesionalci. U opisu posla im stoji: košarkaš. U trenerci je na odmoru, a na terenu treba da pokažu svoje najbolje kvalitete. Rekao sam im da uopšte ne treba da pokažu svoju najbolju sliku. Krenite od nečeg manjeg, doprinesite i svi ćemo biti zadovoljni. Veliko mi je zadovoljstvo što ću moći da treniram ove momke koji su došli da brane boje svoje zemlje", rekao je Đorđević.

Da li će se za drugu utakmicu priključiti i neki igrači iz Evrolige?

"Ovi igrači su sada trenutno tu, za sledeću utakmicu o tom-potom. Ne znam da li je to uopšte dobra stvar. U ovom trenutku, mi smo ti koji igramo. Od ovih 14, 12 će izaći na teren i oni će da brane boje svoje zemlje protiv Austrije. Posle toga imamo dan i po da spremimo utakmicu. Koliko tu pomaže dovesti novog igrača, ne znam", rekao je selektor.

Đorđević je rekao da razume i klubove i njihove trenere.

"Razumemo probleme sa klubovima i sa trenerima. Jednostavno, bavimo se nekim poslom gde imamo određenu obavezu prema ljudima i klubovima koji nas angažuju. Ovo je stvar do koje smo dovedeni. Ne znamo kako da krenemo, kako će sve to da izgleda. Ovo je novo za sve nas", rekao je Đorđević.

Ove kvalifikacije je trebalo da igraju i Vladimir Lučić i Stefan Jović, koji igraju u Đorđevićevom Bajernu, ali nisu došli zbog povreda. Kakvo je njihovo stanje? Kada će na teren?

"Lučić ima još par meseci sigurno, treba u decembru da ide na intenzivnu terapciju. Još nije skinuo 'čizmu'. Jović je poslednju utakmicu odigrao na svoj rizik. Imao je tu povredu zgloba, skinuo je longetu i juče su mu je doktori vratili.

Treba da prođe pet dana da bi se dala procena. Hteo je da pomogne ekipi, utakmica je bila jako važna za nas, protiv šampiona Bamberga. Ali, ima problema i dalje sa driblingom, šutom. On je igrač koji bi nam sigurno ovde značio", rekao je Đorđević.

Neizbežna tema je bio oproštaj Vladimira Štimca.

"On je već u svlačionici obavestio sve nas. Izgleda da i je to postala moda, što mi se ne sviđa, da odmah posle utakmice čuješ takve stvari, onda su pomešane emocije. Moramo da shvatimo i prihvatimo. Njemu jedno veliko hvala od svih nas. Svaki put je davao 100 odsto. On je veliki primer odnosa jednog srpskog igrača prema nacionalnom dresu. Napravio je veliki pomak u svojoj karijeri i to je za veliku pohvalu", rekao je Đorđević.

Kapiten Milan Mačvan takođe je pozvao publiku da pomogne reprezentaciji.

"Mnogo drago mi je da smo se ponovo okupili. Od ovog zavisi plasman na Svetskog i na nama je da se spremimo što bolje i u dobroj atmosferi. Nisu ni malo naivni protivnici i nadam se da ćemo uz pomoć publike doći do dve pobede.

Svako novo okupljanje posle ovoga će biti lakše. Svesni su novi igrači ozbiljnosti, nisu neiskusni. Neće imati problema da se uklope. Mi iskusniji u Saletovom sistemu ćemo im pomoći da se što pre prilagode i da zabeležimo te dve pobede
", rekao je Mačvan.

Ulaznice za ove utakmice se prodaju u paketu, a od sutra počinju pojedinačno. Cene su 300 dinara tribine, 450 za parter, dok su plava i bela loža 600 dinara. Mogu se kupiti na svim prodajnim mestima Eventima, a dva sata pre početka utakmica i na blagajnama Pionira. Do sada prodato oko 1.000 kompleta.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke