Dino Rađa detaljno objasnio zašto je Hrvatska doživela novi debakl

 • Autor: Darko Mitrović

 • 26. februar 2019.

 • 21:48

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Ponudio je i rešenja, koliko su realna?

Dino Rađa detaljno objasnio zašto je Hrvatska doživela novi debakl
Foto: Beta/AP Photo/Lefteris Pitarakis

Košarkaška reprezentacija Hrvatske ponovo je razočarala tamošnju javnost veoma lošim igrama u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, a čak ni izostanak najboljih igrača ne može da bude opravdanje za pojedine poraze - od Holandije, Rumunije, Mađarske...

U tamošnjem Košarkaškom savezu godinama već traže rešenje kako da se njihov nacionalni tim vrati u evropski, pa i svetski vrh, ali se čini kao da su iz godine u godinu sve dalje od toga.

Legendarni košarkaš i aktuelni predsednik Stručnog saveta hrvatskog košarkaškog Saveza Dino Rađa oglasio se na Fejsbuku povodom eliminacije Hrvatske u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo i njegov stav  prenosimo u celini.

"Svaki rezultat je samo ogledalo rada u prošlosti. Tako da ovo što se dogodilo nije slučajno, isto kao što nije slučajno da se to događa baš nama, i tako već 20 i kusur godina. Svi zajedno trebamo konačno izvaditi glave iz peska i početi realno gledati na stvari. Mi s najboljim igračima odavno nismo više vrhu evropske košarke, a bez njih smo još niže.

Pogledajte utakmice protiv Poljske. Oni su fizički jači i spremniji od nas. Samo je bilo pitanje kad će nas slomiti. I s najboljim igračima i bez njih. Da ne govorim o Letoniji i ostalima s vrha.

Poenta svega je da treba puno više raditi. U prvom redu klubovi i igrači individualno.

Savez je u zadnjih par godina napravio dosta stvari za poboljšanje, ali bez saradnje klubova nećemo napred. Liga je do pre dve godine trajala dva meseca, a zaštićeno godište je iskorišćavano da ti isti klinci rade manje jer moraju igrati, a ne da bi kroz igru napredovali.

Igrači po reprezentacijama borave dva meseca godišnje, a sve drugo su po klubovima. Na pripreme dolaze neadekvatno pripremljeni pa je nemoguće menjati navike u kratkom roku. I da smo uspeli nekim slučajem otići dalje, moje bi mišljenje bilo isto. Kad sam prije godinu i po dana rekao javno da trebamo krenuti ispočetka s U-20 selekcijom pojačanom s par iskusnijih, javnost me dočekala na nož kao idiota.

Ja samo odavno realno gledam na stanje stvari i znam da je skoro nemoguće promeniti navike starih igrača, nego da se treba okrenuti mlađim generacijama i odgajati ih pravilnije.

Ne zato što sam ja nešto posebno pametan, nego zato što sam sve to prošao na svojoj koži i znam što me dovelo tamo gde sam stigao. Samo i isključivo krvavi rad, red i disciplina te odricanje od normalnog života.

To je jedini put napred.

I možemo Stojko i ja otići, može doći sveti Ivan Pavao za predsednika i trenera, ali nećemo ni milimetar napred ako se ne krene raditi puno bolje. Svaki klinac se triba pogledati u ogledalo i reći šta hoće.

Svaki klub će morati isto tako drastično unaprediti rad. I zato apelujem na sve da ovo ne shvate kao skidanje odgovornosti, jer i mi u Savezu uzimamo svoj deo na leđa, nego kao put za izaći iz svega ovog stanja.

Vreme generacije '92. je odavno prošlo, ali ta generacija zna jako dobro što je dovelo do osvajanja 10 medalja u 10 godina. Pitanje je samo ko se hoće do kraja žrtvovati, u krajnjem slučaju za sebe, pa tek onda za klubove i reprezentaciju'', napisao je Rađa.

-
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari