Da li smo u kvalifikacijama dobili nekog igrača za budućnost?

Autor: Darko Mitrović
utorak 26.02.2019.
20:21
Izvor: Sportske.net

Uz sve manjkavosti sistema takmičenja u minulim kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, prethodni period bio je prilika da se u dresu sa državnim grbom nametnu i ''neki novi klinci''. Da li je ta prilika i iskorišćena?

fiba.basketball
fiba.basketball

Povezane vesti

Reprezentacija Srbije je uspešno okončala kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, iako je bilo nekoliko neočekivanih poraza tokom dva kruga kvalifikacija.

Zbog tih poraza je odluka o plasmanu na Svetsko prvenstvo odložena sve do poslednje utakmice protiv Izraela, koju je naš tim dobio u nedelju sa 21 poenom razlike.

Znate već da mnoge reprezentacije tokom kvalifikacija nisu mogle da računaju na svoje najbolje igrače, to je značajno pogodilo i Srbiju, ali smo za razliku od, na primer, Slovenaca ili Hrvata, uspeli da se izborimo sa tim problemom.

S druge strane, zbog izostanaka igrača iz NBA lige i Evrolige, pozive u reprezentaciju Srbije dobijali su i neki novi igrači, koje ranije nismo gledali u dresu sa državnim grbom.

S obzirom da će se možda već posle Svetskog prvenstva, a sasvim sigurno naredne godine, posle Olimpijskih igara u Tokiju, nekolicina najiskusnijih reprezentativaca oprostiti od nacionalnog tima, trebalo bi već sada imati neku jasniju sliku ko bi mogao da za par godina nasledi Teodosića, Milosavljevića, Lučića, Raduljicu, Simonovića, Bjelicu...

Tokom kvalifikacija, selektor Saša Đorđević je u nacionalni tim pozivao nekoliko mlađih igrača, poput Ilije Đokovića, Alekse Avramovića, Stefana Pena, koji su imali svoje blistave trenutke u pojedinim mečevima, ali im je nedostajala konstantnost. U svakom slučaju, ovi momci će i dalje biti na oku selektoru, ali će morati da nastave da napreduju.

Isticao se i 24-godišnji Dejan Todorović, pogotovo u meču sa Gruzijom u Tbilisiju, kada je postigao 24 poena, uz šut iz igre 9/10, ali ga je kasnije povreda na duže vreme odvojila od terena, samim tim i od reprezentacije.

Od igrača koji su dobjali priliku u kvalifikacijama, a koje bismo mogli očekivati i u budućnosti među ''Orlovima'', bio je i Ognjen Dobrić, ali ne i  njegovi saigrači iz Zvezde, poput Davidovca, Simanića ili Nenadića, Radanova...

Takođe, nismo mnogo videli ni od Partizanovih mladih igrača, poput Zagorca i Marinkovića, delom i zbog povreda, ali će narednih godina i oni imati prilike da se nametnu.

Ipak, ni za koga od pomenutih ne možemo baš sa velikom sigurnošću reći da će posle povlačenja najboljih iz aktuelne generacije ''Orlova'' moći da preuzmu taj teret na svoja pleća. To je bar neki utisak posle kvalifikacija...

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

5 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Skaut1
Tuesday, 26.02.2019
22:13

Dobrić i Davidovac su morali dobiti priliku da se nametnu, jer već 2 godine igraju uglavnom dobro, a nisu je dobili.

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Tuesday, 26.02.2019
21:28

Milutinova smo dobili. Mozda ne tek sada mada mislim da jeste bas tako, ali, on je sigurno igrac za buducnost.

avatar
nemam pojma
Tuesday, 26.02.2019
23:42

Milutinov je već sada po kvalitetu, računajući igru u odbrani, izuzetan kvalitet, jako je napredovao u Olimpijakosu gde je među tri vodeća igrača, Vasa Micić je isto iznenada iskočio kvalitetom i postao dostojna zamena na pleju, Gudurić pokazuje kandidaturu za poziciju 2, omenjeni Todorović će biti superstar, Zagorac i Jaramaz iskazuju veliki talenat, samo zdravlje da ih posluži, pozicija 4 je trenutno najkritičnija, na petici velikim koracima napreduje Apić. Davidovac je zanimljiv igrač, inteligentan, ali mu nije pružena dovoljna prilika, ugušen u dva čovićeva kluba, slično Radanovu. Simanić ima visinu, skok, dužinu ruku, šut, ali nema baš košarkašku inteligenciju ni približnu Davidovcu, da bi postao odličan igrač. Nadam se da grešim. Videćemo Pecarskog i Trifunovića, štofa ima dovoljno.

avatar
MarkoSi
Wednesday, 27.02.2019
16:38

Ove kvalifikacije su upravo pokazale da velikih iznenađenja u sastavu neće biti (osim u slučaju serije otkaza). Na poziciji 1 su tu: Teo, Jović, Nedović i Micić, 2. Bogdanović, Milosavljević i Gudurić, 3. Kalinić, Lučić i Simonović, 4. Bjelica, Birčević i Jelovac (Mačvan ako se oporavi), 5. Bobi, Milutinov i Raduljica (Jokić ako mu dune). Od ostalih igrača, Sale možda napravi neku varijantu sa Lazićem i možda Kuzmićem. Ostali igrači su pokazali da nisu dorasli vrhunskoj reprezentaciji. Ipak, znajući kako selektor razmišlja, možda nas iznenadi nekim epizodistom koji izrasta u heroja (kao sa Birčevićem, Kalinom ili Simonovićem).

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Wednesday, 27.02.2019
08:38

Micic je pokazao da na njega moze da se racuna vec i na EP, zar ne? :-D Naravno, mnogo je to bolje izgledalo sad nego onda, ali, nije on bas ni toliko mlad...