Da li smo u kvalifikacijama dobili nekog igrača za budućnost?

  • Autor: Darko Mitrović

  • 26. februar 2019.

  • 20:21

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Uz sve manjkavosti sistema takmičenja u minulim kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, prethodni period bio je prilika da se u dresu sa državnim grbom nametnu i ''neki novi klinci''. Da li je ta prilika i iskorišćena?

Da li smo u kvalifikacijama dobili nekog igrača za budućnost?
Foto: fiba.basketball
Reprezentacija Srbije je uspešno okončala kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, iako je bilo nekoliko neočekivanih poraza tokom dva kruga kvalifikacija.

Zbog tih poraza je odluka o plasmanu na Svetsko prvenstvo odložena sve do poslednje utakmice protiv Izraela, koju je naš tim dobio u nedelju sa 21 poenom razlike.

Znate već da mnoge reprezentacije tokom kvalifikacija nisu mogle da računaju na svoje najbolje igrače, to je značajno pogodilo i Srbiju, ali smo za razliku od, na primer, Slovenaca ili Hrvata, uspeli da se izborimo sa tim problemom.

S druge strane, zbog izostanaka igrača iz NBA lige i Evrolige, pozive u reprezentaciju Srbije dobijali su i neki novi igrači, koje ranije nismo gledali u dresu sa državnim grbom.

S obzirom da će se možda već posle Svetskog prvenstva, a sasvim sigurno naredne godine, posle Olimpijskih igara u Tokiju, nekolicina najiskusnijih reprezentativaca oprostiti od nacionalnog tima, trebalo bi već sada imati neku jasniju sliku ko bi mogao da za par godina nasledi Teodosića, Milosavljevića, Lučića, Raduljicu, Simonovića, Bjelicu...

Tokom kvalifikacija, selektor Saša Đorđević je u nacionalni tim pozivao nekoliko mlađih igrača, poput Ilije Đokovića, Alekse Avramovića, Stefana Pena, koji su imali svoje blistave trenutke u pojedinim mečevima, ali im je nedostajala konstantnost. U svakom slučaju, ovi momci će i dalje biti na oku selektoru, ali će morati da nastave da napreduju.

Isticao se i 24-godišnji Dejan Todorović, pogotovo u meču sa Gruzijom u Tbilisiju, kada je postigao 24 poena, uz šut iz igre 9/10, ali ga je kasnije povreda na duže vreme odvojila od terena, samim tim i od reprezentacije.

Od igrača koji su dobjali priliku u kvalifikacijama, a koje bismo mogli očekivati i u budućnosti među ''Orlovima'', bio je i Ognjen Dobrić, ali ne i  njegovi saigrači iz Zvezde, poput Davidovca, Simanića ili Nenadića, Radanova...

Takođe, nismo mnogo videli ni od Partizanovih mladih igrača, poput Zagorca i Marinkovića, delom i zbog povreda, ali će narednih godina i oni imati prilike da se nametnu.

Ipak, ni za koga od pomenutih ne možemo baš sa velikom sigurnošću reći da će posle povlačenja najboljih iz aktuelne generacije ''Orlova'' moći da preuzmu taj teret na svoja pleća. To je bar neki utisak posle kvalifikacija...
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari