Da li sada znamo gde će Dončić započeti svoju NBA karijeru?

Autor: Nikola Miloradović
četvrtak 03.05.2018.
14:20
Izvor: Sportske.net

Slovenački reprezentativac prijavio se za predstojeći draft, predviđa se da bi mogao da bude jedan od prvih pikova.

Epa/Yuri Kochetkov
Epa/Yuri Kochetkov

Povezane vesti

Košarkaš madridskog Reala Luka Dočić važi za jednog od najvećih svetskih talenata u ovom trenutku.

Sa svojih 19 godina osvojio je Evropsko prvenstvo sa reprezentacijom Slovenije, bio je i jedan od najboljih košarkaša selekcije koja je minule godine osvojila zlato u Turskoj.

Trenutno je uz Nika Kalatesa najozbiljniji kandidata za nagradu za najkorisnijeg igrača Evrolige, kako je nakon povrede Serhija Ljulja preuzeo lidersku rolu u Madridu i odigrao zaista fenomenalnu sezonu.

Nedavno je i ozvaničeno da se prijavio za predstojeći NBA draft, ali za razliku od ostalih momaka koji u prijavljeni, Dončić neće prisustvovati letnjim trening kampovima, kako je njegov menadžer Bil Dafi istakao da je Luka pokazao koliko može u Evroligi i da nema razloga da učestvuje u pomenutim kampovima NBA klubova.

Dončić će bez sumnje biti jedan od prvih pikova na predstojećem draftu, poslednji "Mock Draft" koji je sačinjen stavlja ga na treću poziciju, sa koje bi ga navodno birali Dalas Maveriksi, ali tek 15. maja će se tačno znati koji tim će sa koje pozicije birati. Tada je zakazan "draft lottery", kojim će biti odlučeno kako će timovi koji nisu izborili plej-of biti raspoređeni pri biranju na draftu.

U svakom slučaju, informacije koje su se preko noći pojavile u SAD, dovode nas do zaključka da bi i pre "lutrije", tačnije već sada, naredni korak Luke Dončića mogao da bude poznat.

Naime, jutros je obelodanjeno da su Finiks Sansi odlučili da na mesto šefa struke postave srpskog trenera Igora Kokoškova, koji trenutno obavlja ulogu pomoćnog trenera Kvina Snajdera u Juta Džezu.



To nas dovodi do zaključka da bi prva želja novog šefa struke tima iz Arizone mogla da bude vezana upravo za draft, tačnije da će Kokoškov od uprave Sansa tražiti da na draftu izaberu Luku Dončića, sa kojim se u septembru prošle godine popeo na krov Evrope.

Kokoškov odlično poznaje mladog košarkaša madridskog Reala, nema sumnje da je i pod njegovim vođstvom, tokom priprema reprezentacije Slovenije i samog Eurobasketa Dončić poprilično napredovao, te nema sumnje da bi pod njegovom palicom u NBA ligi Dončić mogao da procveta i u potpunosti ispuni svoj ogroman potencijal.

Kokoškov bi tako na raspolaganju imao plejadu sjajnih mladih košarkaša, u Finiksu ga već čekaju Devin Buker, Markis Kris, Džoš Džekson, Dragan Bender, Ti Džej Voren i Tajler Julis, kada bi se njima priključio Dončić, čini se da bi Sansi imali možda i najbolje jezgro mladih igrača u NBA ligi.

Kako su Sansi i ekipa koja još uvek neće juriti velike rezultate, jasno je da bi i pritisak na Dončića bio manji, imao bi i više prostora za napedak, pa se ovo čini kao najlogičniji i najbolji izbor za košarkaša srpskog porekla.

Stvari bi za Dončića eventualno mogao da pokvari GM Finiks Sansa Rajan Makdono, ukoliko odluči da na draftu izabere DeAnder Ejtona, kojeg su mnogi i pre dolaska Kokoškova već videli u Arizoni, kako je jasno da Sansima nedostaje jedan kvalitetan centar.

Ipak, kao što smo napisali, sve će se bolje i preciznije znati 15. maja, kada bude održan "draft lottery", odnosno kada bude poznato koja ekipa će birati sa koje pozicije na NBA draftu.

Dončić se pridružio i čestitkama srpskom treneru, šta je napisao na svom "Tviter" nalogu pogledajte u nastavku.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke