Da li je "srpska planina" previsoka za Italijane?

Autor: Nikola Miloradović
sreda 04.09.2019.
11:38
Izvor: Sportske.net

Od 13:30h na programu je duel Srbije i Italije u trećem kolu grupne faze Mundobasketa.

fiba.basketball
fiba.basketball

Povezane vesti

Reprezentacija Srbije pred sobom ima najteži meč u dosadašnjem toku Svetskog prvenstva u Kini.

Nakon ubedljivih pobeda protiv Angole i Filipina, selekciju Aleksandra Đorđevića čeka duel sa Italijom.

Kao i "Orlovi", Italijani su slavili u svoja prva dva susreta, bili su veoma ubedljivi protiv Filipina i Angole.

Na otvaranju prvenstva savladali su selekciju Filipina rezultatom 108:62.

Selektor Saketi je, očekivano, pružio šansu svim reprezentativcima, najviše vremena na parketu proveli su Džef Bruks i Danilo Galinari, potonjem su bili prekopotrebni minuti kako bi se što bolje spremio za nastavak takmičenja i ugirao sa ekipom, jer je propustio veći deo priprema zbog povrede.

Na kraju su najfikasniji bili iskusni Điđi Datome, koji je za 16 minuta na parketu pogodio sve što je poslao prema košu, 17 poena, 4/4 za dva, 3/3 za tri, kao i Amadeo Dela Vale, koji je imao šuterski trening (4/9 iz igre), takođe je ubacio 17 poena.

Pola koša manje dodao je Danilo Galinari, ali uz odličnu selekciju šuta (5/6 iz igre, 4/5 za tri).

Surovo su kažnjavali sve greške protivnika, postigli su čak 34 poena nakon grešaka Filipinaca.

Ono što treba istaće, to je da su u reketu postigli 38 poena, četiri manje od Filipina.

Galinari Datome Italija
Foto: fiba.basketball

Nakon toga, još jedan protivnik protiv kojeg se Italijani nisu pošteni ni oznojili, ali ih je kao i protiv Filipina dobro služio šut.

Savladali su Afrikance sa 92:61, ovoga puta se istakao Belineli sa 17 poena, (2/6 za dva, 3/6 za tri).

Po 11 poena dodali su Heket, Bruks i Avudu Abas, ponovo su svi dobili priliku, najviše su vremena na parketu proveli Bruks (23:33) i Datome (22:08).

Ono što takođe ističemo, to je i da je selekcija Angole imala više poena u reketu od Italije.

Italija
Foto: fiba.basketball

Dakle, Italijani su u dobrom raspoloženju, ali su svesni šta ih čeka protiv "Orlova".
 
U pripremnom periodu smo u dva navrata odmerili snage, najpre smo na Akropolis kupu slavili sa ubedljivih 96:64, potom smo na početku turnira u Kini slavili sa 71:65. Bili smo ubedljivi i u drugom susretu, ali je serija u finišu vratila "Azure" u meč, ipak, preživeli smo i slavili.

Italijani će se uzdati u šut za tri poena, imaju nekoliko igrača koji umeju sebi da iskreiraju poziciju za šut, predvodi ih Marko Belineli.

Naravno, tu su i dugogodišnji NBA igrač Danilo Galinari, kojeg ćemo od naredne sezone gledati u Oklahomi, ali i Luiđi Datome, čovek za neizvesne završnice.

Alesandro Đentile je prethodnih sezona ima puno problema u klupskoj karijeru, promenio je veliki broj timova, minulu sezonu je proveo u Španiji, čini se i da se polako vraća na pravi put.

Amadeo Dela Vale je još jedan jako dobar šuter i čini se da će ovi igrači biti najveća pretnja Srbiji.

Belineli Galinarli Italija
Foto: fiba.basketball

Ipak, "Orlovi" imaju prednost sa kojom će Italijani teško izaći na kraj, jasno, to su centarske pozicije i značajna razlika u visini.

Zadatak pulena Romea Saketija biće da zatvore reket, a praktično pravu peticu nemaju u ekipi.

U petorci na centru počinje Pol Biliga, snažan igrač, ali značajno niži od svih naših centara.

Tu su i Džef Bruks, na kojeg će se zbog fizičkih predispozicija sasvim sigurno Saketi dosta oslanjati, kada je u pitanju čuvanje naših centara i zatvaranje reketa, ali i Avudu Abas, koji je igrač sličnih predispozicija.

Jasno je dakle da će defanzivno glavni zadatak Italijana biti izlaženje na kraj sa najboljom centarskom linijom na prvenstvu, ali će to sasvim sigurno ostaviti prostora i nekim od najboljih šutera na šampionatu, kao što su Bogdan Bogdanović i posebno u petorci sa Jokićem na četvorci, Nemanja Bjelica, koji će neretko zaigrati i po krilu.

Italijani će ofanzivno pokušati šutem spolja da odgovore, čini se da je alternativa Đentile i njegova prodornost.

Kada uporedimo učinak ove dve reprezentacije u prva dva kola, dolazimo do sledećih zaključaka.

Iako je šut glavna uzdanica Italijana, Srbija je u prva dva susreta imala značajno bolje procente.

Za dva poena su Italini šutirali sa 62,5% uspešnosti, mi smo pogađali u 76,6% navrata, što je impresivno i pored činjenice da smo protiv sebe imali daleko slabije rivale.

Za tri poena, pogađali su sa 44,3% uspešnosti, Srbija je pogađala sa gotovo 60% (59,5%).

"Mirniju ruku" imamo i na liniji penala, pogađali smo slobodna bacanja sa 80,9% uspešnosti, gde imamo i mesta za napredak, "Azuri" su bili precizni u 67,4% navrata.

Činjenica da Italijani imaju skok više od nas je zanemarljiva, upravo zbog visokih procenta šuteva naše selekcije, o kojima smo pisali iznad.

Ono što je takođe naša prednost, to je timska igra, kao i činjenica da imamo praktično tri plejmejkera u reprezentaciji.

Nikola Jokic

U prva dva susreta Italijani su podelili 23 asistencije, Srbija je imala 11 više uspešnih dodavanja.

Još jedna prednost Srbije, duga klupa. Saketijevi igrači sa klupe su u prva dva susreta ubacili 48,5 poena u proseku, dok je klupa "Orlova" ubacila čak 65 u proseku.

Bolji smo bili i u tranziciji, 18,5 poena postigli smo iz brzog prelaska iz odbrane u napad, Italijani su na prve dve utakmice u proseku davali tri manje.

Dakle, zaključak je da imamo puno razloga za optimizam, ali treba biti oprezan i toga je sasvim sigurno svestan i Aleksandar Đorđević, a nema sumnje da je to vrlo dobro stavio do znanja i svojim pulenima.

Italijani mogu da budu opasni, ali samo koliko im dozvolimo. Čini se da nemaju recept za odbranu protiv naših oružja, ako udvajaju u reketu, imamo Jokića koji će uvek videti otvorenu opciju spolja, a utisak je da nemaju luksuz da se brane drugačije, jer je razlika između naše i njihove centarske linije zaista ogromna.

Naš zadatak će biti da zaustavimo njihove glavne uzdanice u ofanzivi, Belinelija, Datomea i Galinarija, pretnja će biti i Dela Vale, eventualno Heket i Đentile, čini se da će im centri biti preumorni zbog teških defanzivnih zadataka.

U svakom slučaju, duel Srbije i Italije zakazan je za 13:30h po sredjoevropskom vremenu, u nastavku pogledajte najbolje detalje sa prve dve utakmice "Orlova" i "Azura".

Srećno, "Orlovi"!


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke