Čović: "Prohujalo sa Božom ili elementarnom nepogodom - isto se svodi!"

 • Autor: Pavle Knežević

 • 20. mart 2018.

 • 15:50

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Vrlo detaljan odgovor prvog Čoveka Zvezde i ABA na poruke iz Zagreba...

Čović:
Foto: Beta/Branislav Božić/Ds
U centru pažnje košarkaškog regiona ove nedelje ponovo su se našli srpski klubovi, a pre svega Nebojša Čović, predsednik Crvene zvezde i predsedavajući ABA lige.

Vrlo kratko - nekadašnji direktor Cibone i Zadra Božo Miličević rekao je da sadašnja ABA liga ne funkcioniše ravnopravno, jer klubovi iz zemalja van EU ne moraju da posluju transparentno. Tu je kao primer istakao Crvenu zvezdu, za koju je rekao da su joj dopuštana "nejasna situacija" sa FMP-om, a nagovestio je, uz ograde, i da je Cibona možda "prodala" Zvezdi mesto u Evroligi preko visoke politike.

Odgovor Nebojše Čovića čekao se jedan dan, pošto je našoj redakciji danas dostavljeno saopštenje od skoro hiljadu i po reči iz koga ćemo vam preneti najvažnije delove, uz redakcijsku opremu.

"Narodi na ovim prostorima imaju brojne zajedničke izreke, jedna je primenjiva na nekadašnjeg čelnika Zadra i Cibone Božu Milićevića: 'Dobar glas se daleko čuje, a loš još dalje', pa se tako o liku i delu Bože Miličevića i u Srbiji zna mnogo. Posebno 'dela' nakon kojih je ostavljao ruine svuda gde je bio: Zadar, Cibona, bivša ABA liga, hrvatska košarka...

Ne znam šta je motiv za ovog 'umirovljenika', koga je košarka odavno bacila na đubrište istorije, da se sada javlja i obmanjuje javnost u Hrvatskoj, pa i regionu? Da li moje oglašavanje kao predsedavajućeg ABA lige, da li je to iznošenje ogoljenih činjenica o poslovanju bivše lige, ili nešto treće, to samo on zna. Uglavnom, prozvanim se osetio, i prozvao onaj koji bi trebalo najpre da ćuti, i da 'navija' da ga što pre zaborave – jer posledice njegovog (njihovog) uspešnog funkcionerskog delovanja, neki klubovi trpe i danas
", navodi se u Čovićevom saopštenju.

Što se tiče optužbi i navoda Miličevića, Čović je odgovore dao u formi pitanja, navodeći da je "po prirodi, a i struci, vrlo precizan čovek".

"Kako je Cibona došla u situaciju da pošteno osvojenu ABA ligu i mesto u Evroligi mora da ustupi nekome? Da li zbog ogromnih dugova od preko 100 miliona kuna, koje je neko ostavio tamo kao 'uspešan' direktor koji se pitao za sve? Nikakav Ivica Todorić, Idea, političari iz Srbije ili Hrvatske, nisu umešani u bilo kakvu prodaju nekakvog mesta Cibone u Evroligi, koje je ustupljeno Crvenoj zvezdi!?  

Cibona nije mogla da igra Evroligu jer je neko uništio lošim i nedomaćinskim poslovanjem i višemilionskim dugovima. Taj ima svoje ime i prezime – Boža Miličević! Za Evroligu su osnova TRANSPARENTNI PAPIRI I POSLOVANJE. Nešto što je očigledno misaona imenica za Miličevića", navodi Čović.

On je upitao da li je Miličević bio čelnik Cibone u vreme dok je rukovodio Cibonom, ali i šta je bio Rado Lorbek "'siva eminencija'" Olimpije u vreme kada je takođe kao fizičko lice prihodovao od te lige
?"

"Ne vređajte našu inteligenciju, posebno zbog činjenice da najjaču ligu Evrope, ACB vode klubovi. Ko postavlja komesara NBA lige? Pa klubovi i vlasnici klubova. Ja ne znam da li nas (klubove) taj čovek i danas smatra budalama, i još nas naziva prodavcima magle i 'bukačima'? Odakle dugovi bivše ABA lige Sidro od preko 400 hiljada evra, kada su bili tako uspešni? Kako su sudije u toj ligi plaćane preko Turske i fantomske firme u toj zemlji? Ko je u teoriji, a ko u praksi telefonskim pozivima delegirao sudije za važne utakmice u toj ligi?

Ko je uzimao prihode od te lige, i zašto to nisu bili klubovi? Kako su prihodi za TV prava od te i takve uspešne lige bili nepunih 400.000 evra po sezoni, a u novoj ABA ligi jtd ona iznose skoro dva miliona evra po sezoni. Kako je mađarski Solnok brzo ušao u tu ligu, i još brže iz nje izašao i ko je prihodovao novac npr. od sponzorskog ugovora sa 'Madjarskim gasom, a o bugarskom 'Lukoilu' i da ne govorimo?

Ko je i kako preko određenih TV prava za utakmice ABA lige Sidro, došao na kraju i do prodaje jedne TV stanice u regionu? Takvih pitanja ima još mnogo, ali neka gospodin Boža i oni koji su ga isturili, sada u ovom trenutku da iznosi sve ove neistine, prvo odgovore na ova pitanja!
", kaže Čović.

Nebojsa Covic

Prvi čovek Zvezde odgovorio je i o "nejasnom odnosu sa FMP-om".

"KK Crvena zvezda mts nije menjao ime, već je u ušao u proces koji se u Srbiji zove UPPR - Unapred pripremljeni plan reorganizacije, što biste vi rekli 'predstečajni postupak', koji je gospodinu Boži dobro poznat, jer je u to 'ugurao' Cibonu svojim 'uspešnim' radom. I za taj proces u koji je ušao KK Crvena zvezda je morao da ima partnera. To je bio KK FMP, dvostruki osvajač ABA lige. Jednom i protiv Cibone u Zagrebu, za vreme Božinog gazdovanja u Ciboni, ako se on toga uopšte i seća.  

Vidim da se i danas kao 'umirovljenik' plaši Crvene zvezde, velikog kluba koji je na njegovu žalost, ali i onih koji su ga očigledno poturili da priča gluposti u javnosti, uspešan, transparentan, i na svojoj adresi iz 1945.godine – Mali Kalemegdan 2  Beograd. Zakonodavsto Srbije je takvo, i ono je odobrilo taj način oporavka kluba. Odobrilo ga je i tadašnje rukovodstvo ABA lige Sidro, preduzeća tj firme koje je inače registrovana za trgovinu računarima?!
", navodi se u saopštenju.

"I sve to je svima tim privatnim licima, rečeno u lice prilikom zajedničkog sastanka i osnivanja nove lige. Neki su crveneli, neki su svu krivicu pokušali da prebace na Romana Lisca. Najglasniji među 'nekima' je bio Boža Miličević. U prebacivanju odgovornosti na Romana Lisca, to je radio udvorički, ogovarajući ga iza leđa", dodaje Čović.

On je na kritike o srpskom zakonodavstvu upitao šta je sa hrvatskim, odnosno kako je Miličević ostavio više od 100 miliona kuna (nešto manje od 13,5 miliona evra) dugova Ciboni.

"Mene bi bilo sramota da kao uspeh navodim prodaju Bagarića, Giričeka i ostalih nekada ozbiljnih igrača za sume koje je naveo. Lako je bilo dovoditi Kusa, Andrića, Bagarića, Tomasa za sume od preko 200-300 hiljada evra i biti prvi u Hrvatskoj. Čak i mi u Beogradu znamo za astronomske ugovore Prkačina od 600 hiljada, Markote od 500 hiljada.

Interesantno da su 'njegovi' igrači isplaćeni pre njegovog odlaska? Koliko se duguje na menadžerske provizije? Gde su hipoteke koje je Zagrebačka Banka – Zaba uzela na većinu nepokretnosti u vlasništu KK Cibona? KK FMP je izgradio moderan kompleks hala, medicinski blok, koledž koji i danas postoji i proizvodi igrače. Niti sam imao, a još manje su mi uzeli 'Cibonin Toranj' u vreme mog poslovanja i vođenja tog kluba!
", piše Nebojša Čović.

Nebojsa Covic

Prvi čovek Zvezde naveo je da je Miličević u Ciboni smenjen "nakon otkrića brojnih malverzacija" u tom klubu, a ocenio je i da bi se i danas, da "ima malo obraza", stideo zbog plate koju je primao kao "savetnik za marketing Romanu Liscu" "ne radeći ništa".

"Kako i zašto je KK Cibona dugovala ozbiljan novac firmi 'IKO Kabel TV' za 'nepoznate usluge'?  Koliko znam, TV prava se klubovima plaćaju, a u ovom jedinstvenom slučaju je KK Cibona zadužena za preko 5 miliona kuna, koje treba da isplati TV kući, koja je pod okriljem 'Sportkluba'! Zašto je gospodin Jelušić napustio KK Cibona kada je utvrdio da su 'isplivali' novi dugovi i da je nakon vraćenih preko 40 miliona kuna, KK Cibona u dugu preko 64 miliona kuna?

Znam da se mnogi, ne samo u Hrvatskoj pitaju 'ima li taj čovek moć i odakle ona dolazi'?  Znam da je dugo bila vezana za saborce i partnere sa kartaroškog stola, sa kojima nije delio samo karte, već i nešto mnogo vrednije. Ali oni su otišli u penziju. Međutim, on je i dalje tu. Umesto da je u parkiću i da igra šah.

Mnogo je pitanja za neuspešnog direktora, čoveka koji se pitao za sve u Ciboni, i čije posledice vladavine u evropskom velikanu osećaju i danas. Izgleda će Boža ostati upamćen osim po dugovima, samo i po legendarnoj rečenici 'lakše je kupiti nego napraviti igrača
'", navodi Nebojša Čović.

Predsednik Zvezde je na kraju svog saopštenja citirao nekadašnjeg velikog jugoslovenskog i hrvatskog igrača Zorana Čuturu, koji sada radi kao novinar.

"'Boža Miličević se iz ciboninog Tornja seli u rukovodstvo ABA lige, u kome je zapravo od njenog osnivanja. Izabrat će odlazak kroz garažu, kroz polumrak.  On nije otišao prerano, već prekasno...'", napisao je tada Zoran Čutura. Za Cibonu prekasno, za regionalnu košarku u poslednjem trenutku. Važno je da se više ne pita za bilo šta, veliku štetu je već napravio.

I najzad, hrvatskoj javnosti, kroz zakonodavne institucije koje su po standardima EU,  Boža treba da objasni gde je spiskao pare iz Cibone koju je svojim 'direktorovanjem' od 20 godina doveo na rub egzistencije. Taman kada sam mislio da nema više njegovog baljezganja, eto njega, Bože da nas zabavlja! Prohujalo sa Božom ili prohujalo sa elementarnom nepogodom, na isto Vam se svodi!
", piše u saopštenju potpisanom sa:

Nebojša Čović,

Predsednik KK Crena zvezda mts
Predsedavajući ABA lige jtd
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari