Čović: "Lečenje negativnog rivalstva Zvezde i Partizana trajaće godinama"

 • Autor: Beta

 • 25. septembar 2017.

 • 13:11

 • Izvor: Beta

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Predsednik košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović rekao je da je rivalstvo sa Partizanom dobro s obzirom na to kroz šta je Srbija prošla, kao i da će biti potrebne godine da se ono negativno suzbije.

Čović:
Foto: kkcrvenazvezda.rs
Rivalstvo između "večitih" rivala praćeno je velikim sukobima navijača, ali i čelnika dva kluba poslednjih decenija.

"Imajući u vidu šta je Srbija prošla, odlično je da je i ovako, a ne još gore. Tako nešto treba prepoznati i biće nam potrebne godine da to postepeno lečimo, da se svi zajedno potrudimo. Ali, prvo moraju sportski funkcioneri da naprave normalne ljudske relacije. Crvena zvezda nije ta koja je pravila negativan ambijent i širila mržnju, već je bila prinuđena da se brani i odgovara na nešto što je bio način ponašanja i stil rada nekih. I dobro je što je to iza nas", rekao je Čović novinarima.

Nebojša Čović je istakao da Crvena zvezda i Partizan nisu neprijatelji, već samo sportski rivali.

"Već sam se u prethodnom odgovoru dotakao te teme. To je bio uzrok, sada treba da lečimo posledice. Nismo mi neprijatelji, već sportski rivali. Onako kako Zvezda želi da bude prva u svemu, isto tako želi i Partizan, pa i svaki drugi klub. Ali, hajde da to stavimo u normalne sportske okvire. Uvek će biti ostrašćenih pojedinaca, koji svoje lične frustracije i paranoje podižu na nivo 'spina' u nameri da prikriju svoje neuspehe. Takvi treba da odu na marginu ili da promene svoj pristup", kazao je Čović.

Kako je rekao, srpski sport po njemu treba da bude jedan od najvećih prioriteta države, i udeo ministarstva za omladinu i sport u budžetu Republike Srbije, treba da bude veći, ali u skladu sa mogućnostima.

"Srpski sport može da napravi takvu promociju države, a to smo već videli i doživeli, kao što ni jedna oblast u državi to ne može. Stanje u srpskom sportu je vrlo složeno i teško, i zahteva jako puno angažovanja, kako bi se obezbedilo da klubovi koji su nosioci u svim sportovima, i odakle dolaze reprezentativci, imaju održive uslove za normalno funkcionisanje i razvoj. Neophodno je da se započne sa velikim akcijama racionalizacije i rekonstrukcije u srpskom sportu, uz potpunu primenu Zakona o sportu. Takođe, potrebno je obnavljanje sportske infrastrukture uz izgradnju novih objekata u skladu sa evropskim standardima. Potrebno je i jače povezivanje dva važna segmenta: obrazovanja i sporta, kako bismo dobili obrazovane stručnjake u sportu, kako trenere tako i funkcionere, kao i igrače. To su veoma važne aktivnosti i segmenti, i zato je vrlo značajno da Zvezda i Partizan kao 'perjanice' srpskog sporta, naprave iskreni dogovor i tako pomognu ministarstvu omladine i sporta u daljem razvoju sporta u Srbiji", rekao je Čović.

"Pri tome treba da vodimo računa o realnim mogućnostima naše države, kako bi zajednički došli do povećanja procenta učešća ministarstva omladine i sporta u republičkom budžetu, naravno, u okvirima mogućeg. Naši vrhunski klubovi koji nastupaju u Evropi, treba da budu podržani od lokalne samouprave, kao i od resornog ministartsva, preko nacionalnih saveza, jer oni zapravo predstavljaju naše gradove i našu državu u Evropi. Pri tome, poslovanje naših vrhunskih klubova treba da bude potpuno transparentno, a raspodela sredstava koje dobijaju od lokalne samouprave i države, treba da bude na osnovu jasno defenisanih sportskih kriterijuma. Ne možemo da tražimo više nego što je realno, ali mislim da može da se dobije malo veći procenat. Ali, polako, iz godine u godinu. Ipak smo mi siromašna zemlja, ali sa ljudima veoma darovitim za sport", dodao je on.

On je čestitao fudbalskom klubu Crvena zvezda na rezultatima koje postiže ove sezone. Čović je naveo da redovno gleda utakmice fudbalskog kluba, iako skorije nije bio na stadionu "Rajko Mitić" zbog velikih obaveza koje ima u košarkaškom klubu.

"Ja sam čovek iz košarke, ali volim da gledam fudbal, kao i druge sportove, i vrlo sam zadovoljan rezultatima koje fudbalski klub postiže u ovoj sezoni", kazao je Čović.

Posebno je pohvalno govorio o treneru fudbalera crveno-belih Vladanu Milojeviću, za koga je rekao da je dobar izbor i pravo osveženje.

"Trener Milojević je izuzetno dobar, otkrovenje, s tim što treba imati u vidu da nije lako biti trener Crvene zvezde u bilo kom sportu jer su očekivanja armije navijača uvek velika,  čak i kada za to ne postoje realne mogućnosti.  Zato mislim da je važno da kažem, jer imamo iskustvo iz prakse, da i kada dođe do pada forme i određenih poraza, potrebno je strpljenje i poverenje kako bi se sačuvali i trener i igrači, a time obezbedio i kontinuitet koji je jako važan u sportu", rekao je prvi čovek košarkaškog kluba.

Po njegovim rečima, ulazak fudbalera u grupnu fazu Lige Evrope je veliki rezultat, a da je sve dalje što urade dobar put da se Zvezda vrati na stare staze slave na kojima je bila.

"Ne može Zvezda da postane šampion Evrope preko noći. Možda jednog dana, ali polako, strpljivim radom i poverenjem i bez euforije, stići će se i do tog cilja. Neka se sada obezbedi da svake sezone uđemo u grupu, da li Lige Evrope ili Lige šampiona, pa super, korak po korak do cilja", rekao je Čović.

On je poželeo i da se završe finansijski problemi sa kojima se fudbalski klub Crvena zvezda susreće.

"Bore se, napravili su dobre rezultate i na jednom i na drugom polju, i čestitam im na tome", rekao je Čović.

Čestitao je i fudbalskom klubu Partizan na ulasku u grupu Lige Evrope.

"Za srpski fudbal je dobro što je i Partizan ušao u grupnu faze Lige Evrope. Čestitam i njima na tome. Ovo je dobra godina za srpski klupski fudbal, i verujem da će biti dobra godina i za reprezentativni srpski fudbal, imajući u vidu, izvanredan rad selektora Slavoljuba Muslina i Fudbalskog saveza Srbije", kazao je Čović.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari