Centri su prošlost, stiže nam linija za četiri poena i ovi timovi su spremni!

Autor: Nikola Miloradović
utorak 18.12.2018.
23:06
Izvor: Sportske.net

NBA liga je u prethodnim godinama, ponajviše zahvaljujući Golden Stejt Voriorsima, postala šuterska liga.

EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO
EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Povezane vesti

Golden Stejt Voriorsi dominiraju ligom već četiri godine, a i pre toga su počeli sa postavljanjem novih standarda.

Smol-bol postavka koju je u Ouklendu prvi postavio Mark Džekson, postala je pravi hit, Stiv Ker ju je usavršio, te su "Ratnici" postali dominantna sila u NBA ligi.

Napravili su pravu revoluciju, timovi su mahom u želji da im pariraju krenuli da rade isto, pa su klasične petice trenutno samo prošlost u NBA ligi, od ove sezone je redovno trojke počeo da šutira i centar Milvoki Baksa Bruk Lopez, pa kada to shvatite, sve vam postane jasno.

Tako je najjača košarkaška liga na svetu postala šuterska liga, najveću krivicu nose Voriorsi i Stef Kari, koji je na još jedan način napravio revoluciju u NBA.

U pitanju su njegovi šutevi "sa parkinga" ili "sa logoa", kako se u SAD ti šutevi nazivaju, Kari ih je usavršio, redovno je radio na njima i od toga jednostavno nema odbrane.


Zbog toga što se u reket sada sve manje ulazi, ekipe su sve više i više počele da šire svoje napade, a zbog Karija mnogi se već i trude da nauče svoje šutere da pogađaju "iz svlačionice" i da im šutevi sa devet metara budu deo taktike.

"ESPN" otkriva da Filadelfija 76ersi, Atlanta Hoksi, Bruklin Netsi, Čikago Bulsi i Milvoki Baksi već rade na šutevima van zamišljene linije za četiri poena.

Pominjano je i da bi ova linija zaista mogla biti uvedena u NBA ligi, a sada je jasno da će je mnogi timovi dočekati spremni.

Za razliku od drugih, trener Baksa Majk Budenholcer umesto "crtanja" linije za četiri poena, koja je oko 1,5 metara iza linije za tri poena, pravi kvadrate na sličnoj udaljenosti kao što je linija za četiri poena. Ideja je da se napad postavi što šire, kako igrači imali što više prostora u napadu.

Rezultat je to što Janis Adetokumbo ima najviše zakucavanja bez asistencija (55) u ligi, pa jasno da njegov plan uspeva, saigrači jednostavno prave veliki prostor svom najboljem pojedincu upravo ovim širokim pozicioniranjem na parketu.

Šut za četiri poena redovno uvežbava i ruki Atlanta Hoksa Trej Jang, koji kaže i da se tokom čitave karijere trudio da šutira iz što veće udaljenosti od koša, kako bi iznenadio daleko više protivnike od sebe.

Bilo kako bilo, revolucija se sprema, jasno nam je da je ovo šuterska liga, ali šta će biti kada pojedine ekipe počnu u serijama da pogađaju sa devet metara i kada im "šutevi sa parkinga" postanu validna opcija u napadu?

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

7 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Aloha
Wednesday, 19.12.2018
15:45
avatar
deki trbic
Wednesday, 19.12.2018
14:52

OVO JE ODLICNA IDEJA!!! JA SAM VISE ZA SUTEVE ZA 3 PONENA ILI 2, to je bolje nego zakucavanje...skoro svako moze da zakuca u NBA-a ligi ali takav sut da ima ne moze svako.

avatar
MALI PLAVI
Wednesday, 19.12.2018
07:42

Moraće i teren da povećaju.

avatar
RealanNis
Wednesday, 19.12.2018
03:19

Donekle lepo za oko, ali brzo dosadi i unistava kosarku. Odbrana gubi svoje znacenje, borbe pod obrucima i u reketu nema, uigranih akcija, prodora, gradjenja i rogova, pozicioniranje takodje gube smisao, sve se svodi ko ce dati vise poena i sa vece udaljenosti. Jednostavno nema resenja za ovakve postavke jer cuvati 4 igraca jos od centra terena ili praviti faule cim prenesu loptu preko centra nema povoljan rezultat. Svodi se na par bekova i pley-a koji je tu da prenese loptu do centra i po neke 4ke da pokupi odbitak. Za to postoji takmicenje u trojkama a ne ovako, jer ovo nije kosarka.

avatar
barbaroga
Wednesday, 19.12.2018
02:15

Stvarno ce biti pravi cirus ako ovo uvedu. Mislim, mogu onda da uvedu i 5 poena sa polovine terena, i sest od kosa do kosa... kad vec oce cirkus ...

avatar
Čeki
Wednesday, 19.12.2018
02:13

Liga ce biti unistena, forsiranje trojki i nerezonskih napada, odbrane ce prakticno biti sve slabije i igrace se samo "trci i sutni" igra vise nego dosad u NBA, a potom i u ostatku sveta. Nece biti vise toliko lepih akcija i protoka lopti za dva i samih postepenih gradjenja akcija.

avatar
NE LJUTI SE COVECE
Wednesday, 19.12.2018
00:40

E Jos sa centa za 5 poena! Ide kosarka u ...