Čanak: "Nisam još u lošem filmu da sam nešto bitan"

Autor: Pavle Knežević
subota 24.03.2018.
12:51
Izvor: Sportske.net

Nenad Čanak priča kao kad je bio igrač: bez demagogije, ne pravi izgovore, situaciju sagledava realno.

ABA liga/Partizan NIS
ABA liga/Partizan NIS

Povezane vesti

Prošle su tačno dve nedelje od kada je Partizan odigrao poslednju takmičarsku utakmicu, a do naredne će čekati još skoro mesec dana. Od osvajanja prvog trofeja za "instituciju" posle pune četiri godine prošlo je oko mesec i po dana.

Tokom tih skoro 40 dana pauze, crno-beli treniraju i spremaju se za Superligu. Mi smo pauzu iskoristili da razgovaramo sa Nenadom Čankom, i dalje "novim trenerom" Partizana, ali koji je već ušao u istoriju kluba osvajanjem Kupa Radivoja Koraća.

"Imali smo sedam dana pauze, koja nam je prijala, a od srede smo krenuli sa ozbiljnijim radom. U kompletnom smo sastavu osim Đoka Šalića, koji je operisan, i Tanaskovića, na koga nećemo računati do sledeće sezone. Bondža Si je zbog sitnih povreda preskočio dva dana treninga, ali ostalo je sve kako je planirano", rekao je Čanak.

Nenad Canak

Ove nedelje su glavne vesti oko KK Partizan bile vezane za blokadu računa, a negde ispod je ostala priča o potencijalnom dovođenju novog igrača pod košem. Da li vas ova blokada ometa u radu? Da li dovodite novog igrača?

"Nisam stvarno u toku što se tiče tih stvari oko papirologije. Što se tiče terena i ekipe, neka procena je da bi dobro došao, nije neophodan, ali bi dobro došao, visok igrač, zbog toga što smo tu bez Đoka, Tanasković je aut, a utakmice u KLS su na svaka dva-tri dana.

Moramo da prištedimo neke igrače, a nije rezon da Novicu izrabljujemo na svakoj utakmici. Bila je potreba za dovođenjem nekog igrača na toj poziciji. Videćemo kako će se stvari odvijati, trenutno smo tu u ovakvom sastavu kakvom jesmo
", odgovara trener.

Šalić je 14. marta imao artroskopsku operaciju kolena, posle čega dve nedelje ne sme ništa da radi, a nakon toga, u zavisnosti od brzine oporavka, znaće se kada će biti spreman da igra. U Partizanu se nadaju da će biti spreman za Super ligu.

U centru pažnje košarkaške javnosti u regionu bila je nova promena sistema takmičenja u ABA ligi, u koju se sada ulazi samo iz ABA 2 lige. Šta Čanak misli o tome?

"Faktički smo se vratili na sistem takmičenja u SFRJ. Znači, prva liga, pa sad je ABA 2 kao neka jedinstvena B liga, pa onda republičke lige. Koliko god to izgledalo nespretno i nezgrapno rečeno, ali je tako", odgovara on.

A je l’ to dobro?

"Ne znam šta da kažem. Kad si u klubovima koji to igraju, onda je dobro. Ovim ostalima nije dobro. Da bi sada tim iz KLS igrao ABA ligu, trebaju mu dve fantastične godine: jednu da se izbori za ABA 2 i jednu da pobedi da bi igrao Jadransku ligu. Ne može da se napravi ekipa za dva meseca kao što je sada bio slučaj: za KLS dovedeš tri igrača i za dva meseca uđeš u ABA 1.

Da li je to dobro ili loše…iz perspektive tih klubova sigurno loše, a ako gledaš iz perspektive ovih koji igraju ABA 1 i rizikuju da u dva meseca zbog nekih povreda rizikuju sledeće godine učešće – i njima je dobro. Sad, svako ima tu svoj ugao gledanja i sad je tu jako teško biti objektivan i reći šta je dobro, a šta nije
", rekao je Čanak.

Nenad Canak

U Partizan ste došli pre nešto malo više od tri meseca i uspeli da osvojite trofej. Sad kad je prošlo malo vremena, kako vam izgleda taj period?

"Kad nešto rezimiram taj rad, generalno, mi smo tek od 1. januara krenuli da ličimo na nešto kako bi to trebalo da izgleda. Meni lično u tom periodu ostaje žal za utakmicom u Ljubljani. Rezultatski ništa nije značilo, ali mi je žao jer smo sve vreme imali kontrolu i onda izgubili na način na koji nije trebalo da izgubimo. A period čim sam došao, nije tu moglo da se u 10-15 dana izmeni sve ono što sam ja hteo da izmenim.

Pritom, ne govorim da je pre toga bilo loše ili dobro, nego, jednostavno, svako ima svoju ideju. U tih prvih par utakmica po mom dolasku smo bili tragični. Osim utakmice sa MZT-om, sve je bilo jako loše. Vezali smo četiri poraza, gde je postojala ozbiljna opasnost da ekipa prestane da veruje u ono što radi. Izgurali smo onda ipak.

Prelomna utakmica je možda bila sa Zadrom, gde je bilo +20, pa smo se na kraju spasavali. Ali, opet, od te utakmice kreće sve na bolje i na kraju je kulminiralo dobrom igrom na kupu. Sve to je posledica prihvatanja nekih ideja, podizanja forme i doprinosa igrača koji su stigli kasnije i Gagića pre svega, pa i Vona i Sija
", objašnjava Čanak.

Posvećeni ste radu i detaljima i vođenju ekipe, ali da li vam je "došlo do glave" da ste trener Partizana i šta sve to nosi? (Već na pola pitanja, Čanak je počeo da odmahuje glavom uz poluosmeh.)

"Ne, nije, nije. Još ne gledam to…Ne da nisam svestan, sve se dešavalo tako brzo i non-stop sam u nekoj obavezi od treninga do treninga, gleda se i malo napred sad već. Sad je bila ova pauza i trebalo je razraditi detaljni plan te pauze. Nisam još u tom nekom ’lošem filmu’ da sam nešto bitan. Radim svoj posao najbolje što mogu i sad time sam preokupiran. Ne znam, ne doživljavam to još tako, nemam ni pozitivnih ni negativnih aspekata te priče. Živim kao što sam živeo pre", jasno i skromno odgovara trener Partizana.

Crno-beli će u Beogradu raditi do 30. marta, a onda se sele u Bar, gde će biti do 7. aprila. Ekipa će biti slobodna za Uskrs. U Baru su dogovorene utakmice 1. aprila sa Ulcinjom, 3. sa Lovćenom, 4. sa Sutjeskom i 6. sa Mornarom.

Za 12. april zakazana je utakmica sa Megom u Kragujevcu, a takmičenje u Super ligi bi trebalo da počne 19. aprila. Moguće je da će Partizan odigrati još jednu utakmicu 15. aprila ako stručni štab proceni da je potrebno.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke