Boston Seltiksi - Ima nešto i u veličini franšize

Autor: Boban Filipović
četvrtak 10.05.2018.
16:58
Izvor: Sportske.net

Plasmanom u finale Istoka Kelti su, iako hendikepirani, dokazali veličinu.

Beta/AP Photo/LM Otero
Beta/AP Photo/LM Otero

Povezane vesti

Pišući najave za plej-of, napravio sam dva previda u prognozama. Po jedan u obe konferencije. Ne znam da li sam se više ogrešio o Seltikse i Džez ili sam precenio mogućnosti Rasela Vestbruka i Janisa Adetokunba u plej-ofu.

Iako za Oklahomu možda mogu da nađem opravdanje u večitom luzeru Karmelu Entoniju (verovatno najnabeđenijoj "zvezd"i u novijoj NBA istoriji, igraču koji iza sebe ne bi ostavio ništa veliko da se nije šlepao sa reprezentacijom SAD i osvajao medalje na Olimpijskim igrama), za koga sam naivno poverovao da njegov luzerski mentalitet neće toliko da ispliva kada uz sebe ima jaka leđa u vidu Pola Džorda i Vestbruka, za Boston opravdanja nema.

Ne može da me povadi ni što sam "nacrtao" kako će Nju Orelans Pelikanse da unakaze Portland, čemu se retko ko nadao, ni ostalih pet "u meso" pogođenih ishoda prve runde.

Verovao sam da će Milvoki Baksi predvođeni "grčkim čudovišrtem" uspeti da "ćape" makar jedan brejk u Bostonu i da će da su desetkovani Seltiksi odlična prilika da prvi put od početka veka i čuvene generacije Reja Alena odu dalje od prve runde doigravanja. Kada je Kris Midlton pogodio onu trojku za produžetak sa parkinga sa zvukom sirene u prvoj utakmici rekoh sebi "to je to", ali u overtajmu bi  - "ne lipši magarče do zelene trave".

"TD Garden" je ostao neosvojiva tvrđava, prednost domaćeg terena je bila presudan faktor u seriji, Seltiksi su eliminisali Bakse sa 4:3, i jedini i drugi su dobili utakmice koje su igrali pred svojom publikom, u majstorici nije ni bilo neizvesnosti.

Bred Stivens je izvukao maksimum iz svoje ekipe: "Skeri" Teri Rozir se pretvorio u Karija Irvinga i uništio Erika Bledsoa, Al Horford je preuzeo na sebe odgovornost da čuva Adetokunba, a u napadu odigrao toliko inteligentno da smo od centra iz Dominikanske Republike videli nešto najpribližnije Timu Dankanu; Markus Smart se vratio iz povrede i svojom ludačkom energijom učinio sve svoje saigrače hrabrijima i ratobornijima, a ruki Džejson Tejtum nije propustio priliku da iskoči u prvi plan i bljesne punim sjajem, da demonstrira svoj raskkošni talenat i da se predstavi kao budući superstar u veoma delikatnoj situaciji.

Bledso Tejtum Milvoki Boston

Sa prednošću domaćeg terena Boston je krenuo i u polufinalnu seriju protiv značajno odmornije Filadelfije, koja je prethodno dosta lakše i brže izašla na kraj sa Majamijem (4:1). Međutim, momentum je bio na strani Kelta. Oni su uhvatili zamajac, uzjahali su dobar talas na svom terenu, talas koji guta sve pred sobom.  U prvom meču se to videlo, uhvatili su Sikserse na spavanju i rutinskom pobedom otvorili seriju. U drugom su se vratili iz mrtvih, iz debelog minusa, TD Garden je odoleo još jednoj opsadi i tad mi je bilo jasno da moje projektovano finale Istoka Klivlend - Filadelfija neće biti na repertoaru ovog proleća. Na prvom gostovanju u Pensilvaniji Kelti su dobili egal utakmicu na iskustvo i na ime franšize i sa ove tačke gledišta može se reći da su druga i treća utakmica bile presudne. Fili se nije uplašio "metle", ubedljivom pobedom u četvrtoj utakmici vratilo se samopuzdanje, Simons, Embid, Šarić i ostali su se vratili u Masačusets rešeni da vrate brejk, imali su šansu, ali su opet platili danak neiskustvu i TD Garden je ostao neosvojiva tvrđava.

Gledaćemo reprizu prošlosezonskog konferencijskog finala, LeBron Džejms će pokušati da sačuva tron Istoka protiv ekipe koja je na početku sezone i slovila za najveću opasnost, ali uoči plej-ofa - definitivno ne.

Lebron Dzejms Kajri Irving

Jer, setimo se da se već na startu teško povredio Gordon Hejvord i sezona je za njega bila gotova samo što je počela, da se tokom sezone nezgodno povredio i najbolji igrač ekipe Kajri Irving i da su Seltiksi krenuli u doigravanje bez dva najzvučnija pojačanja od prošlog leta. Podsetimo i da je zbog povrede otpao i nemački centar Danijel Tajs, koji bi takođe bio veoma koristan u rotaciji.

Suma sumarum, Bred Stivens je plasmanom u finale pod ovakvim okolnostima napravio ogroman podvig i zaista mi je smešna odluka (potpisujem svaku reč poslednjeg tvita doskorašnjeg pleja Seltiksa Ajzee Tomasa) da se pored njega živog za najboljeg trenera sezone u NBA proglasi kouč Toronta Kejsi. I to dan posle LeBronove nove "metle".


Klivlend je favorit u finalu Istoka jer njegova dominacija traje već godinama i jer ima najboljeg igrača na svetu u ovom trenutku. Ali, ne zaboravite da Boston Seltiksi nisu Toronto, što bi rekao Al Horford nakon plasmana u konferencijsko finale, i da su najtrofejnija i najveća franšiza u istoriji NBA.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

6 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Carmelo99
Sunday, 13.05.2018
19:06

Svaka čast za tekst, Boston ako odigra pametno ide u to finale garantujem, retko ko veruje ali siguran sam da mogu dalje! Bleed green🍀🍀🍀

avatar
PratimFudbalOd2005:(
Friday, 11.05.2018
14:04

Nije da se pravim pametan pa da pricam kako je ovaj tim Bostona mnogo jak i kako su svi trebali da ga ocekuju u finalu,ali lagao bih kad ne bi rekao da sam apsolutno 100posto bez jednog sekunda dileme bio siguran da oni idu u finale...Jednostavno ne zato sto su bolji od Milvokija ili Filadelfije igracki,nego zato sto u istoriji bilo kog sporta neorganizovane i nedetermisane ekipe nikad nisu mogle da igraju protiv organizovanih i onih ekipa koje tacno znaju sta hoce i na koji nacin im je naisplativije da to probaju da dobiju...Milvoki i Fila su i dalje divlje ekipe,i realno Milvoki to i ne bi bio da su ostavili Kid-a za trenera ali su ga oni pocerali bas da bi bili divlja ekipa i doveli bledsoa nepotrebnog,a dali centra,najveca nebuloza...Isto tako Filadelfija nije efikasna u napadu protiv pametnih ekipa jer imaju Embida i nikog vise da da sigurni kos,protok lopte bez simonsa je 0,i znao sam da odbrana kakvu igra boston nece dati simonsu da dise i samim tim ce dobiti seriju...Protiv klivlenda bas nzm da li mogu da igraju,sve zavisi od toga kako ce odigrati klivlendovi role igraci za koje znamo da bas znaju da zakazu cesto,ne treba ih ni tu jos otpisati ..

avatar
CZYNWA
Thursday, 10.05.2018
23:14

Zao mi je sto su se stvari tako potrefile, da se dvije najgotivnije EKIPE (u pravom smislu rijeci) sastanu u polufinalu konferencije. Boston mozda nema Hejvorda i Irvinga (da ih ima, solidne su sanse da bi uzeli prsten) ali za razliku od vecine NBA timova ima tim. Ovih par utakmica kada nisu imali ni Brauna su to pokazale. Ove godine su napravili fenomenalan posao na draftu, uzevsi Brauna i Tejtuma. Ovako okrnjeni imaju veliku sansu da se nadju u finalu, ali ipak sa druge strane stoji King. Svaka cast Durantuli, Hardenu, Stefu, Dejvisu... ali lik je sam doveo ekipu do finala konferencije i definitivno je za galaksiju ispred svih ostalih

avatar
nenadnenad1234
Thursday, 10.05.2018
17:16

Ja ne znam koja bi ekipa stigla do finala konferencije bez dva svoja najbolja igraca u NBA-u? Mozda jedino GS, ali da su na istoku.

avatar
Phenomenal
Thursday, 10.05.2018
17:05

Bravo za tekst, sjajan. Ocekivao sam vise od Filadelfije al dobro. Ogresili se o trenera Seltiksa koji je igrao bez dve najvece zvezde i stigao do finala istoka. Fala bogu da je jos neko primetio za Mela, najprecenjeniji igrac u zadnjih 30 god nba...

avatar
bagra
Thursday, 10.05.2018
18:18

Melo je bas truba