Bertomeu zove Francuze, 'visi' šampion ABA lige?

Autor: Mihajlo Vidojević
utorak 01.12.2015.
20:57
Izvor: Sportske.net

Ukoliko neko od predstavnika francuske košarkaške lige prihvati ponudu Evrolige i prikloni se novoformiranom formatu ovog takmičenja šampion ABA lige mogao bi da ostane bez mesta u eliti.

Sportske.net
Sportske.net

Povezane vesti

Nakon što su čelnici Evrolige doneli odluku o reorganizaciji elitnog takmičenja i pravljenju "privatne lige" od 16 klubova sve se češće spekuliše o sudbini klubova koji se takmiče u ABA ligi.

Za sada je izvesno to da je 11 mesta u novom formatu Evrolige već zauzeto za klubove sa "A" licencama, dok će po jedno mesto pripasti šampionu Bundeslige, prvaku Evrokupa i pobedniku kvalifikacija.

Pretposlednje mesto u evropskoj eliti najverovatnije će pripasti nekom od bogatih ruskih klubova, a već sada je izvesno da šampionu ABA lige nije zagarantovano učešće u Evroligi.

Kako trenutno stoje stvari, Đordi Bertomeu i njegovi saradnici žele da "vrbuju" jedan od francuskih klubova i ukoliko se to dogodi šampion ABA lige ostao bi bez direktnog plasmana u Evroligi.

Francuski košarkaški savez i tamošnji klubovi trenutno su nešto naklonjeniji FIBA i njenom konceptu Lige šampiona, premda bi bogata finansijska ponuda Evrolige mogla da utiče na promenu kursa francuskih klubova.

Recimo i to da je jedan od aduta FIBA bio Panatinaikos koji godinama unazad ima loše odnose sa čelnicima Evrolige, ali je grčki klub u ponedeljak parafirao dugovor sa Đordijem Bertomeuom i pristao da nastupa u novom formatu elitnog košarkaškog takmičenja.

Kakva sudbina čeka šampiona ABA lige verovatno nećemo znati još neko vreme ali je izvesno da se klubovi iz regiona ništa ne pitaju niti o bilo čemu odlučuju što je poražavajuća istina.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

11 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Wednesday, 02.12.2015
10:31

Ако већ тако стоје ствари зашто не би смо направили једну већу АБА лига са дупло више клубова где би се играло по конференцијама. Нпр источна буде Србија, Македонија и ЦГ, а западна Босна, Хрватска и Словенија и свако у својој конференцији игра двокружно, а једнокружно са тимовима из друге конференције. И на крају плеј оф, као у НБА, победник истока и победник запада у финалу. Уједно победник источне би могао да буде и првак Србије. Ту би сви имали по 40ак утакмица и плејф оф. И не морамо ни да играмо европска такмичења...

avatar
dushanseelny
Tuesday, 01.12.2015
23:56

Koja je ovo sramota za sport pa to je neverovatno, za mene je ovo nevidjen skandal i smatram da ABA ne treba ici tamo ni da nas zovu.. Pa slivace se vise para u ovu drugu i bice kompetitivnije, mnooogo punije tribine, i zanimljivije za gledanje.

avatar
Goran Zdravkovic
Tuesday, 01.12.2015
23:35

ljudi a sto se sekirate, pa FIBA Evroliga bice takmicenje koje ce donosite priblizno novca kao i ova ULEB Evroliga a 1000 puta lakse prvak ABA lige moze da osvoji tu FIBA Evroligu, a ULEB nije priznato takmicenje, pa ce onaj koji osvoji FIBA sebe smatrati pravim prvakom Evrope, kao kada bi sada mocnici u fudbalu umesto UEFA napravili zatvoren sistem od ovih 10 bogatih klubova sto drze seici pa igrali medjusobno i smatrali sebe prvakom Evrope, malo morgen, to vam je liga poput ove ABA lige ili one Balticke, privatna liga...

avatar
116 GODINA VELICINE
Tuesday, 01.12.2015
22:56

Kako se uvek format najjaceg takmicenja promeni bas kad zvezdana postane prvak, ne moze Evropa nikako da se navikne na njih pa to ti je, negde ih izbace, negde oni sami nece da igraju, a negde ih ne zele na duze staze pa pribegavaju novim razvojnim oblicima i formama:-)

avatar
Nenad Stanisic
Tuesday, 01.12.2015
23:36

Nek je meni crkla krava, samo da komsiji crknu dve.... :( Nc, nc, nc.... Za bolje i nismo, mi Homo~balkanikusi..... :(

avatar
pjer
Wednesday, 02.12.2015
12:49

a to je veoma jasno, evroligi ne treba neko ko promovise NBA igrace nego Evropske i mlade.

avatar
116 GODINA VELICINE
Wednesday, 02.12.2015
00:12

Nisam ja rekao da ovo podrzavam, ni sam ne znam koja je liga bolja, ali moras priznati da nista lose i pogresno nisam napisao.

avatar
Miloš Bojanić
Tuesday, 01.12.2015
22:22

Po mogucstvu kk PSG....

avatar
Dača
Tuesday, 01.12.2015
23:50

A ako sutra nekome padne na pamet da kupi neki košarkaški klub u Azerbejdžanu (valjda tamo otprilike znaju pravila) i uloži u njega dvadesetak miliona, taj klub će odmah da dobije A licencu pod izgovorom da se tamo vrši ‚‚popularizacija košarke''.

avatar
Nikola Nikola
Tuesday, 01.12.2015
21:58

Treba. Tovari magare dok je u blatu.