Bertomeu u Podgorici potvrdio loše vesti za košarku u regionu!

Autor: Pavle Knežević
četvrtak 07.02.2019.
19:20
Izvor: Sportske.net

Prvi čovek Evrolige o proširenju, biznis modelima, daljim planovima takmičenja, ali je priznao i da odrednica "fer" nije nešto što je prioritet za njih.

Epa/Andrej Čukić
Epa/Andrej Čukić

Povezane vesti

Prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu doputovao je u Podgoricu kao gost Budućnosti. Sastao se i sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, a brojnim medijima je odgovarao na aktuelna pitanja, a odgovorio je i na ono koje ljude verovatno najviše zanima - hoće li se Evroliga širiti i da li će ABA dobiti još jedno mesto.

"Evroliga će najverovatnije ostati na formatu od 18 timova, makar u narednih pet godina. To je dobar broj, kao balans kvaliteta i teritorijalne distribucije. Takođe to dozvoljava timovima da se uspješno takmiče u državnim prvenstvima. To je vrlo važno za evropski košarkaški ekosistem.

Bajern i Asvel smo uključili jer verujemo da će to popularizovati košarku u dva velika tržišta. Imamo i kontakte sa Parizom i Londonom, da vidimo da li dugoročno mogu biti opcije. Ne verujem da će biti promena u sezonama pred nama.

Jedina promena biće možda mjesto za još jednog predstavnika iz Evrokupa. To je za sad ideja. U suštini mislim da je fer da ako neko osvoji Evrokup, uđe u Evroligu, opstane, da zaslužuje da bude dugoročno tu. Evrokup je opcija i za timove iz regiona da dođu do Evrolige
", rekao je Bertomeu novinarima u Podgorici.

Na dodatno pitanje da odgovori za ABA, on je samo kratko rekao: "Odgovorio sam na to pitanje".

Zatvoreni model Evrolige je nešto što stariji i tradicionalniji ljubitelji sportskih takmičenja teško prihvataju, ali to se neće menjati. Bertomeu je ponovo ponovio da Evroliga nije "samo" takmičenje, kao i da želi da u nju "uvuče" velika tržita Britanije, ali i Pariza.

"Evroliga je balans između sporta i biznisa, a da  biste razumeli taj balans, moram reći da je moja obaveza da Evroligu dovedem na vrhunski nivo. Jasno je da su u odnosu na Evroligu jača takmičenja trenutno Liga šampiona i kontinentalno takmičenje ragbija.

Čak 80 procenata profita Lige šampiona dolazi iz Britanije, Francuske, Španije, Njemačke i Italije. U Britaniji bi bilo pošteno reći da oni trenutno nemaju priliku da se takmiče. Tamo je košarka drugi najpopularniji sport, odnosno odmah je iza fudbala kada se gleda broj ljudi koji se bavi košarkom. To je za nas izazov
", rekao je Đordi.

Još jedna stvar koja potresa evropsku košarku jeste i sukob Evrolige i FIBA, ali pomirenje izgleda nije na vidiku.

"FIBA Evropa je u leto 2015. godine prezentovala ponude našim klubovima. I odbijeni su. U Evroligi, klubovi nisu učesnici nego vlasnici. Ako ste nešto kreirali, ako je to vaš proizvod, onda nema smisla to napuštati. Ne znam šta FIBA planira, pred njima su neka nova vremena. Nažalost, desila se smrt prvog čovjeka FIBA Baumana. Iskreno se nadam da ćemo u budućnosti imati bolji odnos i dijalog", rekao je Bertomeu.

Jedno od stalnih pitanja je završnica, odnosno format završnog turnira, koji je mnogo nepravedniji od plej-ofa, ali to se neće u skorije vreme menjati.

"Pitanje je šta nosi budućnost, ali u srednjem roku ne verujem da ćemo napustiti 'fajnal for'. Eksperimentisali smo sa plej-ofom u jednoj sezoni, bilo je sjajno, ali 'fajnal for' je sjajan u marketinškom aspektu i najbolje privuče navijače. Praćen je u više od 200 zemalja. Suština takmičenja nije da bude fer, nego da bude onakvo kakvo navijači najviše vole. A to je za sada 'fajnal for'", rekao je Bertomeu.

Prvi čovek Evrolige podsetio se da je Budućnost bila jedan od osnivača tog takmičenja 2000. godine, rekavši da je to bio hrabar potez.

"Na početku moram istaći da sam zahvalan što je Budućnost jedan od hrabrih klubova koji su osnivali Evroligu 2000. godine. To je tada bila teška odluka, a klub je imao i ima jasnu viziju. Kao što ime kluba kaže i tog imena ste dostojni.

Lično ću zahvaliti Draganu Bokanu i Budućnosti na neverovatnom gostoprimstvu koje mi je ukazano. Imao sam retku čast da budem gost predsednika Crne Gore Đukanovića, što smo razgovarali o košarci i to mi je bilo vrlo interesantno.

Pre više od dvije godine Dragan me zvao na meč Budućnosti, ali iz raznih razloga tek danas smo ostvarili ovu misiju. Važno je reći da sam danas ovdje jer je Budućnost u Evroligi, zahvaljujući velikim naporima kluba prošlog leta.

Naši standardi su visoki i klub je ispunio naš svaki uslov. Naše službe imaju izuzetnu saradnju sa ljudima iz Budućnosti, komunikacija i saradnja su na izuzetnom nivou. To nam je upravo potrebno. Svaki od napora sa obe strane je značajan. Svi u klubu su jednako važni. To će pomoći klubu da dodatno raste kao organizacija. A klub pomaže Evroligi da pojača uticaj u regionu
", rekao je Bertomeu.

Piše: Marko Tufegdžić

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

15 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
ariton
Sunday, 10.02.2019
11:25
avatar
Momcilo Stojanovic
Saturday, 09.02.2019
17:07

ABA liga je slabim rezultatima klubova iz regiona,sem Partizana,izgubila pravo na više učesnika,a svojim sve slabijim kvalitetom, izgubiće i ovo jedno mesto.Prolaz će biti kroz EK,ali i tu će biti bogatijih,tako da mrka kapa.

avatar
Sasha_Voj
Friday, 08.02.2019
02:07

Kaze vi ste jedan od osnivača i hvala vam na tome, a onda jedan od tih osnivača nema zagarantovano mesto nego tamo neki asvel i pojedini turski klubovi. Trebala bi fiba svima da se na*e*e matere i zabrani svim igračima da igraju fiba takmičenja ionako se većina ne odaziva il se pratvaraju povređeni. Ništa gore nego od privatizacije takmičenja gde novac ima glavnu reč, a takmičenje postane borba klubova iz 5,6 država a zove se evroliga.

Onda izjavi kako nije bitno sta je fer nego sta navijači vole. Haha da baš sam siguran da navijači koji prate košarku jedva čekaju da bodre asvel, a ne da gledaju najbolju atmosferu recimo u areni i slično.

avatar
neme
Thursday, 07.02.2019
23:12

Pa zar ABA zasluzuje jos jednog evroligasa.Zvezda ispeglana u evrokupu Partizan nema kvalitet ni za to .Ostali smesni a zadar igokeja olimpija to kanal.mega fmp decav2000-2002 godiste razvojni klubovi i sad dva mesta neko trazi za igranje u takvoj ligi.dobro da su nam i ovo dali.

avatar
Friday, 08.02.2019
08:41

Komentar ti je surov ali si 100% u pravu!

avatar
neme
Friday, 08.02.2019
22:35

Samo realan a istina uvek boli.bolje pricati bajke.al to kod dordija ne prolazi.

avatar
NE LJUTI SE COVECE
Thursday, 07.02.2019
20:46

Nece ABA dobiti dva predstavu za 100 godina, to treba da nam je jasno.

avatar
nenadnenad1234
Thursday, 07.02.2019
20:36

Zbog cega ovakvi naslovi? Ovo se sve znalo. Pre 2.5/3 godine se isto tako znalo da predstavnik ABA lige nije trebao da ide uopste u tada novi format (16 klubova) EL. Nismo bili u planu, ali odustajanjem tada Francuza, mi smo uleteli kao prva rezerva. O tome se ovde cutalo, pisale su se bajke kako Bartomeu brine u razvoju Jadranske(ABA lige) kosarke. Takodje pisale su se bajke o dobijanju A licence jednog kluba, a samim tim da cemo uz taj klub sa A licencom imati i drugog predstavnika u EL (osvajaca ABA lige, ili najbolje plasirani tim iz ABA lige ako taj klub osvoji istu).
Ali posle godina pisanja neistina i stvaranje lazne slike, polako dolazimo do onoga sto moramo priznati smo svi znali, samo pojedini (mediji) su cutali, a nas "nebitne" niko nije uzimao za ozbiljno.

avatar
Slobodan Dragojevic
Thursday, 07.02.2019
20:30

Posle ovoga me interesuje koja budala će odvajati bilo koliki novac Zvezdi ili Partizanu?Neka igraju naša deca!Ko voli basket uživaće isto kao i mi kada nije bilo stranaca.Većih rezultata i ovako i onako neće biti.Taj novac uložiti u male centre da deca imaju normalne uslove za rad.

avatar
Gravity
Thursday, 07.02.2019
20:28

Tako da cemo u narednom periodu gledati samo Buducnost u EL. Sramota

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Thursday, 07.02.2019
20:21

Kako 18, valjda 16?

avatar
nenadnenad1234
Thursday, 07.02.2019
21:19

Od sledece sezone je 18. (Bajern i Asvel dobili A licencu)

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Thursday, 07.02.2019
22:11

Hvala na odgovoru!

avatar
Stefan Lazović
Thursday, 07.02.2019
21:49

Ubacuju Asvel i jos jednog nemca u ovaj format