Bertomeu u Podgorici potvrdio loše vesti za košarku u regionu!

  • Autor: Pavle Knežević

  • 07. februar 2019.

  • 19:20

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Prvi čovek Evrolige o proširenju, biznis modelima, daljim planovima takmičenja, ali je priznao i da odrednica "fer" nije nešto što je prioritet za njih.

Bertomeu u Podgorici potvrdio loše vesti za košarku u regionu!
Foto: Epa/Andrej Čukić
Prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu doputovao je u Podgoricu kao gost Budućnosti. Sastao se i sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, a brojnim medijima je odgovarao na aktuelna pitanja, a odgovorio je i na ono koje ljude verovatno najviše zanima - hoće li se Evroliga širiti i da li će ABA dobiti još jedno mesto.

"Evroliga će najverovatnije ostati na formatu od 18 timova, makar u narednih pet godina. To je dobar broj, kao balans kvaliteta i teritorijalne distribucije. Takođe to dozvoljava timovima da se uspješno takmiče u državnim prvenstvima. To je vrlo važno za evropski košarkaški ekosistem.

Bajern i Asvel smo uključili jer verujemo da će to popularizovati košarku u dva velika tržišta. Imamo i kontakte sa Parizom i Londonom, da vidimo da li dugoročno mogu biti opcije. Ne verujem da će biti promena u sezonama pred nama.

Jedina promena biće možda mjesto za još jednog predstavnika iz Evrokupa. To je za sad ideja. U suštini mislim da je fer da ako neko osvoji Evrokup, uđe u Evroligu, opstane, da zaslužuje da bude dugoročno tu. Evrokup je opcija i za timove iz regiona da dođu do Evrolige
", rekao je Bertomeu novinarima u Podgorici.

Na dodatno pitanje da odgovori za ABA, on je samo kratko rekao: "Odgovorio sam na to pitanje".

Zatvoreni model Evrolige je nešto što stariji i tradicionalniji ljubitelji sportskih takmičenja teško prihvataju, ali to se neće menjati. Bertomeu je ponovo ponovio da Evroliga nije "samo" takmičenje, kao i da želi da u nju "uvuče" velika tržita Britanije, ali i Pariza.

"Evroliga je balans između sporta i biznisa, a da  biste razumeli taj balans, moram reći da je moja obaveza da Evroligu dovedem na vrhunski nivo. Jasno je da su u odnosu na Evroligu jača takmičenja trenutno Liga šampiona i kontinentalno takmičenje ragbija.

Čak 80 procenata profita Lige šampiona dolazi iz Britanije, Francuske, Španije, Njemačke i Italije. U Britaniji bi bilo pošteno reći da oni trenutno nemaju priliku da se takmiče. Tamo je košarka drugi najpopularniji sport, odnosno odmah je iza fudbala kada se gleda broj ljudi koji se bavi košarkom. To je za nas izazov
", rekao je Đordi.

Još jedna stvar koja potresa evropsku košarku jeste i sukob Evrolige i FIBA, ali pomirenje izgleda nije na vidiku.

"FIBA Evropa je u leto 2015. godine prezentovala ponude našim klubovima. I odbijeni su. U Evroligi, klubovi nisu učesnici nego vlasnici. Ako ste nešto kreirali, ako je to vaš proizvod, onda nema smisla to napuštati. Ne znam šta FIBA planira, pred njima su neka nova vremena. Nažalost, desila se smrt prvog čovjeka FIBA Baumana. Iskreno se nadam da ćemo u budućnosti imati bolji odnos i dijalog", rekao je Bertomeu.

Jedno od stalnih pitanja je završnica, odnosno format završnog turnira, koji je mnogo nepravedniji od plej-ofa, ali to se neće u skorije vreme menjati.

"Pitanje je šta nosi budućnost, ali u srednjem roku ne verujem da ćemo napustiti 'fajnal for'. Eksperimentisali smo sa plej-ofom u jednoj sezoni, bilo je sjajno, ali 'fajnal for' je sjajan u marketinškom aspektu i najbolje privuče navijače. Praćen je u više od 200 zemalja. Suština takmičenja nije da bude fer, nego da bude onakvo kakvo navijači najviše vole. A to je za sada 'fajnal for'", rekao je Bertomeu.

Prvi čovek Evrolige podsetio se da je Budućnost bila jedan od osnivača tog takmičenja 2000. godine, rekavši da je to bio hrabar potez.

"Na početku moram istaći da sam zahvalan što je Budućnost jedan od hrabrih klubova koji su osnivali Evroligu 2000. godine. To je tada bila teška odluka, a klub je imao i ima jasnu viziju. Kao što ime kluba kaže i tog imena ste dostojni.

Lično ću zahvaliti Draganu Bokanu i Budućnosti na neverovatnom gostoprimstvu koje mi je ukazano. Imao sam retku čast da budem gost predsednika Crne Gore Đukanovića, što smo razgovarali o košarci i to mi je bilo vrlo interesantno.

Pre više od dvije godine Dragan me zvao na meč Budućnosti, ali iz raznih razloga tek danas smo ostvarili ovu misiju. Važno je reći da sam danas ovdje jer je Budućnost u Evroligi, zahvaljujući velikim naporima kluba prošlog leta.

Naši standardi su visoki i klub je ispunio naš svaki uslov. Naše službe imaju izuzetnu saradnju sa ljudima iz Budućnosti, komunikacija i saradnja su na izuzetnom nivou. To nam je upravo potrebno. Svaki od napora sa obe strane je značajan. Svi u klubu su jednako važni. To će pomoći klubu da dodatno raste kao organizacija. A klub pomaže Evroligi da pojača uticaj u regionu
", rekao je Bertomeu.

Piše: Marko Tufegdžić
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari