Bertomeu: "ABA ligi ugovor na tri godine!"

 • Autor: Mihajlo Vidojević

 • 11. mart 2016.

 • 19:43

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Predsednik Evrolige Đordi Bertomeu održao je konferenciju za medije u "KombankAreni" na kojoj je otkrio kakva vrsta ugovora je ponuđena ABA ligi.

Bertomeu:
Foto: Beta/BranislavBožić/Ds
Alfa i omega Evrolige Đordi Bertomeu razgovarao je danas sa predstavnicima Crvene zvezde Telekom i Partizana, a potom je u "KombankAreni" održao konferenciju za medije.

Predsednik elitnog košarkaškog takmičenja obelodanio je o čemu je juče i danas razgovarao sa predstavnicima Cedevite i Crvene zvezde Telekom, odnosno kakvu vrstu ugovora je Evroliga ponudila regionalnom šampionatu.

"Naš cilj je da poboljšamo kvalitet takmičenja i da navijačima ponudimo najbolje što evropska košarka ima. Naredne sezone imaćemo novi format Evrolige sa 16 timova i svako će igrati sa svakim. To znači da će naši navijači moći da uživaju u najboljoj evropskoj košarci" počeo je Bertomeu.

Prvi čovek Evrolige odmah se osvrnuo i na Evrokup, odnosno na broj klubova koji će participirati u tom takmičenju.

"Format Evrokupa se takođe menja, igraće 24 kluba. Bićemo selektivniji u izboru klubova kako bismo dobili veći kvalitet takmičenja" istakao je Bertomeu.

Nakon uvoda Španac je progovorio o detaljima vezanim za samu strukturu Evrolige i otkrio kome su ponuđena mesta u elitnom takmičenju.

"U novom formatu nismo predvideli specijalne pozivnice. Struktura je takva da će članovi nove Evrolige biti najkvalitetniji klubovi Evrope. Mesto u novom formatu pripašće šampionima VTB lige, ABA lige, Bundeslige, ACB Lige i Evrokupa" rekao je Bertomeu.

Predsednik Evrolige samo je potvrdio ono o čemu smo izvestili ranije tokom večeri a što ste mogli da pročitate OVDE!

"Naša ponuda za sve navedene lige podrazumeva jedno mesto u Evroligi i tri u Evrokupu. Ponuda je ista za sve. Uslovi Evrolige su vezani poredak klubova, a dalji kriterijumi su infrastruktura, finansije, organizacija" kazao je Bertomeu.

Na konferenciji za medije potvrđeno je da od naredne sezone neće biti kvalifikacija za Evroligu već će jedno mesto koje je bilo predviđeno kvalifikantu otići u ruke jednom od timova ACB lige.

"Shvatili smo da kvalifikacije nisu interesantne klubovima. Kvalifikacije moraju da se igraju u vreme kada se klubovi pripremaju i formiraju svoje timove, a tu su i izdaci zbog čega smo odlučili da promenimo svoju raniju odluku i ukinemo kvalifikacije. Znamo da neki neće biti zadovoljni ali takva je naša odluka" dodao je Bertomeu.

Navijače Partizana posebno će interesovati ono što je Đordi Bertomeu rekao vezano za mogućnost da neki od klubova koji se nisu kvalifikovali za Evrokup naknadno budu pozvani u to takmičenje.

"Mesta u Evrokupu će dobiti klubovi iz pomenutih liga i zemalja koje će nam se pridružiti. Na taj način će se poputniti svih 24 mesta u Evrokupu" kazao je Bertomeu.

Upitan da prokomentariše da li će Partizanu biti ponuđeno mesto u Evrokupu Đordi Bertomeu je kazao da je rano za takve tvrdnje.

"Prerano je da to kažemo. Ponudili smo jedno mesto u Evroligi i tri u Evrokupu, a videćemo da li će biti i četvrtog mesta" rekao je predsednik Evrolige.

Još jedan jako važan detalj Bertomeuovog obraćanja medijima ticao se ugovora koji je Evroliga ponudila ABA ligi. U pitanju je trogodišnja saradnja tokom koje bi šampion išao u Evroligu a tri kluba u Evrokup.

"Ligama je ponuđena trogodišnja saradnja, a kasnije ćemo razgovarati o daljim koracima" zaključio je Bertomeu.

Predsednik Evrolige će večeras uživo posmatrati duel Crvene zvezde Telekom i Panatinaikosa u "KombankAreni".
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari