Beli centurion

Autor: Boban Filipović
utorak 02.09.2014.
20:48
Izvor: Sportske.net

Nemanja Bjelica je juče protiv Irana odigrao svoj 100. meč u dresu reprezentacije Srbije, bio je najbolji igrač "Orlova" koji su zabeležili drugu pobedu na Mundobasketu u Španiji i zabeležio dabl-dabl na svom jubileju.

fiba
fiba

Povezane vesti

Blistao je Bjelica na svom jubileju, ubacio 18 poena, imao 10 skokova, uspeo da zakuca uz faul preko 218cm visokog Hadadija, što je bio jedan od najlepših poteza na meču.

Repezentativna karijera Nemanje Bjelice počinje 2009. godine i od tada je neizostavni član i učesnik svih velikih takmičenja na kojima je Srbija učestvovala.

Bjelica se na našoj košarkaškoj sceni pojavio kao anonimus.

Najzaslužniji za njegovu 'eksploziju' bio je poslednji selektor koji je sa reprezentacijom osvajao zlatne medalje, Svetislav Pešić. Kari je u sezoni 2008/09 preuzeo Crvenu zvezdu i u svoj tabor doveo široj košarkaškoj javnosti nepoznatog 20-godišnjaka iz austrijske Arkadije. Odmah je pokazao da se radi o velikom talentu, pokrivao po potrebi i taktičkim zamislima trenera pozicije od keca do četvorke, Zvezda je tada igrala izuzetno lepu i atraktivnu košarku, a ta generacija bila je najbliža skidanju Partizana sa trona. Crno-beli su dobili to finale sa 3:2 u pobedama, mada je Pešić tvrdio da je večiti rival tada osvojio titulu zahvaljujući novonastalom sudijskom kriterijumu u odlučujućem, petom meču.

Odlične igre u crveno-belom dresu donele su mu nagradu za najboljeg igrača SD Crvena Zvezda za 2009. godinu, ali i mesto u Univerzizetskoj reprezentaciji Srbije, koja je na Univerzijadi u Beogradu superiorno osvojila zlatnu medalju. To takmičenje je veoma bitno za našu reprezentativnu košarku jer su mnogi članovi te selekcije su tokom karijere postali i seniorski reprezentativci. Podsetimo samo da su u njoj pored Bjelice bili još Miroslav Raduljica, Marko Simonović, Vladimir Štimac, Marko Kešelj, Ivan Paunić, Milan Mačvan.

Nakon katastrofalno loših rezultata reprezentacije od odlaska Pešića sa kormila nakon Mundobasketa 2002. godine na ovamo, i propuštanja Olimpijade u Pekingu 2008. godine, na mesto selektora se vraća Duda Ivković, koji nekolicinu igrača iz pomenute univerzitetske selekcije stavlja na širi spisak putnika za Eurobasket u Poljskoj 2009. godine.

Na pripremnom meču za to takmičenje u avgustu mesecu, Nemanja Bjelica je debitovao za A selekciju na meču protiv Nemačke da bi juče stigao do svog jubilarnog, stotog nastupa u dresu Srbije.

Bjelici je malo ko davao šanse da se nađe među putnicima za Poljsku, ali Ivković je imao poverenja u njega kao i Pešić na klupskom planu. Odigrao je odično na tom evropskom prvenstvu sa kog se Srbija vratila sa srebrnom medaljom, ispostaviće se poslednjim odličjem košarkaške reprezentacije.

srbija 2009

Od poslednje osvojene medalje samo su trojica igrača branila boje Srbije na svim takmičenjaima na kojima je učestvovala (Mundobasket u Turskoj 2010, Eurobasket u Litvaniji 2011, Eurobasket u Sloveniji 2013). To su kapiten Nenad Krstić, još jedan centurion Stefan Marković i glavni junak ove priče Nemanja Bjelica.

Iz toga razloga od Bjelice se očekuje da bude jedan od lidera na ovom Mundobasketu.

Za sada mu ide sasvim solidno. Iako nije 100% fit, Bjelica je nakon prva tri meča drugi strelac tima sa 12 poena po meču i prvi skakač sa 6.3 skoka.

Nemanja ima 'tek' 26 godina, reč je o 'all around' igraču kakvih je jako malo u svetu što bi trebalo da  znači da će još dugo biti reprezentativac. Nadajmo se da će ljubiteljima košarke u Srbiji doneti dosta radosti i medalja.

Podsetimo da je nakon odličnih igara u Zvezdi Bjelica dostepo na NBA draft, izabrali su ga Vašington Vizardsi u drugoj rundi. Ipak, ostao je u Evropi, redovno smo imali prilike da ga gleadmo u Evroligi.  Prvo  je igrao tri sezone za Kahu Laboral, od prošlog leta je član Fenerbahčea sa kojim je uzeo titulu šampiona Turske.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke