Antologijski meč Mundobasketa - Špancima poklonjeni produžeci, pa je na scenu stupio maestralni Gasol!

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 13.09.2019.
12:28
Izvor: Sportske.net

Dramatično u prvom polufinalu.

fiba.basketball
fiba.basketball

Povezane vesti

Reprezentacija Španije je prvi finalista Mundobasketa u Kini.

Ekipa Serđa Skariola je uspela nakon dva produžetka da slavi protiv sjajnih Australijanaca, a recimo i to da je do prvog produžetka došlo nezasluženo zbog nepostojećeg faula koji je dosuđen Bogutu na osam sekundi do kraja.

Na kraju - 95:88.

Španci su imali bolji početak meča od Australije, poveli su sa 5:0, ali je to bila najveća prednost koju su imali na današnjoj utakmici. Australija je po prvi put povela sa 12:11, da bi potpunu kontrolu utakmice preuzeli sredinom druge četvrtine.

Mils je igrao ponovo sjajno, stigli su australijski košarkaši do 32:24, a na odmor su otišli uz rezultat 37:32.

Nik Kej je bio fantastičan danas, "x faktor" Australije, a nakon njegovih poena "kenguri" stižu i do +11 u trećoj deonici.

Već tada je bilo jasno da će Španci jako teško do pobede, posebno kada je Rubio neraspoložen kao danas.

Ipak, imali su Španci fantastičnog Gasola. Imali su minus od sedam poena na ulazu u poslednja četiri minuta meča, Ribas je pogodio trojku, pa je Gasol pogodio za samo -2, najmanju prednost od poluvremena, gledali smo dramu u poslednja dva minuta.

Imao je Ljulj šut za prednost Španaca u poslednjem minutu, baš kao i Rubio, ali nisu pogodili kada je to bilo najpotrebnije.

Imali su novu šansu. Na 9 sekundi do kraja Ljulj ponovo promašuje za prednost Autralije, ali su im sudije poklonile slobodna bacanja na šta je Bogut reagovao tako što je pokazao sudijama da su potkupljeni.

Gasol je pogodio oba bacanja, Španci su poveli prvi put u poluvremenu zahvaljujući sudijama, ali su Australijanci imali napad na 8,5 sekundi do kraja. Mils je krenuo ka košu, fauliran je i pogodio je jedno bacanje za produžetke. Rubio je šutirao sa pola terena, pogodio je obruč o tablu.

Nastavili su Španci u jakom ritmu, poveli su sa +5 u produžetku, ali imali su Australijanci Patija Milsa koji je vukao svoju reprezentaciju, kao i pomenutog Keja koji je odigrao najbolju utakmicu u dresu reprezentacije, pa je prednost sustignuta.

Gasol je od statusa junaka došao do promašene trojke za prednost, potom je igrao nogom u odbrani na 16 sekundi do kraja produžetka, odnosno na sekund do kraja napada Australije. Ipak, nakon njegovog lošeg poteza, Australija je imala dodatnih 14 sekundi za napad. Potom je Gasol napravio i faul, Mils je ponovo bio na liniji za slobodna bacanja, a ovoga puta je ubacio oba za +2 za Australiju.

Na drugoj strani Gasol dobija loptu pod košem i dobija dva slobodna bacanja na 4,6 sekundi do kraja. Koristi oba, na drugoj strani Delavedova promašuje iz teške pozicije za novi produžetak!

Trojka Serhija Ljulja, 12. asistencija Rubija i polaganje Gasola bilo je dovoljno za +5 Španaca, a na drugoj strani Delavedova je tražio izmenu zbog grčeva. Golding je promašio otvorenu trojku i to nije pogodio ni obruč, a na drugoj strani Ljulj pogađa novu trojku za ogromnih +8 na dva minuta do kraja.

Kada je Gasol pogodio za 2 za +7 na dvadeset sekundi do kraja, sve je bilo jasno, Španci su u finalu.

Gasol je imao 33 poena, 6 skokova i 4 asistencije, Ljulj je dodao 17 poena, a Riki Rubio 19 poena uz 12 asistencija. Kod Australije Mils 32 poena, Nik Kej 18, a Bogut 12.




Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

6 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Dragojevic Andrija
Friday, 13.09.2019
13:14

tako je i jokicu sviran ,,faul,, nad gasolom... odma te izbace iz takta kad tako navlace na spance sudije.. i generalno lose sudjenje na prvenstvu

avatar
T. Henry
Friday, 13.09.2019
13:09

Australija je sama kriva, da su pogodili oba slobodna bacanja par sekundi pre kraja pobedili bi. Španci kao španci, ljigavi, ne mogu da ih smislim

avatar
Колатерална Штета
Friday, 13.09.2019
12:53

Guraju ih sudije celo prvenstvo, ja ne mogu da verujem, prvo protiv Italijana, potom posle nas, a evo sada i protiv Australije, strašno...

avatar
Rise up
Friday, 13.09.2019
12:52

Provukose se spanci. Kakvih srecnici.

avatar
zeks
Friday, 13.09.2019
12:38

Odlican mec i nezasluzena pobeda Spanaca.Mada su i Kenguri morali ovo da rese dosta ranije,osetio se umor u drugom produzetku i tad je bio kraj

avatar
⭐♦ povratka kralja
Friday, 13.09.2019
12:37

Bogut je sve lepo objasnio, kako funkcionise kosarka na ovom prventstvu. Sramotno sudjenje. Nadam se da ce francuzi dobiti Argentinu i oduciti od kosarke ove uzasne spance.