ACB liga menja format, po ukusu timova iz Evrolige

Autor: Nikola Miloradović
četvrtak 13.09.2018.
16:49
Izvor: Sportske.net

Španci odlučili da uvedu velike promene.

Sportske.net
Sportske.net

Povezane vesti

Kako prenosi španski "AS", čelnici španske ACB lige sastaće se 18. septembra, gde će razmatrati plan za promenu formata ovog šampionata.

Ideja je da se nove ideje implementiraju od naredne sezone, ako ne tada, onda najkasnije od sezone 2020/21.

Promene će biti sledeće.

Šampionat će i dalje činiti 18 timova, poslednjeplasiran na kraju sezone ide u niži rang, dok će drugi i treći otpozadi igrati plej-aut za ostanak u eliti.

Novina je i da će 12 timova igrati plej-of. Prva četiri će igrati od četvrtfinala, dok će se timovi koji se budu našli na pozicijama od petog do 12 mesta boriti za preostala četiri mesta u četvrtfinalu.

Timovi koji se takmiče u Evroligi, ugovore sa ovim takmičenjem imaju Baskonija, Real Madrid i Barselona, a naredne sezone će među 16 najboljih i Gran Kanarija, želeli su da im čelnici lige smanje broj mečeva u domaćem šampionatu, pa će i njihove želje biti uslišene.

Osim kasnijeg priključivanja plej-ofu, pod uslovom da se izbore za prva četiri mesta u regularnom delu sezone, timovi koji se iz nižeg ranga budu plasirali u elitni, zajedno i sa trećim i četvrtim otpozadi iz minule sezone, neće igrati mečeve na svom terenu protiv timova koji su prethodne godine završili na prva četiri mesta u ACB ligi. Dakle, četiri meča manje.

Ideja je i da se četvrtfinala i polufinala plej-ofa igraju na dve dobijene utakmice.

Da bi predlog bio prihvaćen, potrebno je da dobije 14 glasova na sednici, koja je kao što smo rekli, zakazana za 18. septembar.



Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke