Aca Petrović otvorio dušu: ''Hrvatska košarka 22 godine krvarila, dosta je!''

Autor: Darko Mitrović
nedelja 10.07.2016.
19:08
Izvor: Sportske.net, index.hr

Euforija u Hrvatskoj posle plasmana njihovih košarkaša na Olimpijske igre u Riju.

kkcedevita.hr
kkcedevita.hr

Povezane vesti

Oduševljeni navijači su danas dočekali svoje košarkaške heroje po povratku iz Torina, gde su sinoć u dramatičnom finalu savladali Italiju posle produžetka sa 84:78 (70:70).

Ipak, najviše pažnje su privukle reči selektora reprezentacije Hrvatske Aleksandra Petrovića, koji je u emotivnom obraćanju javnosti podsetio na sve muke koje su pratile njihov nacionalni tim, ne samo danas, već praktično od davne 1995. godine, kada su Hrvati sišli sa postolja iz nekakvog protesta što je tadašnja selekcija Jugoslavije osvojila zlato na EP u Atini.

"Nije tajna da smo imali problema s odazivom nekih igrača, kao i s povredama. Padali su otkazi jedni za drugim. Dvadeset i dve godine hrvatska košarka krvari, bilo je teških trenutaka, ali sad se sve rasplelo i stvari idu u našu korist", ističe Petrović.

Hrvatski selektor je ponosan na svoj tim koji je u finalu savladao domaćina turnira i prvog favorita za put u Rio, selekciju Italije.

"Pobedili smo Italiju, jednu megareprezentaciju. Italijani su doveli najtrofejnijeg domaćeg trenera. Na tom uspehu svi su nam redom čestitali i nisu skrivali zaključak da smo zasluženo izborili plasman na Olimpijske igre.

Svi smo zajednički hteli da podignemo našu košarku iz ponora i  uspeli smo. Dopustite nam da se sada malo odmorimo i razmislimo o svemu. Tada ćemo pričati što će biti na Olimpijskim igrama'',
izjavio je Petrović.

On je ponovo podsetio na prvu utakmicu na turniru, kada je imao mnogo primedbi na suđenje, priznajući pritom da ponekad i namerno izaziva tehničke greške.

"Te tehničke greške bile su ciljane. Ova moja Hrvatska reprezentacija je znatno drugačija zato što igra odbranu. Što se tiče napadačkog aspekta na početku nam nije baš ulazilo, ali nije nikom zbog klizavih novih lopti. Međutim, igrali smo odbranu do krajnjih granica.

Tehničkim greškama želeo sam da prodrmam moje igrače, a prvo poluvreme protiv Grka, izuzev moje tehničke, bilo je najbolje poluvreme u zadnjih deset godina",
zaključio je Petrović, a prenosi ''Index''.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

8 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Vanja Grubač
Sunday, 10.07.2016
22:25

Jel to od Atine?Pa zasluženo krvarite a ovo je samo mali pomak jer na olimpijadi nema šta da tražite.

avatar
Don Silvio
Sunday, 10.07.2016
22:01

Hrvati su trajno sisli sa postolja sto se tice kosarke

avatar
Drkadzija
Sunday, 10.07.2016
20:49

Sišli su sa postolja kad ih niko nije terao, sad bi da se vrate, ne ide to tako...

avatar
sotir milivojevic
Sunday, 10.07.2016
20:16

Može se i shvatiti što do stasavanja ove generacije Hrvatima nije išlo u košarci, ali sa takvim biserima kakvi su Šarić, Bogdanović i Hezonja, uz jedinog veterana koji nešto vrijedi Simona (u stvari ne nešto nego je on odličan košarkaš) stvarno je bilo nemoguće bar ne otići na OI. Planinić je bio dobar ovu finalnu utakmicu ali on nije konstanta i ne vjerujem da će ikad biti. E sad, još kad se reprezantaciji priključe Bender i Zubac, mislim da hrvatska košarka ima svijetlu budućnost, čak mislim da su dovoljno kvalitetni da i ne treba bolji trener od Petrovića da ih vodi da bi imali rezultate. Još kad bi uspjeli izvući od nekud svog kvalitetnog pleja a ne nekog nezainteresovanog Amera, bili bi stvarno opasni. Naravno ne dovoljno za Srbiju (ili Španiju ili Francusku), ali za ovakve kao što su Grci, Talijani, Nijemci, Poljaci, Turci, Slovenci i slično bili bi nedostižna meta, a od njih su znali u prošlosti pretrpjeti neke bolne stvari.

avatar
Venividivici
Sunday, 10.07.2016
23:13

Grci,talijani koji imaju ugovore i do 150 mil. Eura,turci su sve samo ne bezazlene ekipe.Mi godinama nemamo ekipu iz razloga sto poslije drazenove smrti nitko osim kukoca ozbiljno nije htio se odazivati repki.kao i prije ovog turnira u torinu gdje je puno igraca dalo kosaricu petrovicu iz samo njima poznatih razloga.i bez njih stvara se jedna ekipa koja ce napraviti velike stvari.citam po portalima kako cemo biti topovsko meso i to.samo nek nas podcjene to mi i hocemo.vidite kako je talijanima.ne vidim ekipu koja nas moze razvaliti.nismo nista extra ali nisu ni drugi.kod vas osim bogdanovica i teodosica,mozda raduljice ne vidim nista extra ali vam zelim svu srecu na olimpijskim i dao Bog da igramo finale i vi prije finala da pomislite jako cete nas sigurno nakantat.pozz.😉😉😉😉😎😎

avatar
Monday, 11.07.2016
08:51

Ti ocigledno nisi cuo za Bjelicu i Jokica...

avatar
Krešo Arsenal
Sunday, 10.07.2016
19:44

dobro kaže,nakon onog 4 mjesta na epu-u u sloveniji nedavno ,niti jedan zapaženi rezultat..ali dobro to je samo sport,ide pa ne ide,samo predugo nije islo :))

avatar
stevan_vasic90
Sunday, 10.07.2016
20:22

Krešo Arsenal # Kad biste bili manje euforični, bolje bi Vam išlo. A i nama. Balkanski mentalitet je čudo jedno. Recimo na EP u fudbalu ste imali možda i najjaču ekipu u vašoj istoriji, realno je bilo da večeras Vi igrate to finale sa Francuzima a ne Portugal, ali je euforija vašeg naroda i prevelika očekivanja učinila da tim podlegne pritisku i pukne. Nama se desilo isto na poslednjem eurobasketu, da nemamo mentalitet kakav imamo, uzeli bismo bar srebrnu medalju. Ali, valjda se zbog tog mentaliteta generalno i nalazimo tu gde se nalazimo...