ABA - Zvezdina dominacija kroz prizmu statistike

Autor: Mihajlo Vidojević
sreda 15.03.2017.
15:25
Izvor: Sportske.net

Sezona u kojoj su košarkaši Crvene zvezde mt:s postavili rekord po broju pobeda u ABA ligi biće upamćena i po mnogim drugim statistilkim parametrima ekipe Dejana Radonjića.

Epa/Koča Sulejmanović
Epa/Koča Sulejmanović

Povezane vesti

Aktuelni šampion Srbije i ABA lige prošetao se do plej-ofa regionalnog takmičenja i postavio novi rekord po broju ostvarenih pobeda u jednoj sezoni.

Da nije bilo poraza od Partizana u okviru 21. kola Crvena zvezda mt:s završila bi ligaški deo sezone sa maksimalnim učinkom, a ovako je na kraju kolone sa Zvezdinim imenom stajalo 25-1.

Cifre koje takođe zaslužuju poštovanje ne mogu se naći na tabeli koja prikazuje konačan poredak, ali u Zvezdinom slučaju konačan skor zaista oslikava realno stanje stvari.

Crveno-beli su bili toliko dominantni da su na 26 odigranih utakmica u proseku, kao tim, beležili 101.65 indeksiranih poena. Zvezda je najbolja i u defanzivnom skoku (24.65 po meču), asistencijama (22.03) i ukradenim loptama (9.42).

Povrh toga treba dodati broj primljenih koševa u tekućoj sezoni, koji posle deljenja sa brojem odigranih utakmica daje prosek od 67.8 primljenih poena po meču, a to je najbolji defanzivni učinak u ligi.

Ono što bi trebalo da zabrine navijače Partizana jeste podatak da nije Zvezda imala najbolji napad u ABA ligi, već ekipa koja će u polufinalnoj seriji odmeriti snage sa crno-belima.

Zagrebačka Cedevita je prosečno ubacivala po 89.35 poena po utakmici, dok je u skakačkom smislu ekipa Dejana Milojevića dominirala sa ukupno 867 skokova u ligi, odnosno 33.34 skoka po utakmici.

Na kraju, Cedevita je imala najbolje procente sa linije penala (78%) i u šutu za tri poena (39.24%), a Zvezda je dominirala u šutu za dva sa 57.14% uspešnosti.

Najviše izgubljenih lopti u ABA ligi tokom tekuće sezone imao je MZT iz Skoplja, čak 408, odnosno 15.67 po utakmici.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Crveno boja ljubavi
Wednesday, 15.03.2017
16:38

Sve da razumem,ali da profesionalni kosarkas koji od tipa pete godine igra kosarku,koji zivi od toga ne moze da sutira slobodna bar 80% mi je ne shvatljivo. Sto je najgore,ae ovo je ABA liga nije neka,ali i u NBA ima jos gorih,pa jel to ne mozes nauciti