ABA - Odbijena žalba Budućnosti

 • Autor: Mihajlo Vidojević

 • 20. novembar 2013.

 • 12:00

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Trojka Jakova Vladovića na meču Budućnost - Olimpija postignuta je pre isteka poslednje sekunde a direktor ABA lige je na osnovu toga odlučio da odbije žalbu koju su Podgoričani podneli nakon meča.

ABA - Odbijena žalba Budućnosti
Duel osmog kola ABA lige koji su u Podgorici igrali Budućnost i Olimpija završen je spektakularnim pogotkom Jakova Vladovića u poslednjoj sekundi.

Domaćin je smatrao da je Vladović loptu "izbacio" nakon isteka poslednje sekunde zbog čega je uložena žalba koja je danas obijena.

Saopštenje koje je izdato na zvaničnom sajtu ABA lige a u kojem se obrazlaže odluka da žalba Budućnosti bude odbijena prenosimo u celosti.

"Na temelju čl. 3. Propozicija takmičenja ABA lige direktor lige dana 20.11.2013. odlučujući o žalbi KK 'Budućnost VOLI' iz Podgorice donosi sledeću odluku:

Žalba se odbija.

OBRAZLOŽENJE

KK Budućnost VOLI je dana 16.11.2013.god. podnela delegatu utakmice 8. kola ABA lige KK Budućnost VOLI – KK Union Olimpija, koja je istog dana odigrana u Podgorici, po kapetanu ekipe žalbu u službenom roku od 20 minuta nakon završetka utakmice.

U navedenoj žalbi navodi se da je kraj utakmice neregularan i to što je koš igrača KK Union Olimpija J. Vladovića postignut nakon isteka vremena te da je konačni rezultat utakmice neregularan.Žalba nije osnovana.

Odlučujući o predmetnoj žalbi, a u skladu s Propozicijama takmičenja ABA lige i Euroleague 'Bylaws' direktor lige je u odnosu na žalbeni razlog postignuća koša izvan vremena utakmice, pribavio mišljenje sudija i delegata utakmice.

Iz pribavljenog mišljenja proizlazi sledeće: Sudije utakmice navode da je zadnji koš igrača KK Union Olimpija J. Vladovića postignut regularno jer je lopta napustila ruke igrača pre isteka vremena. U vezi navedene odluke složila su se sva trojica sudija, te su svi bili istog mišljenja. Na temelju FIBA Službenih pravila košarkaške igre, čl. 46.9, 46.11 i 46.12 u isključivoj je nadležnosti sudija utakmice da odluče o vremenskom toku utakmice, uključujući i donošenje odluke o kraju utakmice.

Na spomenutoj utakmici bio je kontrolor, a utakmica je bila i na televiziji. Iz izveštaja kontrolora utakmice može se potpuno jasno videti da je utakmica u celini odsuđena iznad proseka, vrlo dobro i skoro bez prigovora. Što se zadnjeg koša tiče, bilo je jako teško doneti takvu ili drugačiju odluku.  Za  takve  stvari  u  nekim  sportovima  upotrebljava  se  foto  finiš  a  u  košarci  Instant  Reply, koga u našoj ligi nažalost nema.

Jedini  merodavan  faktor  su  crvena  svetla  na  tabli  koja  nažalost  na  ovoj  utakmici  nisu  radila ispravno. Upale se, ugase i opet upale, što je objektivno sudijama još i te kako otežalo donošenje odluke. To se vidi i na snimcima kojih ima puno i na Internet medijima kako svietli crveno dok je lopta još u ruci igrača i kako ništa ne svietli dok je lopta u vazduhu i kako se opet pali crveno dok je lopta u vazduhu i padne koš. Sudije su u ovim okolnostima morale da odluče u deliću sekunde, što su i učinili.

Temeljem  mišljenja službenih  osoba utakmice,  direktor  lige  je  doneo odluku o  odbijanju  žalbe KK Budućnost VOLI
" navodi se u saopštenju u dodatak da je na ovu odluku moguće uložiti žalbu u roku od 24 časa.

Na taj način koš Jakova Vladovića zvanično je postao validan a samim tim i trijumf Olimpije nad Budućnošću u osmom kolu ABA lige.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari