ABA ligi podrška srpskih klubova!

  • Autor: Mihajlo Vidojević

  • 06. mart 2015.

  • 18:08

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Klubovi koji se takmiče u Košarkaškoj ligi Srbije (KLS) u potpunosti podržavaju koncept regionalnog košarkaškoj šampionata što je u petak potvrđeno na sastanku Predsedništva Udruženja klubova kojem je prisustvovao u Roman Lisac.

ABA ligi podrška srpskih klubova!
Predstojeći vikend u mnogome je okarakterisan kao presudan za budućnost ABA lige pošto će predstavnici FIBA Evrope zasedati u Minhenu sa ciljem pravljenja strategije za "obračun" sa ULEB-om.

Nedeljama unazad spekuliše se da će FIBA Evropa iskoristiti ABA ligu kao "žrtveno jagnje" za obračun sa ULEB-om zbog čega su i predstavnici regionalnog košarkaškog šampionata rešili da "izađu na teren".

Generalni menadžer ABA lige Roman Lisac u četvrtak je doputovao u Beograd gde je pratio evroligaški duel Crvene zvezde Telekom i Makabija iz Tel Aviva, a u petak je prisustvovao sastanku Predsedništva Udruženja klubova na kojem je razmotren stav koji srpski klubovi imaju prema regionalnom šampionatu.

Na zajedničkom sastanku predstavnici klubova Košarkaške lige Srbije (KLS) dali su punu podršku konceptu regionalne lige a svoj stav potvrdili su potpisom zajedničkog dogovora u kojem, između ostalog stoji:

"Predsedništvo ocenjuje da je ABA liga dala značajan doprinos afirmaciji i podizanju kvaliteta klubova iz Srbije koji su u njoj igrali i koji danas igraju. ABA liga je godinama unazad i put za učešćee klubova iz Srbije u najznačajnijim evropskim takmičenjima što je jedan od prioritetnih interesa najboljih srpskih klubova" navodi se u potpisanom dokumentu.

Predstavnici srpskih klubova smatraju da ABA liga mora da nastavi sa unapređenjem a poseban fokus trebalo bi da bude na definisanju upravljačke i vlasničke strukture. Uz to, Romanu Liscu je predočeno da ABA liga treba da bude liga klubova sa prostora bivše SFRJ te da ne bi valjalo da učešće u njoj uzimaju klubovi poput Solnoka, Makabija, Levskog, Nimbruka...

"Sve ove promene biće usaglašene i sa njima će se započeti primena od početka sezone 2015/16. Bilo bi veoma značajno da se ABA liga vrati konceptu da je to liga najkvalitetnijih klubova sa prostora bivše SFRJ. Stvaranje jedinstvenih regionalnih liga na prostorima bivših država koje su se u međuvremenu dezintegrisale na više država je koncept koji ima svoju logiku i uporište u tradiciji. To je koncept koji prepoznaje i FIBA, tako da, uz svo razumevanje da se uključivanjem klubova iz drugih zemalja obezbeđuju značajna dodatna sredstva, mislimo da se treba držati prostora bivše SFRJ, uz doslednu raspodelu broja mesta prema kvalitetu klubova i njihovim rezultatima" poručili su predstavnici KLS.

Podrška koju je ABA liga u petak dobila od srpskih klubova samo je jedna u nizu pošto su nedavno isto učinili hrvatski klubovi i ostali učesnici regionalnog takmičenja.
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari