ABA liga ''uzvraća udarac''!

 • Autor: Darko Mitrović

 • 13. april 2015.

 • 22:47

 • Izvor: Sportske.net, abaliga.com

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Posle sve većih nesuglasica na relaciji FIBA - ULEB, koje su dovele u pitanje i dalje učešće naših klubova u regionalnoj ABA ligi, na zvaničnom sajtu je danas tim povodom objavljeno zvanično saopštenje, u kojem se najavljuje promena sistema takmičenja.

ABA liga ''uzvraća udarac''!
Saopštenje je objavljeno posle sastanka predstavnika klubova ABA lige sa rukovodstvom regionalnog takmičenjima, a zaključak koji je izazvao najviše pažnje jeste onaj u kome se ističe da će buduća ABA lige biti organizovana po ugledu na elitno evropsko takmičenje.

Saopštenje ABA lige prenosimo u celini.

''U cilju unapređivanja ABA lige, podizanju njenog kvaliteta i prilagođavanja potrebama i interesima klubova, na sastanku predstavnika klubova ABA lige sa predstavnicima rukovodstva ABA lige/ABA Sidra d.o.o, održanom 13.4.2015. godine u Beogradu, doneta je odluka da se do 5. maja 2015. godine izradi predlog normativnih akata u cilju transformacije vlasničke i upravljačke strukture ABA lige/ABA Sidra d.o.o. koja će biti razmatrana na Skupštinama.

Dogovorene promene će za posledicu imati dalje unapređenje i modernizaciju ABA lige, u pravcu jačanja pozicije klubova, kao osnovnih nosilaca aktivnosti u ABA ligi.

Nova struktura biće napravljena po ugledu na Evroligu, odnosno vlasnička i upravljačka struktura biće u rukama klubova.

Usaglašen je novi koncept ABA lige, a od rukovodstva ABA lige se zahteva da u saradnji sa renomiranom kompanijom 'Deloitte' u najkraćem mogućem roku izradi i prezentira plan transformacije vlasničke i upravljačke strukture.

Plan transformacije biće prezentiran na narednom sastanku Skupštine klubova ABA lige koja će biti održan odmah po završetku plej-ofa, odnosno najkasnije do 15. maja.

Takođe, sve promene moraju da budu završene i primenjene do početka sezone 2015/16. Odnosno, najkasnije do 15. jula 2015. godine za kada je predviđeno žrebanje za narednu sezonu.

Predstavnici klubova su konstatovali da je ABA liga dala veliki doprinos afirmaciji i podizanju kvaliteta klubova iz celog regiona i košarke uopšte. Kao takva predstavlja apsolutni interes svih klubova.

ABA liga je godinama unazad jedini put za učešće klubova iz regiona u najznačajnijim evropskim takmičenjima što je prioritet i u budućem periodu. Sa ciljem daljeg razvoja i unapređenja košarke u regionu, zaključeno je da što pre treba otvoriti pitanje Druge ABA lige kako bi ona mogla da zaživi u što bližoj budućnosti.

Klubovi ABA lige su uvereni da će nacionalni Savezi podržati transformaciju ABA lige/ABA Sidra d.o.o kako bi sačuvali regionalno takmičenje koje je u zajedničkom interesu košarke u regionu'', navodi se u saopštenju, čiji su potpisnici osim predstavnika ABA lige, i predstavnici Budućnosti, Cedevite, Cibone, Crvene zvezde Telekom, Krke, Mega Leksa, Metalac Farmakoma, MZT-a, Union Olimpije, Partizana NIS i Zadra.

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari