ABA liga odbila Đilasov predlog!

 • Autor: Beta

 • 26. februar 2016.

 • 18:26

 • Izvor: Beta

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Predsednik ABA lige izjavio je u petak da je regionalno takmičenje odbilo predlog predsednika KSS Dragana Đilasa koji je bio vezan za promene u kalendaru.

ABA liga odbila Đilasov predlog!
Foto: Sportske.net
Predsednik Jadranske lige Dragan Bokan rekao je danas da je odbijen predlog predsednika Košarkaškog saveza Srbije (KSS) Dragana Đilasa da završnica regionalnog takmičenja bude odigrana po završetku domaćih prvenstava.

"Na sednici, kojoj su osim tročlanog Predsedništva, prisustvovali direktor lige Krešimir Novosel i sportski direktor Žarko Čabarkapa, razmatrali smo predlog Đilasa da se pomeri završnica ABA lige do kraja maja, odnosno po završetku nacionalnih prvenstava. Bili smo veoma ozbiljni i odgovorni prema tom predlogu, želeli smo da rešimo njihov zahtev, ali to zbog zgusnutog kalendara nije bilo moguće", rekao je Bokan za crnogorsku novinsku agenciju MINA.

Bokan je dodao da je odluka doneta preglasavanjem i da su protiv nje bili on i potpredsednik Mladen Veber, a da je Nebojša Čović bio za to da se završnica igra u junu. On je podsetio da prema obavezi FIBA regularni deo ABA lige mora da se završi do 1. aprila.

Bokan je naveo da je liga izašla u susret Cedeviti i Crvenoj zvezdi Telekom i da zbog njihovih obaveza u Evroligi, finalna serija neće početi u planiranom terminu.

"Crvena zvezda Telekom i Cedevita se bore za plasman među osam najboljih i zbog toga smo pomerili start finalne serije. Smanjili smo i polufinalnu seriju, pa se neće kao prošle godine igrati na tri, već na dve dobijene utakmice. Samo da bismo polufinalnu seriju završili do 1. aprila", rekao je Bokan.

On je naveo da je ABA liga "svima potrebna i da mora da funkcioniše na ozbiljnom nivou" a da predsedništvo ima obavezu da štiti interese svih klubova, kao i da legitimitet donošenja odluke o učešću u evropskim takmičenjima ima samo Skupština.

"FIBA je izašla sa jasnijim, ali ne potpuno jasnim predlogom. To znači da kao liga moramo doneti konačnu odluku. To ne može odlučiti Predsedništvo, već svi klubovi. Nemam preciznu informaciju od FIBA, koja nam je saopštila da ukoliko ne igra pobednik ABA lige u njenom takmičenju igraće tri predstavnika iz različitih država bivše Jugoslavije. U slučaju da prvi ide u Evroligu naredna dva imaju predstavnici Srbije i Hrvatske. Gde je tu interes Sloveniji, Crnoj Gori, Makedoniji i BIH", rekao je Bokan.

On je dodao da će ABA liga tražiti jasniji stav FIBA o tom pitanju.

"Od Evrolige imamo samo usmenu potvrdu da će igrati prvak ABA lige, a naredna tri u Evrokupu. To još nemamo na papiru. Obe strane nisu precizne i ne znamo šta klubovima da savetujemo. Konačnu odluku doneće klubovi na Skupštini koja će biti održana naredne nedelje", rekao je Bokan.

"Ukoliko neko ne želi da igra ili pojedinačno neki klub to ne znači da je ugašena ili da će biti ugašena ABA liga", dodao je Bokan.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari