Zaneti: ''Moj brat - Deki Stanković!''

 • Autor: Darko Mitrović

 • 30. avgust 2014.

 • 14:22

 • Izvor: Sportske.net, Nebojša Petrović

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Jučerašnji žreb grupa Lige Evrope u Monaku bio je ujedno i sjajna prilika za susret našeg saradnika Nebojše Petrovića sa legendom Intera i argentinskog fudbala Havijerom Zanetijem.

Zaneti: ''Moj brat - Deki Stanković!''
Totem. Taj izraz Italijani koriste za fudbalske velikane. Za igrače fantastičnih ljudskih osobina. Takav je i Havijer Zaneti.

Debitovao je pre mesec dana u sakou sa Interovim grbom na žrebanju rivala u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Posle laganog otaljavanja posla protiv simpatične ekipe sa Islanda, pojavio se još jednom u Monte Karlu, da sazna imena rivala u grupi.

Zračio je na svakom koraku i videlo se da njemu nije mesto u sporednim hodnicima evropskog fudbala. Uostalom, nije ni njegovom Interu. Ovo je samo prelazni period navikavanja na novog gazdu iz Indonezije.

Vrlo brzo će slavni milanski klub biti tamo gde mu je i mesto. Kao trostruki osvajač Kupa/Lige šampiona ima obavezu da bude deo glamura. Od ove sezone i na rukovodećoj funkciji u sportskom sektoru ima čoveka na koga mora da bude ponosan.

Havijer Zaneti, klasičan totem Intera, italijanskog i argentinskog fudbala. Kao po pravilu, što slavniji i uspešniji, to običniji i pristupačniji u komunikaciji sa ljudima.

Nijednog trenutka nije podigao obrvu, napravio grimasu ili pokazao nervozu tokom jednočasovnog brifinga sa novinarima.

Išao je od jednog do drugog i strpljivo odgovarao na pitanja. Sačekali smo da završi oficijelni deo i da nam se pridruži u VIP salonu Grimaldi foruma. Kako prići istinskoj ljudskoj gromadi, a da glas ne zadrhti. Dovoljne su samo dve reči: Dejan Stanković. Dve magične reči.

„Ooo, Deki! Moj brat“ – razvukao se osmeh na licu Havijera Zanetija kao da smo mu pomenuli najdražeg člana familije.

Bivši klub Mišela Platinija Sent Etjen, azerbejdžanski Karabag i ukrajinski Dnjepar. To su rivali Intera u grupnoj fazi Lige Evrope. Gospodine Zaneti, ima li zamki na putu ka nokaut fazi:

„Naravno. Sve utakmice u Evropi su izuzetno teške i zahtevne. Uvek možete da naletite na minu. Nadam se da će naš kvalitet doći do izražaja i da ćemo dogurati što dalje“.

Ne zna se koje će gostovanje biti najnezgodnije, ali se sa sigurnošću zna koje će biti najkomplikovanije. Ukrajina je u delikatnoj situaciji i tamo se najmanje razmišlja o fudbalu:

„U pravu ste. To je veoma komplikovana utakmica za nas. Još uvek postoji dilema gde će se igrati. UEFA ovih dana treba da razmotri situaciju i da donese odluku. Nije jednostavno. Naše je da prihvatimo i da igramo. Siguran sam da neće biti problema oko bezbednosti jer se na ovom nivou vodi računa o najmanjoj sitnici. Inter ne sme da se plaši Dnjepra i odlaska u Ukrajinu“

Zanetijev drug iz reprezentacije Esteban Kambijaso je poslednji iz šampionske grupe „senatora“ koji je napustio Inter. Jedno je sigurno: to nikako ne može da bude isti tim bez igračkih veličine poput Milita, Kambijasa, Stankovića, Zanetija i ostalih ratnika sa kojima je Murinjo pokorio Evropu 2010:

„Ovo je početak novog ciklusa. Bitno je da smo dobro odradili prelazni rok, formirana je ekipa koja garantuje kompaktnost na svakom delu terena. Potrebno je vreme da se uigramo i brzo će sve doći na svoje mesto. Ubeđen sam da ćemo već ove sezone biti protagonisti u svim takmičenjima koje igramo, što znači i u Ligi Evrope“.

Nakon dva kompleksna, konačno i jedno opuštajuće pitanje za našeg sagovornika. Dejan nam je govorio bajke o Vama. Interesuje nas kakav je Stanković kao prijatelj iz Vašeg ugla. Ne kao igrač, isključivo kao čovek?

„Nemam reči. Osoba kakva se retko sreće. Ljudina. Kako da i ne bude kada potiče iz jedne normalne porodice. Na svakom koraku se vidi da je iz kuće poneo prave vrednosti i moralne osobine. Trenutke koje smo doživeli zajedno na terenu ostaju za sva vremena. Za mene je čast što sam imao priliku da igram sa šampionom kao što je Deki“.

Nisu potrebna pitanja legendi Intera da sipa hvalopseve o bivšen kapitenu Srbije:

„On i njegova familija znaju da u meni imaju prijajatelja za ceo život i da uvek mogu da se oslone na mene“.

stankovic-600-20120705045024

Upravo je Stanković ubedio Nemanju Vidića da kaže ’zbogom’ Engleskoj i preseli se u Italiju. Ključna je bila Dekijeva konstatacija de će Vidić u Kalču igrati ’sa cigaretom u ustima’.

Senatori su završili svoju misiju, jedan drugi as svetskog formata je stigao u Inter.

Naš Nemanja Vidić?

„Takođe fantastičan karakter i fenomenalan igrač. O njemu najbolje govori karijera i status ikone u Mančester Junajtedu. Drago mi je što je kao zvezda prelaznog roka odabrao baš Inter. Već je postao lider na terenu što je za naš mladi tim od neprocenjivog značaja“

Vidiću je za dlaku izmakla kapitenska traka Intera. Mazari se opredelio za Ranokiju, ali to nije toliko bitno.

U Interu postoji samo jedan kapiten: Havijer Zaneti.

C’e solo un capitano.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari