Vlado Čapljić za "Sportske": "Ja sam pobednik, uz Radnički do zadnjeg atoma snage!"

 • Autor: Aleksandar Obrenović

 • 25. oktobar 2014.

 • 11:54

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

U intervjuu za "Sportske.net" nekadašnji reprezentativac Jugoslavije, sada trener Radničkog iz Kragujevca Vlado Čapljić, govorio je o stanju u srpskom fudbalu, Radničkom, utakmici sa Albanijom...

Vlado Čapljić za
Nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i fudbaler Željezničara, Partizana i Dinama iz Zagreba nastavio je da gradi svoju trenersku karijeru u Srbiji, a pre 15-ak dana vratio se na mesto šefa struke Radničkog iz Kragujevca, ekipe u kojoj je za dve godine preskočio dva ranga takmičenja i došao do najvišeg i u grad u kome je ostavio neizbrisiv trag.

On je u intervjuu za "Sportske" uporedio svoj prvi period boravka u Kragujevcu sa ovim sada, govorio je o svojoj trenerskoj filozofiji, o Jelen Superligi, reprezentativnom i klupskom fudbalu na prostorima bivše Jugoslavije. Takođe, izdvojio je svoje vreme da prokomentariše i dešavanja na meču Srbija-Albanija i da da svoj komentar o kaznama koje su izrečene od strane UEFA.

Čovek koji je sa olimpijskom reprezentacijom Jugoslavije igrao na olimpijskim igrama u Los Anđelesu i osvojio bronzanu medalju istakao je da situacija u Radničkom nije ista kao pre tri godine kada je morao da napusti klub zbog licence, kao i da će morati dobro da se pomuči kako bi ostvario pomak u igri ovog tima koji ima kvalitetne pojedince, ali koji nema hemiju kao ekipa koju je vodio prethodno u Kragujevcu.


Radnički 2009-2011 vs Radnički 2013/14 - "Onda smo imali tim"


Ostavili ste ogroman trag za vreme svog prvog boravka u Kragujevcu, ekipa koju ste vodili je bila sastavljena od kragujevačkih igrača uglavnom, neretko se dešavalo da po čak 6 ili 7 igrača budu starteri. Ta ekipa je bila vaših ruku delo, ekipa koja je preskočila dva ranga takmičenja i ekipa koja je kasnije u prvoj ligi bez vas uspela da dođe do šestog mesta u JSL. Nakon toga se desio pad, raspad ekipe a zatim i borba za opstanak. Želeo bih da uporedite te dve ekipe, Radnički od pre 3-4 godine i Radnički danas. Da li mislite da sada imate kvalitetnije igrače?

"Bilo je to neko drugo vreme u kojem smo bili pre tri-četiri godine, sada je situacija mnogo lošija pošto se borimo za goli život. Onda smo imali pobednički naboj i pobednički mentalitet, to je bila ekipa  koja je imala jednu homogenost, imala je od 25 igrača 15 igrača iz Kragujevca i 10 igrača sa strane, a sigurno da su tih deset igrača sa strane bili igrači koji su nama trebali. Ne volim da poredim, ali smatram da je ona godina JSL bila nastavak onoga što se dešavalo i ulaska iz ranga u rang tako da je pobednički naboj doneo izuzetno šesto mesto i u jednom trenutku borbu za Evropu. Mnogo lakše za trenera je kada selektira igrače i kada sa njima provede određeni period pre početka prvenstva. Bitno mi je da pre početka prvenstva, za veme priprema proverim igrača u nekoliko aspekata, mentalni sklop, mentalitet, kvalitet, iskustvo. Došao sam ovde gde nisam birao igrače, ovaj Radnički ima kvalitetnih pojedinaca, a ne tim. Uvek je bilo da tim pravi igrača, a ne igrač tim."

Meni se čini da je ova ekipa poprilično iskusnija što se tiče igranja u JSL od one ekipe od pre 3-4 godine.

"Jeste sigurno, ali moj način treniranja je da više volim manje kvalitetnog igrača od koga mogu da upotrebim 120%, nego kvalitetnog igrača od koga mogu da upotrebim 30%."

Jeste li očekivali da neko od tih momaka iz Kragujevca napravi nešto bolju karijeru? Jedino je Filip Kostić uspeo da pronađe kvalitetan inostrani angažman, od ostalih se očekivalo mnogo više.

Kostic

"Žao mi je što se sve to rasulo, iz godine u godinu je taj skup pojedinaca mogao samo još više da napreduje, jer sa onim kvalitetom, dograđenim iskustvom i igranjem u JLS donelo bi im još veći pomak. Recimo, u Radničkom sada poznajem Žarka Trifunovića i mladog Rosića, kao i Nikolu Kovačevića, koga sam pratio u omladinskoj selekciji i koga sam još tada primetio. Nekada se šalim, ali danas su oni izašli da se pozdrave sa mnom iz malih kola, a u moje vreme trebao im je čitav autobus kada je reč o kragujevačkim igračima. Žao mi je, pored Kostića bio je mali Božović, Ristić i Miosavljević koji su se izgubili, imali su potencijal i mogli su da igraju bitnu ulogu u današnjem Radničkom da se nisu izgubili. Prevelika tumbanja su se dešavala, nisu imali strpljenja za te momke zbog značaja utakmica. Gledajući ono što sada imam, oni su ili stagnirali ili su propadali za ovo vreme dok ja nisam bio tu, a imaju potencijal."

Šta je glavni razlog nedolaska publike na stadion? Radnički je nekada važio za "vruć" teren, retko su se odnosili bodovi sa stadiona u Kragujevcu za šta je publika bila jedan od glavnih faktora, a evo poslednje dve sezone Radnički često gubi bodove na svom terenu. Čak i u periodu pre četiri godine kada je klub igrao u srpskoj ligi stadion je bio prilično ispunjen, danas jedva dođe 1000 ljudi.

"Rezultat koji smo imali je privukao i publiku. Pobednički naboj se preselio i u grad. Ne dolazim negde da bih bio prolazna stanica, planiram da što duže ostanem. Smatram da koliko god se bavimo terenom treba da se bavimo i gradom i da mislimo o njemu. Da svi budemo na istom zadatku i da budemo svi jedan ogroman tim koji želi uspeh Radničkom. Gledajući sada, koliko sada imamo gledalaca na utakmicama toliko smo tada imali na treninzima. Živeli smo jednim plućima, zajednički dolazili do rezultata i ta euforija je donela ono što je donela. Doveli smo do jedne afirmacije određenih igrača, a imali smo uz to i rezultate. Gde god da radim smatram da mi je to druga porodica i pokušavam da to prenesem i na igrače. Mislim da je najveći adut u to vreme u borbi sa Slobodom iz Užica i Mačvom iz Šapca u Srpskoj ligi bio naš tim i dobra atmosfera, neću da kažem da smo imali bolji tim od ostalih. Već u drugoj ligi (Telekom ligi) imali smo konkurente u Pazaru i Basku, ni tu nismo imali pojedinačno bolji tim od njih, ali smo imali pobednički naboj, pobedničku energiju, grad je to prepoznao, a zato je bilo i više publike."

Djavoli


Radnički 1923 2013/14 - Problem u selekciji igrača

Prodajom Kostića Radnički je dobio određenu sumu novca, jedan deo je otišao na zarade fudbalera, i u ovoj teškoj situaciji sigurno da im mali "doping" u vidu redovne isplate (imajući u vidu koliko je teška situacija u našem fudbalu) dosta znači i na terenu.

"Moje mišljenje je da taj pokvareni i prljavi novac nije merilo rezultata i atmosfere. Po meni, klub je u tom periodu postavio mnogo veće standarde nego što su sada. Smatram da sve što se dešava u ovom momentu su uzrokovane mnogim stvarima. Klub je bio stabilan, a u ovom momentu nemamo drugog izbora nego da se okrenemo timu. Naš problem nije samo teren, ima dosta stvari koje nisu rešene, a i ja sam se bavim više nefudbalskim stvarima nego samim terenom."

Šta je osnovni problem Radničkog što se terena tiče, zašto je postigao samo dva gola od početka sezone? Igra nikako nije na zadovoljavajućem nivou, postignuta su samo dva gola.

"Uspeo sam da za jednu utakmicu postignem 50% golova ove sezone", uz osmeh je prokomentarisao Vlado Čapljić.

"Ne želim i ne volim da govorim o svojim prethodnicima jer svako radi na svoj način, smatram da ne po kvalitetu već po odabiru igrača nije napravljena dobra selekcija. Na određenim pozicijama imamo previše igrača, naročito u defanzivnom delu, a u ofanzivnom delu što je meni prioritet pošto volim da igram na gol više, mi nemamo konkurenciju. Nedovoljna konkurencija je dovela do toga da se neki od igrača osećaju nezamenjivim, a ja volim da vidim kvalitetnog igrača na klupi jer onda je to znak da imam još bolji tim."

Sigurno je da vas čeka paklen posao u nastavku, veliki ste entuzijasta što se tiče ovog posla. Stiče se utisak da samo takav može da sedne na "užarenu" klupu Radničkog.

Radnicki Kg

"Ne da me čeka, već sam u tome, ali ja sam pobednik i ne predajem se i do zadnjeg atoma snage ću pokušati svim silama da izvučem tim sa ovog mesta."

Nije vam prvi put, vodili ste Slaviju koja je bila ubedljivo poslednja i već prežaljena, Rudar iz Prijedora, kao i Donji Srem, sve ekipe ste uspeli da spasite ispadanja.

"Za sve treba vremena, za igrače da upoznaju mene i ja njih i da vidimo da smo na istom zadatku. Nisam od onih koji kada se imaju rezultati istrčava i kaže da je sve njegova zasluga, a u isto tako da kada ekipa gubi trudim se da budem u prvim redovima."


Trenerska karijera - "Razmišljam kao da vodim Real ili Barsu"

Licenca?

"Radimo na tome i nadam se da će u ovom paketu sada koji izdaje FSS biti i moja licenca i da ću konačno uspeti da nemam prepreku u vođenju profesionalnog tima."

Kakve su vaše ambicije kao trenera, gde vidite sebe u budućnosti?

"Ako bi bili igrači ambiciozni kao ja, sigurno bi nam bilo mnogo lakše. Ne zadovoljavam se nikad, a ambicije postoje kod svih, pa i kod mene. Razmišljam kao da ću sutra voditi Barselonu ili Real Madrid. Ne zbog prepotencije, jer bez ambicije nema trenutnog uspeha. Igračima govorim da ako im je krajnji cilj Radnički Kragujevac da mogu odmah da završe karijeru jer mislim da nisu ambiciozni. Imaju ispred sebe trenera koji je ambiciozan, želim da igrači budu takvi, a ja želim borbu za vrh, borbu za titule, to je nešto što je najteže i najlepše u fudbalu."

Je l vidite sebe u Radničkom dogodine?

"Ne razmišljam o tome, bavim se ovim problemima, želim da dođem u situaciju da stvorimo dobru organizaciju, da imamo organizovan tim i da se jednog dana umešamo u borbu za titulu, što da ne."

Reklo bi se da se vaša trenerska filozofija više zasniva na psihologiji nego na ostalim trenerskim stvarima?

"Ne bih odvajao ništa, ali je psihologija jako bitan faktor kao i ta hemija. Smatram da samim tim ambijentom se sve lakše radi na terenu i mnogo lakše se dolazi do dobrog rezultata. Nije jedini preduslov, ali jedan od najvažnijih. Bitan je i kvalitet igrača, moje želje za igrom koje treba igrači da prenesu na teren."


Imate li nekog trenerskog uzora? Trenirali su vas mnogi treneri poput Ivice Osima i Miloša Milutinovića?

"Nemam, gledam dosta stvari koje radim, radim iz nekog iskustva ljudi koji su radili sa mnom, pokušavam da uzmem nešto što je dobro. Počev od trenera koji su me trenirali u Željezničaru, bio je to Ivica Osim, pa onda u Partizanu Nenad Bjeković i Jusufi, nakon toga Joško Skoblar i Ćiro Blažević, Josip Kuže, Vlatko Marković, pa je u reprezentaciji bio Miloš Milutinović i Toza Veselinović, tako da sam od svakoga gledao da uzmem nešto što je dobro i da usput donesem u tom miksu nešto što je svoje."


Radnički Niš vs Radnički Kg - "Pokušaćemo da odigramo najbolju utakmicu"Šta da očekujemo danas u Nišu?

"Moramo da se dignemo pre svega trkački i u toj želji i zalaganju igru na jedan nivo, a ako to uspemo da napravimo onda možemo da očekujemo da i taj kvalitet dođe do izražaja. Na svaku utakmicu ćemo ići da pobedimo, pa i ovu. Nebitno da li utakmicu igramo na strani ili kod kuće. Želim da napokon nakon devet kola, u ovom desetom pokažem da ipak imamo kvalitet i da zaslužujemo JSL."


Culum

Sotirović ne može da igra, povređeno je još par igrača.

"Terzić i Krneta, kao i Savo Kovačević imaju problema pred ovaj meč, ali koga nema bez njega se može, zboćemo se i pokušati da odigramo najkvalitetniju utakmicu do sada i da se vratimo raspoloženi iz Niša."

Moglo je da bude tako i na Banovom Brdu.

"Jeste, imali smo sve, dobro smo stajali i korektno smo određivali sve zadatke koje smo imali što je nagrađeno vođstvom. Ipak, malo uz naše greške, malo i uz činjenicu da je i kod prvog i kod drugog gola mogao da se svira faul u našu korist što bi utakmicu odvelo u drugi tok, ali to je sve fudbal i pokušavam igračima da objasnim da mi treba da igramo svaku našu utakmicu kako mi želimo ne obraćajući pažnju na odluke sudija i protivničkih igrača."

Meč počinje danas od 17 časova.


JSL - Partizan ogroman favorit, liga 30% slabija od prošle godineKo je po vama prvi favorit za osvajanje JSL? Mislite li da je Partizan napravio veliki posao pobedom u derbiju?

"Jeste, u ovom momentu 4 boda više sa utakmicom manje je velika razlika, što je merilo srpskog fudbala. U ovom momentu Zvezda i Partizan su favorizovani, imamo Vojvodinu koja je u nekon inferiornom stanju po pitanju medija, ekipa koja zaslužuje mnogo pažnje i koja igra lepši fudbal nego Partizan i Zvezda, ali gledajući sve kako se odvija smatram da su Zvezda i Partizan po izboru igrača, hteli mi to ili ne, dominantni u našem prvenstvu, ali ne treba zaboraviti Vojvodinu koja zaista ima odličnu ekipu, mlade momke i ekipu koja u ovom momentu igra najdopadljiviji fudbal. Ne bih samo Zvezdu i Partizan, uključio bih tu i Vojvodinu, pa možda čak i Čukarićki koji nije izrastao u ekipu koja bi se borila za titulu, ali je ekipa čija je organizacija na jako visokom nivou."

Ko su vam glavni konkurenti za ispadanje?

"Dosta ekipa ima koje će doći u situaciju da se bore za opstanak sa svim problemima, vidimo da dosta ekipa ima koje u toj organizaciji i u rukovođenju ima problemima sa finansijama, a svako ko dođe u te probleme jednog dana će biti i u rezultatskoj krizi. I ove godine će kao i prošle godine biti veliki broj ekipa u borbi za opstanak. Prošle godine je u jednom trenutku bilo 6 ekipa koje su se borile za opstanak do poslednjeg kola, što je učinilo ovo prvenstvo zanimljivim ako ništa drugo.

Druga stvar, smatram da je prvenstvo u odnosu na prošlu godinu sigurno slabije 30%. Prošle godine ekipe su napustili određeni igrači. Ko god je mogao da ode u inostranstvo ugrabio je priliku, a priliv je mali što se tiče kvalitetnijih igrača, pa je nivo lige slabiji.

Smatram da prošle godine nisu manje kvalitetni bili ni Javor ni Sloboda. Užičani su imali nekoliko kvalitetnih pojedinaca, imali su dobru ekipu, ali nisu igrali najbolje, imali su određene probleme koji su ih kočili. Užice kao centar i ekipa ne zaslužuju to, ali zato prvenstvo i jeste bilo zanimljivo.
"Srbija vs Albanija - "Nismo uspeli da savladamo naš mentalni sklopVoleo bih da prokomentarišete situaciju oko reprezentacije Srbije i dešavanja u meču sa Albanijom.

"Uzrok je jedno, a sve što se dešavalo je drugo. Nismo uspeli da savladamo naš mentalni sklop, odreagovali smo kako ne treba i doveli sebe u situaciju da uradimo neke stvari koje su na kraju dovele do toga da smo više mi kažnjeni nego onaj koji je rukovao svemu tome.

Ali, to smo mi, mi smo u situaciji da sudimo pre nego što dođe sudija. Treba da izvučemo pouke i da dođemo u situaciju da menjamo svoj odnos prema svemu tome. Odluke i one stvari koje se dešavaju u Evropi su mnogo rigoroznije od onih stvari koje se kažnjavaju u našem fudbalu. Ovde mnoge stvari ostaju neprimećene, a kada se desi na evropskoj sceni onda su mnogo rigoroznije."


SrbijaReprezentacija BiH i reprezentacija Srbije - Kvalitet igrača nije merilo uspeha"Pratim sve reprezentacije sa prostora SFRJ. Bosna ima dosta kvalitetnih pojedinaca, ali se mnogo očekivalo od te reprezentacije, imali su dobru atmosferu i ambijent, a na sve što se dešavalo možda su i previše očekivali na SP. Imaju kvalitetne igrače koji igraju u dobrim evropskim klubovima ali to nije merilo dobrih igara.

Slično je i sa reprezentacijom Srbije. Mi nismo mogli da napravimo tu hemiju i da odemo na SP. Bilo je problema od saveza do selektora, došli smo u situaciju da sve to naš kvalitet koji imamo nismo uspeli da prenesemo na teren. Bosna ima možda i slabiji tim od nas, ali imaju dobar ambijent. Smatram da selektor kojeg imamo, pošto nije sa ovih prostora, da treba da prepozna mentalni sklop igrača i sve ono što se dešava, u jednom momentu će mu biti teško. Ipak, siguran sam da ćemo isplivati i da nećemo preskočiti ovo Evropsko prvenstvo."Klupski fudbal u SFRJ - Procvat hrvatskih klubova u odnosu na srpskeHrvatski klubovi napreduju u odnosu na srpske, bosanski klubovi takođe doživljavaju kakvu-takvu ekspanziju.

"Naš je neki uspeh ulazak u LE, a ako spomenemo Rijeku koju je preuzeo Italijan Volpi, Dinamo koji ima jednog Mamića koji je fanatik i koji nosi jednu energiju koju malo ko na ovim prostorima ima i taj njegov način rada, nekome se dopadalo, nekome ne, neko je ko nosi mnogo energije za klub, sigurno da je klupski fudbal malo zaostao. Dinamo je stalno u Evropi, imaju igrače koje mogu da prodaju dobro. Sarajevo je klub koji je preuzeo Malezijac koji drži Kardif, ušao je svež novac, igrači su mirni i rezultati su stigli. U Željezničaru nije najbolja finansijska situacija. Sarajevo i Široki su ekipe koje su najorganizovanije u BiH. Borac ima problema po pitanju struja u klubu, mnogo nerešenih pitanja. Oni su klub koji mora da ima stabilnost zbog svoje istorije."

Croatia Soccer Europa League


Srpski fudbal kroz Partizan u LE - Totenhem omogućio Partizanu da uzme bod

Za kraj je Vlado Čapljić doneo i zaključak o trenutnoj situaciji u srpskom klupskom fudbalu kroz mečeve Partizana u Evropi.

"Ima problema dosta kod nas, zato nam i dođe ovakva utakmica Partizana sa Bešiktašom, nije nam liga na nivou da možemo da pratimo Evropu. Nekad se zavaramo, mislimo da imamo tim, a onda se desi jedan Bešiktaš.

Kad neko odigra dobro, smatram da i protivnik doprinese svojom slabijom igrom, smatram da i Totenhem nije igrao na svom nivou. Totenhem je omogućio Partizanu da ne izgubi tu utakmicu. Partizan je na osnovu zalaganja uz publiku ostvario dobar rezultat, ne zbog nekog kvaliteta koji poseduje. Totenhem je ušao prepotentno. Svi govore da je Partizan odigrao dobru utakmicu, ja mislim samo takmičarski dobro, ne lepo, dok je juče Bešiktaš došao da dobije utakmicu i da uknjiže tri boda. Tada se videlo mnogo problema u Partizanu, naročito u odbrani.Na zalaganju niko ne sme da im zameri, ali kvalitetom ne mogu da se nose sa turskom ekipom."
, zaključio je Vlado Čapljić.

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari