"Sportske" predstavljaju - SK "FOKA", temelj srpskog sporta

  • Autor: Aleksandar Obrenović

  • 04. mart 2015.

  • 09:28

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Kada govorimo o budućnosti srpskog sporta moramo misliti i na mlade i rad sa decom, a kao najbolji primer kvalitetnog rada u Srbiji predstavićemo vam SK "Foka" iz Kragujevca.

Školski i dečji sport svakako predstavljaju nešto na šta treba najviše obratiti pažnju u budučnosti srpskog sporta, a kao pravi primer kvalitetnog rada sa decom predstavljamo vam SK "Foka" iz Kragujevca, klub koji imao oko 600 dečaka i devojčica i 30 trenera na raspolaganju.

Kako bismo nešto više saznali o samom sportskom klubu "Foka" razgovarali smo sa predsednikom kluba i čovekom koji je odgovorno lice za program i rad kluba, Srećkom Otovićem.

Srećko je, pored toga što je predsednik kluba, takođe i član nacionalne strategije za razvoj sporta Vlade republike Srbije na predlog Aleksandra Šoštara i Vanje Udovičića, i jedini u regionu koji je u komisiji u određivanju zakona o sportu.

On nam je, pre svega, objasnio o kakvom se klubu radi.

"Sportski klub Foka je počeo sa radom kao školica sporta, sam naziv je "fudbal, odbojka, košarka, atletika". Radimo skoro 11 godina. U početku je bila samo školica sporta, a kasnije smo krenuli sa drugim sportovima. Trenutno u klubu imamo školicu plivanja i mini vaterpolo u saradnji sa vaterpolo klubom Radnički, a pored toga imamo školice odbojke i košarke.

Negde oko 600 dečaka i devojčica trenutno trenira i 30 trenera radi u klubu. Radi se o poprilično velikoj organizaciji, ne samo u Kragujevcu, već i u Srbiji. Imajući u vidu da su trenutno najstarije generacije kadetske selekcije, u suštini, bazirali smo se najviše na dečji sport."


foka plivanje

O ciljevima SK "Foka" Srećko nam je rekao da je velika većina tih ciljeva ostvarena.

"Mi smo svoje ciljeve donekle ostvarili. Neke naše prve generacije ('98, '99) su već nosioci igre u svojim klubovima. Napomenuo bih da smo prošle godine bili prvaci Srbije sa pionirima u košarci, da je kapiten Nemanja Nikolić ponikao sa 4 godine u školici sporta "Foka", da je kapiten odbojkaške ekipe "Radnički" u pionirskoj i kadetskoj ekipi David Kovač (sada član prvog tima) takođe započeo kao član SK "Foka", naravno, postoje i drugi značajni momci koji su doprineli kvalitetu ne samo kod nas, već i u drugim klubovima.

Možemo slobodno reći da smo promenili sliku grada što se tiče sporta."


Dobro je napomenuti da ovaj klub ima sjajnu saradnju sa velikom većinom klubova iz grada, ali i sa drugim klubovima u Srbiji, posebno što se tiče košarke.

"Sa većinom klubova iz grada imamo saradnju. Napomenuo bih veoma dobru saradnju sa ŽRK Radnički, KK Radnički 1950, OK Radnički, AK Radnički, a što se tiče inostranstva tu su ekipe Buba Basket iz Sofije, iz Makedonije, iz Ivree iz Italije, Fortitudo Bolonja... Postoji veliki broj klubova na čije turnire mi idemo i gde smo uspeli da zahvaljujući svojim kvalitetom da obezbedimo deci turnire u inostranstvu. Ove godine je druga sezona kako igramo odbojkašku ligu. Mi smo pre dve godine formirali odbojkašku ligu "prijateljstva", a ovo je druga sezona, 25 ekipa učetvuje u toj ligi.

foka kosarka

Mi smo verovatno jedini klub u Kragujevcu koji ima toliko prijateljskih klubova i toliko saradnje sa ostalima. Odavde iz Srbije mi imamo saradnju sa skoro svim klubovima. Dobar sam prijatelj i sa Zoranom Stevanovićem, popularnim Stragarcem koji je u Partizanu, u Mega Vizuri poznajem ljude koji vode mlađe selekcije, Miška Ražnatovića... Jutros smo dobili poziv da učestvujemo u reviji 20 godina Beobasketa, Miškove agencije, on će poslati jedan autobus za decu našeg kluba, bićemo u Areni u Beogradu organizovano pošto će se organizovati utakmica između stare Jugoslavije (Pera Antić, Nikola Peković...) protiv Evrope (Spanulis...). Takođe imamo saradnju sa klubovima iz Republike Srpske, Gacko, Trebinje (ljudi iz ovog mesta su stvarno fenomenalni), sa Tuzlom imamo sjajnu saradnju, Buba Basket, Ivrea, Bolonja... Besplatni hoteli sa pet zvezdica su često bili naši domaćini, osvajali smo turnire, zaista fenomenalni uslovi su u pitanju."


Real Madrid?

"Napravili smo ugovor sa Realom iz Madrida, ugovor traje tri godine, a u tom ugovoru naša deca koja odlaze na turnir koji organizuje Real imaju besplatan smeštaj, hranu u Madridu i avio karte koje plaćamo pola-pola. Pored toga, imamo pravo da dva puta godišnje pošaljemo trenere na usavršavanje u Real iz Madrida. Ja sam bio njihov gost pet dana tamo, video sam kakve uslove imaju za rad, upoznao se sa ljudima koji vode košarkaške ekipe. U suštini, to je sve u sklopu fudbalskog kluba, dakle, potpisao sam ugovor o saradnji sa Florentinom Perezom, dok smo Alberto, direktor Reala, u poprilično dobrim odnosima, tako da smo uspeli da napravimo dosta lepih stvari.

Prosto je nestvarno imati ovakav vid saradnje."


foka kosarka

O samom funkcionisanju unutar kluba što se tiče rada sa decom, Srećko je izdvojio tri područja.

"Prvo smo se bazirali na tri područja, od 4-7 godina, od 7-9 rade sve sportove i deca nakon toga. Od 4-7 godina radi koordinaciju pokreta, motoriku, vežbe trčanja i sve one osnovne elemente bavljenja sportom. Dečica od 6 i 7 godina vežbaju sportove. Recimo, njima je pola treninga atletika, pola košarka, drugi trening je pola fudbal, pola odbojka, znači tek od 8,9 godine preporučujemo njihovim roditeljima šta treba njihovo dete da nastavi da trenira."

Napomenuo je i da deca do 4 godine imaju organizovane igre sa roditeljima, ali da ne postoji organizovani trenažni proces sa njima.

"Često pravimo treninge gde učetvuju i roditelji i deca pa to često zna da bude zanimljivo. Druga stvar, kada pravimo ove poligone, deca koja imaju po dve ili tri godine koja još uvek nisu spremna za trenažni proces su zainteresovana za njih.

Oni nemaju obaveze oko plaćanja niti bilo čega, roditelji dođu u trenerci, igraju se sa detetom sa strane, dobacuju se sa loptom, šetaju se i to je to, ali organizovanih procesa sa decom od 2 i 3 godine nema."


foka

Od svih uspeha ovog kluba izdvojio je posebno uspehe košarkaškog kluba.

"Želeo bih da napomenem da smo u košarci ostali sve do kadeta jer nije postojao ozbiljniji košarkaški klub u gradu sa kojim smo mogli da napravimo dobru saradnju. Prošle godine su kadeti i juniori bili prvaci, baš kao i pioniri. Mihajlo Jovičić, momak rođen 1999. godine je igrao u pionirima, a sada je otišao u Real Madrid. Često se viđamo i čujemo, ide mu dosta dobro, prilično dobro igra.

Njegov menadžer je bio kod mene pre nekoliko dana gost u Kragujevcu, pa smo se videli i porazgovarali o njemu."


Lepota sporta ogleda se i u drugim stvarima, posebno mini-ekskurzijama koje je ova ekipa imala prilikom gostovanja na raznim turnirima.

"Želimo da deci omogućimo pravilan razvoj, pre svega ostalog, dobre treninge, jer upravo je to prava stvar. Naravno, imamo i iskusne trenere, a uspeli smo i ostale mlađe trenere da edukujemo, tako da su i oni u poziciji da napreduju kroz ovaj klub.

Bili smo i na naslovnim stranama italijanskih novina, neretko su bile i pune tribine kada su naši momci igrali svoje turnire, sve je to zaista prelepo iskustvo za ovu dečicu.

Takođe, jedan ceo dan smo obilazili Milano, obilazili smo katedrale, dvorac, bili smo u Veneciji, dosta stvari smo obišli što njihova generacija neće moći da obiđe u skorije vreme."

Klub, takođe, organizuje i besplatnu školu plivanja.

"Takođe, tokom leta je za svu decu organizovana besplatna škola plivanja, tako da je i to jedna veoma dobra stvar za svu decu.

U odbojci mi nemamo takmičarske ekipe. Sistem takmičenja koji ima odbojkaška liga Srbije je veoma loš, mesec i po dana traje takmičenje, poprilično je skupo, mi smo deci plaćali putovanja, kotizaciju, lekarske preglede što je ispalo poprilično skupo po klub, a sa druge strane je bilo poprilično kratko. Onda smo došli prošle godine na ideju da napravimo našu ligu (osam - devet ekipa se iz naše škole takmiči, a pored naših ekipa takmiči se nekoliko školskih klubova iz grada) u kojoj imamo 25 klubova, i koja traje nekoliko meseci i u kojoj smo uspeli da organizujemo da sve to bude besplatno za svu decu i to je onako poprilično lepo.

Na kraju smo podelili zlatne medalje jer imajući u vidu da su odigrali celu ligu i da je sve to bilo na veoma visokom nivou odlučili smo da svim podelimo zlatne medalje."


Što se tiče planova za budućnost, ovaj SK ima namere da održi ili čak poveća kvalitet rada sa decom ukoliko je to moguće.

"Plan nam je da upišemo još stotinu dečaka i devojčica u klub, da pokažemo još bolji rad, mada smo u svemu postigli određen maksimum. Nivo trenažnog procesa želim da bude još jači.

Škola rukometa će krenuti u narednih mesec dana, nakon čega će deca biti raspoređena u muški i ženski rukometni klub Radnički
.", završio je svoje izlaganje za "Sportske.net" Srećko Otović, predsednik ovog kluba.

otovic udovicic
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari