"Sportske" predstavljaju Minu Perić - Iz trpezarije do titule svetskog prvaka

 • Autor: Aleksandar Obrenović

 • 09. februar 2015.

 • 17:00

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Srpski sport ima previše kvalitetnih sportista i sportistkinja koje šira javnost nije upoznala zbog nedovoljne popularnosti disciplina u kojima nastupaju. Jedna od pomenutih sportistkinja jeste i Mina Perić, evropski i svetski juniorski šampion iz 2013. godine.

Karate je sport koji nije dovoljno propraćen u Srbiji, u svakom smislu, iako zaslužuje dosta. Srbija se može pohvaliti svetskim i evropskim prvacima u svim disciplinama, ali prosečan ljubitelj sporta u našoj zemlji teško da može navesti barem jednog od njih.

Pre nekoliko meseci predstavili smo vam Dunju Žeravić (sada Lalić), reprezentativku u karateu rođenu u Somboru koja nema predstavu koliko je osvojila medalja u svojoj karijeri, a danas ćemo vam predstaviti Minu Perić, svetsku i evropsku juniorsku šampionku iz 2013. godine pred kojom je veoma svetla budućnost, naravno, pod uslovom da ima pomoć nadležnih institucija na koje i nije mogla da se osloni prethodne sezone kada zbog finansijske situacije nije branila osvojene titule.

Mina je u razgovoru za naš sajt predstavila sebe i svoj sport, ali je skromno govorila i o problemima koje je imala prošle godine i o nadi da će učetvovati na predstojećim velikim takmičenjima.

Da napomenemo da je Mina ove godine i redovan student Tehnološkog fakulteta.

"Rođena sam i živim u Beogradu. Završila sam srednju Medicinsku skolu na Zvezdari prošle godine, a trenutno sam student prve godine Tehnološko-metalurškog fakulteta.  Ovaj sport sam počela da treniram sasvim slučajno u drugom razredu osnovne škole, kada su delili reklamu za početak održavanja karate treninga, za koje sam pokazala veliku zainteresovanost iz znatiželje da provirim u taj drugačiji svet, svet veština. Nakon nekog vremena treniranja i razgovora sa mamom odlucila sam da ozbiljno treniram karate, kada sam i dobila svoju prvu sportsku opremu.  Oprobala sam se baš kao mala i u plesu, ali to nije dugo trajalo."

mina peric

S obzirom da karate i njena disciplina u kojoj je osvajala bezbroj medalja i trofeja (tradicionalni fudokan) nisu medijski ispraćeni, Mina nam je predstavila o čemu se zapravo radi.

"Karate je veoma slabo medijski ispraćen sport kod nas pa i stil karatea koji ja treniram. Fudokan karate jeste grana tradicionalnog karatea koju je osnovao profesor doktor Ilija Jorga, jedan od naših najboljih karatista svih vremena, kako kod nas tako i u svetu. Fudokan tradicionalni karate spada u tri najzastupljenija stila karatea."

Od svih svojih uspeha u ovom sportu, Mina je posebno istakla dva za nju veoma bitna.

"Najveći uspesi su mi osvojeno prvo mesto na Evropskom prvenstvu u Italiji i Svetskom prvenstvu u Českoj 2013. godine u kategoriji juniorki (od godišta '95 do godišta '97), disciplina kate. Oba rezultata su mi jednako draga, ne mogu ni jedan da izdvojim, jer sam sa oba podigla granice svojih mogućnosti. U trenucima kada sam stajala na pobedničkom postolju sa zastavom Srbije i medaljom oko vrata i tokom intoniranja himne, osećala sam se predivno. Te emocije se ne mogu opisati, prosto nema lepšeg osećaja.", rekla je Mina.

mina peric

Prešla je na ozbiljnije i tužnije teme, istakla nam je i zašto prošle godine nije otišla na Evropsko prvenstvo.

"Iako sam bila kvalifikovana i neprekidno se spremala da učestvujem na Evropskom prvenstvu koje je bilo održano u Rumuniji u Galatiju prethodne godine, zbog finansijskih poteškoca nisam otišla na takmičenje.

Pre tih velikih takmičenja (misleći i na one iz 2013. godine) imala sam redovne treninge u sali i dodatne koji su mi bili neophodni za napredak. Ti dodatni treninzi su se obavljali baš u trpezariji unutar osnovne škole "1300 kaplara" , koje smo zbog manjka materijalnih sredstava i zahvaljujući svim dotadašnjim uspesima članova kluba dobili kao "gratis".  Međutim, pre dva meseca novo rukovodstvo škole ukinulo je to “gratis” pravilo i klub zbog nemogućnosti da plati više ostao je sa dva treninga nedeljno. Nisam dozvolila da me takva dešavanja sputaju u onome što želim da ostvarim, pa sam počela da treniram i u K.K. "Crvena Zvezda" čiji se treninzi održavaju na Starom DIF-u i na Zvezdinom stadionu, gde su me svi korektno prihvatili. Takmičim se jos uvek za klub "Zanšin" iz velike zahvalnosti i zbog svega sto je taj klub uradio za mene."


mina peric

Naravno, pored velike zahvalnosti svom klubu, Mina ima želju i da se zahvali svima koji su joj pružili podršku i u teškim trenucima kao što je bio slučaj prošle godine.

"Za svoje uspehe beskrajno sam zahvalna svom treneru Hadžu Bošnjaku i profesoru Vladimuru Jorgi od kojih sam mnogo naučila za svojih nesto više od dvanaest godina treniranja. Pored njih zahvalna sam svom ocu što veruje u mene i što daje sve od sebe da mi omogući da napredujem i učestvujem na takmičenjima koja prilično koštaju. Najveća podrška mi je dečko koji je takođe iz sveta karatea i koji mi je kao drugi trener."

mina peric

Ove godine predstoje Evropsko i Svetsko prvenstvo u njenoj konkurenciji, a Mina ističe da se nada da će učetvovati na njima, što isključivo zavisi od finansijskih sredstava.

"Ove godine predstoji Evropsko prvenstvo u Napulju u martu i Svetsko prvenstvo u Sočiju koje će se održati u novembru, a ja se nadam da ću učetvovati na oba ako bude bilo mogućnosti za to. Naravno da bi mi mnogo značilo kada bi se javio neko dobre volje i neko ko je ljubitelj sporta da pomogne.

Želja mi je da rezultat iz 2013. godine ponovim i u seniorskoj konkurenciji kako u mom stilu tako i na takmičenjima karate konfederacije. Prvo Svetsko prvenstvo u okviru konfederacije biće održano u oktobru u Brazilu, za šta cu dati sve od sebe da se kvalifikujem. Takođe mi je velika želja da karate jednog dana postane olimpijski sport. Kada završim sa svojom takmičarskom karijerom volela bih da svoje znanje prenosim na nove mališane."


Kao što smo i napomenuli, Mina uspeva da svoje obaveze u karateu uskladi i sa obavezama na fakultetu.

"Nije lako sve postići, veoma je bitna dobra organizacija kako bih bila i uspešan sportista i dobar student. Imam svoj cilj i koliko god da je teško idem ka njemu, zbog sebe i svoje budućnosti.", završila je svoj razgovor za "Sportske.net" Mina Perić.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari