Šilb za 'Sportske': "Žao mi je zbog Zvezde, Srbiju već imamo u podsvesti"

Autor: Mihajlo Vidojević
sreda 06.07.2016.
14:25
Izvor: Sportske.net

Košarkaški reprezentativac Češke Blejk Šilb izdvojio je deo vremena nakon današnjeg treninga i preneo nam utiske o povratku u Beograd, Olimpijskom kvalifikacionom turniru, a neizvežna tema bila je i njegova epizoda u Crvenoj zvezdi Telekom.

Sportske.net/Mihajlo Vidojević
Sportske.net/Mihajlo Vidojević

Povezane vesti

Košarkaška reprezentacija Češke Republike odradila je poslednji trening uoči odlučujućeg duela sa Japanom koji je očekuje večeras od 21 čas. Jučerašnji poraz od Letonije stavio je Čehe u neugodnu poziciju jer večeras moraju da pobede ukoliko hoće u polufinale, a sve su prilike da će ih tamo sačekati Srbija.

U redovima češke reprezentacije nekoliko je poznatih lica među kojima Jan Veseli i Blejk Šilb, bivši košarkaši najvećih srpskih klubova. "Leteći Čeh" je posle treninga obavio kraći telefonski razgovor i produžio ka svlačionici, a Blejk Šilb nam se nakon istezanja pridružio i izdvojio deo vremena da sa nama podeli utiske o povratku u Beograd.

"Jako mi je drago što sam ponovo ovde" rekao nam je Blejk Šilb kada smo započeli razgovor.

Naturalizovani Čeh bio je najbolji pojedinac u svom nacionalnom timu tokom sinoćnjeg duela sa Letonijom, ali njegovih 10 poena, 7 skokova i 4 asistencije nisu pomogli družini Ronena Ginzburga da izbegne poraz.

"Sinoćnja utakmica je bila jako intenzivna, bili smo u igri tokom većeg dela ali smo potom napravili nekoliko grešaka što je Letonija iskoristila i preuzela vođstvo u završnici poslednje četvrtine posle čega nismo mogli da se vratimo u meč. Promašili smo previše slobodnih bacanja, pogodili samo dve trojke iz petnaest pokušaja i teško je pobediti sa takvim procentima šuta iz igre" rekao je Šilb.

Blejka Šilba i drugove večeras očekuje duel sa selekcijom Japana i samo u slučaju trijumfa mogu u polufinale. Kada uzmemo u obzir razliku u kvalitetu, jasno je da su Česi apsolutni favoriti što je epitet od kojeg ne beže.

"Večeras moramo da povratimo fokus, da izađemo spremni da odigramo kao juče ali svih četrdeset minuta. Biće jako teško jer obe reprezentacije traže prvu pobedu na turniru a ulog je plasman u polufinale. Za nas je jako važno da se plasiramo u polufinale, a da bismo napravili taj korak moramo da pobedimo Japan" kazao nam je Šilb.

Nakon večerašnjih mečeva u "KombankAreni" imaćemo polufinalne parove ali već sada možemo da kažemo da će reprezentacije Srbije i Češke u petak igrati za mesto u finalu.

Tim povodom pitali smo Blejka Šilba šta očekuje od potencijalnog duela sa "Orlovima" i evo kako Amerikanac sa češkim pasošem rezonuje stvari.

"Srbija bi nas svakako sačekala, da li u polufinalu ili finalu, u jednom trenutku morali bismo da se sastanemo sa njima a što se mene tiče apsolutno je svejedno kada" počeo je priču Šilb.

Poslednji međusobni takmičarski susret reprezentacija Srbije i Češke odigran je prošlog leta u Lilu u okviru četvrtfinala Evropskog prvenstva. Srbija je tada slavila sa 89:75 a Šilb je za 31 minut ubacio 11 poena i ostvario 3 skoka.

"Najpre moramo da pobedimo Japan ali u podsvesti svakako imamo potencijalnog rivala u polufinalu a to može da bude Srbija koja ima izuzetan tim. Dobro ih poznajemo, igrali smo protiv njih prošlog leta, pratili smo njihove igre ovog leta" kazao je Šilb i dodao,

"Biće jako teško suprotstaviti im se ovde, ovo je njihov teren, njihova dvorana, imaće mnogo veću podršku ali to je put kojim moramo da idemo i sve dok imamo fer tretman na terenu možemo da pružimo svoj maksimum i prikažemo dobru partiju" procenio je Šilb.

Nakon reprezentativnih tema, okrenuli smo se prošlosti i sezoni 13/14 u kojoj je Blejk Šilb nastupao za Crvenu zvezdu Telekom ali se zadržao samo sedam meseci pošto crveno-beli nisu bili zadovoljni njegovim igrama.

"Nažalost, sa Crvenom zvezdom stvari nisu išle onako kako smo planirali ali drago mi je što sam ponovo ovde. Pomalo je drugačiji osećaj jer sada nisam ovde da bih radio i igrao sa Zvezdom već sa reprezentacijom" rekao nam je Šilb.

Na kraju razgovora Šilb je priznao da je atmosfera drugačija u odnosu na vreme kada je kao član Crvene zvezde Telekom nastupao pred velikim brojem navijača, ali je konstatovao da Olimpijski kvalifikacioni turnir takođe ima svoje čari.

"Atmosfera je sada malo drugačija i nezavisno od rezultata sjajno je što imate priliku da se borite za plasman na Olimpijske igre" zaključio je Blejk Šilb.

Blejk Šilb je nakon odlaska iz Crvene zvezde Telekom zaigrao za Pari Levaloa, a prethodnu sezonu proveo je u Galatasaraju sa kojim je osvojio Evrokup i obezbedio plasman u Evroligu.

Kako je u sredu obelodanjen kalendar takmičenja u novom formatu Evrolige za sezonu 2016/2017 možemo da konstatujemo da će, ukoliko ostane u Galatasaraju, Blejk Šilb 21. oktobra imati priliku da zaigra protiv Crvene zvezde Telekom.

Ne propustite

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Markо Đorđević
Wednesday, 06.07.2016
15:17

Igracina...Nikad necu da mu zaboravim onu trojku protiv Panate.

avatar
Sad il\' nikad!
Wednesday, 06.07.2016
16:04

Koju trojku? Ja pamtim samo onu Jakinu protiv Panate u top16 fazi.

avatar
Markо Đorđević
Wednesday, 06.07.2016
18:49

https://www.youtube.com/watch?v=3OjfPj_fqNcnSta ovde nije u skladu sa uslovima ? Druge pustate da psuju i vredjaju, da imaju isto takve nikove a nekima ne objavljujete najobicnije komentare.