Kuzmanović za 'Sportske': "Računajte na nas!"

Autor: Miloš Marković
petak 05.09.2014.
11:22
Izvor: Nebojša Petrović

Govoreći sa aspekta reprezentacije, ali i kroz osvrt na svoj klub, upravo to poručuje Zdravko Kuzmanović svima koji otpisuju Srbiju i koji u Romi i Juventusu vide najozbiljnije kandidate za titulu šampiona Italije.

fss.rs
fss.rs

Povezane vesti

Srpski reprezentativac je ovog leta bio na izlaznim vratima, ali nijedna ponuda nije zadovoljila apetite sve tri strane.

Njemu se nije išlo u klub koji bi bio ispod Interovog nivoa, čelnici „nerazura“ nisu hteli da čuju za bilo kakav popust, a zainteresovanim kupcima je cena bila previsoka za igrača koji je prošle sezone tek povremeno dobijao priliku i u retkim situacijama uspevao da potvrdi svoj neosporan potencijal.

„Ne kajem se što sam ostao u Interu. Ukoliko ne krene kako treba, uvek postoji mogućnost da promenim sredinu. Ali uveren sam da će i ovde doći mojih pet minuta. Sezona je duga, igramo na tri fronta i sada je na meni da iskoristim svaku ukazanu šansu" – ne gubi nadu momak rođen u Tunu 1987.

Kao što je nije gubio ni na reprezentativnom nivou dok je čitav kvalifikacioni ciklus bio daleko van svake kombinacije u sistemu Siniše Mihajlovića.

„Slična je sada situacija i u klubu i u nacionalnom timu. Nalzimo se na novom početku. Razlika je samo u tome što u reprezentaciji imam novog selektora, a u Interu je ostao Mazari. Tim se dosta promenio, dovedeni su novi igrači kojima je neophodno vreme da se uklope. Svi zajedno imamo obavezu da Inter vratimo tamo gde mu je mesto, u vrh italijanskog fudbala“.

Priznaje Kuzmanović da se nijednog trenutka nije pokajao što je svojevremeno prihvatio poziv srpskog saveza. Čak ni ovog leta kada je pored TV ekrana pratio nastupe Švajcarske na Svetskom prvenstvu.

„Nemamo više pravo na grešku. Jednostavno moramo da se plasiramo u Francusku 2016. Advokat je iskusan stručnjak i znaće kako da izvuče maksimum iz nas“.

Brzo prelazi sa teme na temu, sa reprezentacije na klub.

o je dokaz da podjednako oseća i crno-plavi i crveni dres i da je željan uspeha i trofeja na oba fronta. Ljubav prema otadžbini je stekao tokom detinjstva, ljubav prema klubu zahvaljujući bivšem predsedniku. Veliko je pitanje da li novi gazda iz Indonezije može da oseća Inter kao što ga je Morati nosio pod kožom.

„Svi znamo koliko je Masimo voleo klub. Živeo je za njega. Sve odluke je donosio srcem. Mi smo bili porodica, a njega smo smatrali za oca. Sada je došao Tohir, doneo svež kapital i nadamo se da će i on uspeti da stvori porodičnu atmosferu“.

Veliki broj navijača koje Inter ima u Srbiju, drastično je porastao u trenutku kada je Tohir završio prvi veliki posao od kako je preuzeo predsedničku funkciju. Nemanja Vidić spada u grupu fudbalera za koje Italijani koriste izraz „fuoriklase“. Kada dovedete pojačanje iz te kategorije, znači da ste kvalitet tima podigli na mnogo viši nivo.

„Vrhunski igrač i veliki profesionalac. To sam znao još iz reprezentacije, a sada se ponovo uverio da Vida ima urođeni smisao za ulogu lidera. Interu je takav profil ličnosti bio neophodan posle odlaska Milita, Kambijasa, Zanetija... Odigrao je sjajno letnju turneju u Americi, osvojio je navijače već na prvom koraku. Takav igrač je uvek dobrodošao i već se pokazao kao veliko pojačanje“.

Šteta što je već u prvom kolu Serije A morao da shvati suštinu problema koji je italijanski fudbal ostavio svetlosnim godinama daleko od onog vrhunskog koji se igra u Premijer ligi.

„Sudija je pogrešno protumačio njegovo aplaudiranje."

"Bio je kraj utakmice, ostalo je da se odigra još 30 sekundi. Nije bilo govora o ironiji, još manje o pokušaju Vide da uvredi sudiju. Gradio je loptu koja je izlazila u gol-aut, bio je odgurnut od strane igrača Torina i našao se na zemlji. Pozdravio je aplauzom odluku sudije da svira faul i zaprepastio se kada je video crveni karton. Žao mi je zbog načina na koji je debitovao u prvenstvu ali se iskreno nadam da će dobiti samo jednu utakmicu suspenzije i da ćemo ga vrlo brzo videti opet kako komanduje odbranom."

 
Vidić posle meča nije bio ni približno besan koliko trener Mazari koji je prozvao sudiju da nema sluha za engleski način gospodskog ponašanja na terenu.

„Vida je naučio lekciju već na prvom času. Sada više neće aplaudirati i sve će biti u redu“ – našalio se Kuzmanović i stavio tačku na „Slučaj Vidić“.

Posle reprezentativnih obaveza, očekuje ga mnogo posla u Interu i žestoka borba sa konkurentima za mesto na sredini terena.

„Doveli smo Medela koji je blistao u dresu Čilea na Mondijalu i Francuza M’Vilu. Mislim da od svih ekipa u Italiji imamo najveći izbor kvalitetnih igrača na sredini terena. Zato je dobro što igramo i Ligu Evrope, jer imamo dugu klupu. Ne može jedan igrač da odigra sve utakmice. Biće prostora za sve. Moja deviza je ’ćuti i radi’.“

Respektuje kvalitete Sent Etjena, Dnjepra i Karabaga, ali ne beži od uloge favorita.

„Sve osim plasmana u nokaut fatu bilo bi ravno katastrofi za klub Interovog renomea“.

Za kraj, osvrt na tandem ’senatora’ koji su pisali istoriju Intera pod vođstvom Žozea Murinja.

„Zaneti je legenda kluba. Svima je drago što je ostao u Interu i preuzeo ulogu direktora. Uvek je sa ekipom. Putuje svuda sa nama. Njegovo prisustvo je od izuzetnog značaja za nas igrače jer se radi o fantastičnoj ličnosti koja ume da ti ulije energiju“.

Uskoro ga očekuje neobičan zadatak. Nikada  nije mogao da pomisli da će doći u situaciju da braneći boje Intera, preti Dejanu Stankoviću.

„Mnogo me iznenadila Dekijeva odluka da postane pomoćni trener Udinezea. Za njega je super stvar što je mogao odmah da odabere dobar klub. Zna se sa Stramaćonijem od ranije, krenuli su pobedom u prvenstvu i želim im svu sreću. Biće zanimljivo kada ukrstimo koplja ali to je profesionalni fudbal. I pored početnog iznenađenja, baš sam se obradovao kada sam video da se Deki psvetio trenerskom poslu“.

Kapelo je skoro izazvao buru izjavom da italijanska liga nije više primamljiva kao nekada. Najbolji mogući demanti stigao je u ovom prelaznom roku u vidu najezde poznatih asova poput Fernanda Toresa, Ešlija Kola ili Patrisa Evre.

„To i jeste cilj. Da se uz pomoć tako zvučnih imena, Kalčo trgne iz letargije i podigne na viši nivo. Engleska je i dalje neprikosnovena što se tiče kvaliteta, ali su Italijani i dalje specijalisti za taktiku. Na tom polju, niko im nije ravan. Videćete i u evropskim takmičenjima ove sezone da će italijanski klubovi daleko dogurati. Nije jednostavno igrati protiv ekipe koja brine o svakom taktičkom detalju“.

Favoriti za Skudeto?

„Za mene Roma pre Juventusa. Milan se osetno pojačao poslednjeg dana prelaznog roka. Koliko god me iznenadio Dekijev odlazak u Udineze, isto toliko i Toresov dolazak u Milan. Veliki igrač, pakleni golgeter. Sada su mnogo jaki gore u špicu, ali mi jednostavno moramo da budemo ispred njih“.

Jednostavno, računajte na njih! To je Inter!

Ne propustite