Jedoksić za 'SPORTSKE': "Deca nam beže iz zemlje, treba nam novi model"

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 15.07.2015.
19:50
Izvor: Sportske.net

Jedan od glavnih organizatora rukometnog kampa "Ratko Nikolić" bio je i poznati trener Slobodan Jedoksić, a mi smo iskoristili priliku da sa njim porazgovaramo o trenutnom stanju u srpskom rukometu.

facebook: Ratko Nikolić
facebook: Ratko Nikolić

Povezane vesti

Na rukometnom kampu koji je ove godine organizovao Ratko Nikolić, jedan od glavnih rukovodilaca bio je i Slobodan Jedoksić, čovek koji je u svojoj trenerskoj karijeri koja traje punih 18 godina trenirao i veličine poput Andree Lekić.

Pre dve sezone je u Kragujevac doneo prvi trofej šampiona države Radničkom u istoriji, Kragujevčani ga svakako pamte po dobru koje je doneo ovom sportu u tom gradu.

"Sportske" su prisustvovale ovom kampu o čemu ste mogli da pročitate dosta više OVDE, a Slobodan je izdvojio svoje vreme da porazgovara sa nama o reprezentacijama, rukometu u našoj zemlji, svojim bivšim klubovima i svojim ambicijama.

Za početak nam je govorio o šansama naših reprezentacija na EP za muškarce i na SP za žene.

"O šansama ne bih da govorim, to je više pitanje za selektore reprezentacija, ali sam plasman na velika takmičenja na bilo koji način predstavlja veliki rezultat. Mislim da treba da se dobro definiše šta je cilj. Da li je cilj da se plasira na neko veliko takmičenje, ili je cilj ostvariti dobar plasman na tom velikom takmičenju) biti među 5, među 8, među 10.

Svakako smatram da bi bio uspeh kada bi se naše dve reprezentacije našle na osmom mestu na oba velika takmičenja."


Da li bi javnost u tom slučaju bila zadovoljna?

"Našu javnost je jako teško zadovoljiti, sve osim medalje pojedinci smatraju neuspehom što uopšte nije tačno. Prvo, navijači, ondosno javnost ne može da ceni nekoga ili da navija za nekoga kada je samo prvi i kada osvaja medalje. Biti prisutan na takmičenju je za mene takođe uspeh i da to treba da se vrednuje.

Naša javnost mora da promeni shavatanje toga kako se navija za reprezentaciju, kao i šta znači navijati na bilo kom takmičenju, treba prvenstveno ceniti što se neko bori za dres sa državnim grbom."


Naravno, pored naših reprezentacija Slobodan Jedoksić prati i dešavanja u svojim bivšim klubovima, a pitali smo ga kakve su šanse Radničkog da se domogne Lige šampiona u ženskoj konkurenciji ove godine.

"Mislim da je ove godine situacija teža što se tiče ulaska u Ligu šampiona u smislu ekipa koje su izvukle. Nažalost, u ovom trenutku mislim da Radnički Kragujevac teško može da prođe u Ligu šampiona, ali mislim da su oni svesni situacije i da oni jako razborito gledaju na to. Oni će to odraditi na vrhunskom nivou, ali smatram da će svoju pažnju usmeriti na Kup Kupova, odnosno na domaće prvenstvo. Mislim da će Liga šampiona za njih biti jedna prolazna stanica, jer, uz dužno poštovanje koje imam prema klubu u kojem sam radio, mislim da u ovom trenutku jedan srspki tim teško može da igra u Ligi šampiona.

zrk radnicki

Mnogo su tu veliki rasponi između ulaganja, kvaliteta igrača, to su milionski budžeti (kad kažem milionski onda mislim da eure). Jedan klub za Ligu šampiona mora da ima 3 miliona eura minimum da bi mogao da uđe u grupnu fazu Lige šampiona. Kada prođeš u Ligu šampiona čekaju te nakon toga teška gostovanja, pitanje je i fonda igrača, ne može se igrati sa samo deset igračica takmičenje kao što je Liga šampiona.

Nažalost, mislim da jedan klub iz Srbije teško u nekom narednom periodu može da stigne do Lige šampiona, to je naša realnost."


Zašto je kvalitet našeg klupskog rukometa slabiji u odnosu na region?

"Slažem se da je kvalitet klupskog rukometa u odnosu na region dosta slabiji. Jako veliki broj igrača i igračica je otišao u inostranstvo u svojim ranim godinama, sve ono što iole vredi ode veoma rano u inostranstvo.

Mađarska je puna naših igrača, Turska takođe, Slovenija, Nemačka. Deca nam odlaze veoma rano.
"

Mislite li da je to problem za njih ili je to dobra stvar u njihovom rukometnom razvoju?

Mislim da je to problem za nas, a za njih može da bude problem u nekom početnom stadijumu, ali se naši momci i devojke lako prilagode situaciji, izvršavaju svoje obaveze na najbolji mogući način i vrlo brzo postanu ključni igrači u svojim klubovima. Od ovih najmlađih do ovih najstarijih, uvek je neko naš tu negde visoko u toj priči. Ne bih da polemišem o tome da li je to ispravno ili ne, to je apsolutno stvar ličnog izvora. Znam dosta igrača i igračica i koji su prihvatili i odbili pozive drugih zemalja.

Ratko Nikolic kamp

Uglavnom, naš klupski rukomet dosta gubi u ovoj situaciji, klubovi nemaju da plate troškove kotizacije, suđenja...

Treba naći model da se klupski rukomet malo podigne kako ta deca ne bi tako rano otišla u inostranstvo. Ranije je bilo ograničenje u godinama, nisi mogao da odeš u inostranstvo tako rano, a danas sa samo 16 godina deca idu u Mađarsku, Sloveniju, Makedoniju, Tursku i druge zemlje. Jednostavno, vide svoju perspektivu u sportu, ali ne u Srbiji.

Sada smo pričali sa decom iz Banja Luke koja su otišla u Sloveniju da tamo igraju rukomet sa samo 16 godina. Celje je imalo svoje skaute na nekom turniru, oni su ih pokupili i to ne samo njih, već i decu iz Hrvatske, Makedonije i odveli su ih da žive u Sloveniju u nekim uslovima karantina.

Klubovi mogu da prežive jedino uz stvaranje kvalitetnih igrača. Mi imamo problem da deca odu rano, pa klub ne može da naplati nikakvo obeštećenje za njih.

Raditi u klubu postaje Sizifov posao, klubovi koji nemaju pomoć grada i lokalne zajednice ne mogu da ostvare dobar rezultat koji je upečatljiv i koji će da bude vrednovan. "


Kakva je situacija u Aranđelovcu, gradu koji je postao poznat kao grad rukometa

"Što se tiće ženskog kluba, klub se malo reorganizovao, doveli su nekoliko kvalitetnih igračica, mislim da mogu da ostvare odličan rezultat u domaćem prvenstvu. Mislim da će to biti ekipa za najviše domete.

Muškarci su ušli u Super B ligu, to je nakon dužeg vremenskog perioda da se nešto dobro desi u muškom rukometu kada je Aranđelovac u pitanju. Prva godina će im biti godina stabilizacije, a i to je veliki uspeh imajući u vidu da imamo puno dece koja treniraju u mlađim kategorijama. Verujem da će ići korak po korak i da će napasti i Super ligu jednog dana.

U Aranđelovcu je rukomet brend broj 1 i uvek je bio i u muškom i u ženskom rukometu. Zna se, prvi kapiten reprezentacije je iz Aranđelovca, sadašnji kapiten reprezentacije je iz Aranđelovca, veliki je broj igrača koji igraju po inostranstvu i u muškom i u ženskom rukometu.
", završio je svoje obraćanje za naš sajt popularni Sole.

Ne propustite