Janković za "Sportske": "Rezultati i trofeji rađaju dobre odnose..."

  • Autor: Boris Jovanović

  • 11. decembar 2012.

  • 13:56

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Aleksandar Janković u svom prvom intervjuu nakon potvrde da ostaje na Zvezdinoj klupi govorio o turbulentnoj jeseni, odnosima u klubu, prolećnim ambicijama, prelaznom roku...

Aleksandar Janković je dobio poverenje radne grupe, ostaje na klupi nakon što je posle poraza od Vojvodine ponudio ostavku. Već su ga proglasili bivšim, ali je usledio preokret, pa će na proleće mladi trener pokušati da nadoknadi prednost Partizana i prekine Zvezdin post kada su titule u pitanju.

Da li Vas je iznenadio obrt u Zvezdi i poverenje koje ste dobili od članova Radne grupe, iako su mediji u jednom momentu govorili o Vašem sigurnom odlasku sa Marakane?

"Bilo je logično da se mediji bave spekulacijama, ali, nisam pratio sta se piše, već sam se vezao za stav Radne grupe, pre svega predsednika Džajića. Imao sam punu podršku i nisam se obazirao na nagađanja u javnosti"
 

Koliko Vas je uznemirilo što se u javnosti svih ovih dana licitiralo sa raznim imenima za Vašeg naslednika na klupi Zvezde, od Ilije Petkovića, preko Milovana Rajevca do stranih stručnjaka Bakera, Gončarenka i Klajverta?

"Nije me uopšte uznemirilo, Zvezda je veliki klub i kao takva je uvek u centru interesovanja. Logično je da javnost barata raznim imenima kada je status trenera u pitanju. Na kraju krajeva, i moje je ime bilo stalno prisutno prilikom nekih ranijih promena na klupi... Sve je to normalno."
 
Da li su Vam Čović i Džajić na sastanku zamerili zbog načina na koji ste održali konferenciju dan pre utakmice sa Vojvodinom?

"Imam direktnu i vrlo otvorenu komunikaciju sa gospodom Džajićem i Čovićem, detalje naših razgovora ne bih iznosio u javnost."

Da li je pravi cilj te konferencije bio da se javnost upozna sa teškom situacijom u kojoj se nalaze fudbaleri Crvene zvezde ili da se podigne moral igračima pred jednu od najvažnijih utakmica u prvom delu sezone?

"Javnost sada, definitivno, jeste upoznata sa teškom situacijom u kojoj se nalaze igrači Crvene zvezde. To, medjutim, ne umanjuje njihove obaveze i ambicije koje su u Zvezdi uvek iste bez obzira na to ko igra, ko sedi na klupi, a ko u foteljama i kakva je materijalna situacija"

U poslednje vreme, treneri često istupaju javno protiv rukovodstva klubova. Počelo je sa Aleksandrom Stanojevićem koji je to platio otkazom, nastavilo se sa Vermezovićem koji još uvek odoleva na klupi Partizana i završilo se sa Vašom konferencijom protiv Vojvodine. Da li su aktuelna rukovodstva dva naša najveća kluba toliko zatvorena da sa njima ne može normalno da se komunicira, nego mora preko medija?

"Ne bih povlačio paralele, mogu da odgovorim samo za svoj odnos prema rukovodstvu Crvene zvezde. U klub sam se vratio u avgustu i od tada, praktično, turbulencija ne prestaje. Odlazak čelnih ljudi, vakuum u rukovođenju, formiranje Radne grupe... Neko to ne doživi za ceo život, mi smo, kao tim i ja, kao trener, prošli kroz to za tri meseca, igrajući pritom, utakmice svaka tri dana. Zvezda je na putu formiranja rukovodstva, a sa Radnom grupom imam vrlo direktnu i otvorenu komunikaciju"

Javnost je podeljena u proceni kvaliteta ovog tima Crvene zvezde. Neki tvrde da je Zvezda sjajno odradila prethodni prelazni rok i angažovala najtalentovanije igrače koje je srpska fudbalska scena mogla da ponudi u tom trenutku. Drugi smatraju da Zvezda sa ovim kadrom ne može na proleće da nadoknadi šest bodova zaostatka. Po Vašem mišljenju, ko je bliži istini i na kojim pozicijama su Zvezdi neophodna kvalitetna pojačanja?

"Zvezda će, sa određenim promenama u igračkom kadru, biti sposobna da pobeđuje u kontinuitetu, a to je osnovni preduslov da bi se jurila prednost večitog rivala od šest bodova"

Imate li podatak sa kolikim sredstvima će klub raspolagati u zimskom prelaznom roku i mogu li navijači Zvezde da se nadaju nekom top pojačanju?

"Budžet zavisi od mnogo faktora i to, svakako, nije pitanje za mene. Imamo plan, ideje, razmišljamo i dogovaramo se o strategiji, kako za ovaj prelazni rok, tako i za ubuducć. Tpš pojačanje bi, sigurno, bio veliki impuls pozitivne energije za sve nas, od tima, do navijača ali videćemo da li je to u ovom trenutku realno"
 
Da li prilikom dovođenja novih igrača računate više na iskustvo i pregovaračku sposobnost Dragana Džajića ili na kontakte i poznanstva Zorana Stojadinovića?

"Računam na timski rad svih odgovornih ljudi. Dragan Džajić je simbol Crvene zvezde i vrhunski autoritet, Zoran Stojadinović čovek sa velikom reputacijom u evropskom fudbalu i  brojnim poznanstvima koje stavlja u funkciju kluba. Sve su to bitni faktori prilikom sprovođenja naše strategije u delo"

Postoji li trenutno u Superligi Srbije neki fudbaler koga želite po svaku cenu već ove zime da dovedete u Zvezdu? Govori se o Luki iz Rada i Eliomaru iz Javora?

"Postoje igrači koji su interesantni. Njihova imena, iz razumljivih razloga, ne mogu da otkrijem"

Mladi Spajić je rekao posle Vojvodine da je Maksimović reakcijom kod drugog gola Abubakara izdao Zvezdu i dres koji nosi. Da li se Vi osećate izdatim od nekih igrača posle tog očajnog izdanja protiv Novosađana?

"Ne gledam lično na stvari. Igrač svojim lošim odnosom prema igri i lošom igrom najpre izdaje sam sebe. Kada igrači koji su sada u Zvezdi, jednog dana, napuste klub, ostaće trag iza njih. Na osnovu tog traga, vrata kluba ce im biti ili otvorena, ili ne. Ako odeš iz Zvezde, imas 23-24 godine, i zatvoriš svojim igrama sam sebi vrata zauvek, najmanje je bitno da li si izdao nekog trenera ili ne"

Prvi koji je reagovao na Vaše izlaganje pred Vojvodinu bio je upravo Zoran Stojadinović. Da li je to narušilo neke vaše odnose?

"Nisam naučen da u poslu gradim lične odnose. Gradim odnos prema poslu i odnos prema instituciji u kojoj radim. Ako se iz toga izrode i lični odnosi, super. Ako ne, ništa mi to ne smeta. Dobri rezultati i trofeji jačaju odnose među ljudima, prošao sam to mnogo puta u trenerskom životu, ali te odnose ne treba forsirati. Zoran Stojadinović je dokazani fudbalski agent koji se nalazi na istom zadatku u klubu kao i ja. Imamo direktnu i dobru komunikaciju i nalazimo se u službi pravljenja dobrog tima i rezultata Crvene zvezde"

Da ste uspeli da prođete Engleze u baražu, bili biste glavni kandidat za trenera godine. Kome od Vaših kolega dajete najveće šanse za "Zlatnu loptu FSS" u 2012?

"Mislim da se imena kolega kandidata koja se pojavljuju u javnosti, potpuno opravdano kristališu kao potencijalni dobitnici priznanja. Kome god da Savez ukaže počast, biće zasluženo"


Radili ste i u zemlji i u inostranstvu. Da li ste uspeli da locirate problem zbog kojeg danas u tzv. "Ligama petice" radi samo jedan srpski stručnjak (Miroslav Đukić u Valjadolidu)?

"To je poražavajuci podatak za nas. Ipak, mislim da je to stanje trenutno jer postoje treneri kao sto su Antić, Muslin, Mihajlović, Jovanović, koji bi sutra, bez problema, mogli da vode klubove iz najjačih liga. Moje je mišljenje da treneri moraju da budu otvoreniji, da se više kreću, putuju, razmenjuju iskustva, da stalno uče i napreduju. Uz to, i nepoznavanje stranih jezika nije  za zanemarivanje jer nedostatak direktne komunikacije može da bude mnogo veći problem nego što to na prvi pogled izgleda"

Vidite li sebe jednog dana ponovo u FSS, možda na klupi A tima?

"Dve godine provedene na čelu mlade reprezentacije su najlepši period u mojoj dosadašnjoj karijeri i uspomene koje nosim iz Saveza su fenomenalne. U ovom trenutku razmišljam samo o aktuelnom poslu kom sam maksimalno posvećen i moje misli su usmerene isključivo na Crvenu zvezdu. Mozda me jednog dana put ponovo nanese u savez, ko to zna. Bila bi to velika čast za mene jer smatram da je posebna satisfakcija da te ponovo pozovu da radiš negde gde si već radio, to znači da je ostao dobar trag iza mene. Bila bi to kruna mog sportskog života", završio je Aleksandar Janković.
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari