Filip Đuričić za "Sportske": "Srbija mora napadački!"

 • Autor: Kragujevac.Sportske.net

 • 04. februar 2012.

 • 14:30

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Jedan od najtalentovanijih srpskih igrača priča za naš portal o ranom odlasku, Grčkoj, Holandiji, mladoj reprezentaciji, ponudama velikih klubova, ali i svojim planovima.

Filip Đuričić za
Obično se kaže da mladi igrači često sagore kada rano odu van svoje zemlje. Pričamo kako bi trebalo da se dokazuju kod kuće, pa da kao formirani fudbaleri
odu u jače klubove.

Filip Đuričić je izabrao drugačiji put, ponikao je na "Marakani", ali je preko Grčke stigao u Herenven.

Kako je bilo odlučiti se na taj korak?

"Bilo mi je  jako teško, ali u dogovoru sa mojom porodicom i tadašnjim agentom sam prelomio  jer je za mene  i moju karijeru bilo najbolje da nastavim negde van granica Srbije. Posle par  godina  u Herevenu  mislim da je to bio dobar potez. Postigao sve što sam planirao, i što je najvažnije dalji tok karijere držim u svojim rukama. Ni u jednom trenutku ne žalim što sam sa 17 godina, izabrao taj put.

Kako je u Herenvenu? Sulejmanijev primer je poučan...

"U Herenvenu sam naučio mnogo novih stvari i prošao mnogo toga. Zadovoljan sam svojim partijama, pogotovo tokom ove sezone. Iskreno, ne razmišljam o odlasku u ovom trenutku i nemam predstavu u kom bi klubu mogao da nastavim karijeru. Ako bih baš mogao da biram to bi bio sigurno jedan od timova u Španiji".

Mediji su pisali o interesovanju Juventusa?

"Juventus je samo jedan od timova koji su me pratili i gledali u tom trenutku. Ja sam tada potpisao četvororogodišnji ugovor sa Herenvenom, i šanse da se bilo šta desi su bile minimalne".

Mlada reprezentacija? Kako ocenjuje start kvalifikacija za naredno EP.

"Startovali smo dobro, i to sa dve pobede nad Severnom Irskom i Faranima. Možda su nas sve kasnije malo uzdrmala dva nerešena rezultata sa Makedonijom i Danskom, ali drugom pobedom nad Ircima smo stvari vratili na pravo mesto.  Prvi smo u grupi, imamo najbolju gol razliku i zbog toga mislim da nemamo razloga da se brinemo i da ćemo se sigurno plasirati u baraž za EP u Izraelu".

U Srbiju poslednjih godina "uspevaju" defanzivci. Stalno se provlači konstatacija da nemamo kreativce. Filip je upravo takav igrač, najviše polaže na maštu.

"S obzirom kakav stil igre gajimo i na kakav način radimo sa igračima u mlađim kategorijama ne čudi me uopšte što imamo vrhunske odbrambene igrače. Kreativaca je sve manje, Srbija treba da igra napadački, jer ima potencijal za to".

Mnogi se pitaju zbog čega je propao najavljeni Filipov transfer u Mančester Junajted?

"Junajted budi lepa sećanja u meni, ali već dugo vremena ne razmišljam o tome. Do saradnje u tom trenutku nije došlo, i to je tako. .Razlog zbog koga se to nije desilo je po meni nebitan, ne bih se vraćao na to..."

Holandija je idealna za mlade igrače?

"To je sigurno zemlja u kojoj mladi igraci dobijaju najvise šansi. Ne treba govoriti kakvi su sve majstori izašli iz  'Eredivisie'. Iskreno, mislim da ni jedan mladi igrač sa naših prostora neće zažaliti ako dođe u Holandiju".

Kako je bilo u Grčkoj, prvoj stanici van Srbije?

"Grčka je samo jedno  iskustvo više za mene. Žao mi je što nisam ostao tamo, jer sam imao veliku želju. Stvarno mi je bilo sjajno. Video sam jedan novi stil igre,u video da fudbal ne igra samo talenat već i da jako bitnu ulogu ima snaga i fizička priprema".

Šta je cilj Herenvena ove sezone?

"Plasman u evropska takmičenja. Da li ćemo doći do toga plasmanom u prvih 5  ili preko kupa, u kom igramo polufinale nije važno. Jako bitno nam je da se domognemo Evrope kako bih se iskupili za protekle dve slabije godine".

Kada će njegova generacija u "A" tim Srbije?

"Srbija ima dosta talentovanih igrača, tako da je za očekivati da će mnogo njih iz mlađih selekcija preći u seniorski tim u narednih par godina. Što se mene tiče, ako budem pozvan u toku ovih kvalifikacija biću presrećan! Time ću postići nešto o čemu sanjam ceo svoj zivot. Ali, i ako ne stigne poziv, nastaviću da radim i čekati šansu u budućnosti", čvrsto stoji na zemlji sjajni mladi reprezentativac Srbije.


 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari