Brđović za 'Sportske' - Kako se prave odbojkaški šampioni?

  • Autor: Aleksandar Obrenović

  • 21. jul 2015.

  • 17:15

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Jedan od zaslužnih za razvoj odbojke u Srbiji u poslednjih 20 i kusur godina jeste i Dejan Brđović, nekadašnji kapiten reprezentacije Jugoslavije.

Brđović za 'Sportske' - Kako se prave odbojkaški šampioni?
Srbija je ponovo uspela da uzme medalju na velikim takmičenjima u odbojci, pokazali smo svima još jednom da smo u svetskom vrhu već duže od 20 godina i da se na nas uvek mora računati kada se radi o borbi za odličja.

Jedan od najzaslužnijih za razvoj odbojke u našoj zemlji u tom pomenutom periodu od 20 godina ali i duže iz perioda kada je bio u najboljim godinama i kada je kao kapiten predvodio našu reprezentaciju, svakako je Dejan Brđović.

Iako se bavi trenerskim poslom uvek pronalazi vremena da popularizuje odbojku, a svake godine organizuje i svoj odbojkaški kamp kroz koji su prošli i pojedini sadašnji reprezentativci. Ove godine je organizovao 16. kamp po redu, među pionirima je kada se radi o organizovanju odbojkaških kampova u našoj zemlji.

Za portal "Sportske.net" govorio je o uspesima naše reprezentacije, kako se stvaraju šampioni u muškoj i ženkoj konkurenciji i o svom kampu koji je i ove godine internacionalni.

"Pratim reprezentaciju, ali nemam toliko vremena jer se bavim trenerskim poslom, ali želim im sve najbolje. "

Rekao bih da je atmosfera u timu na dosta višem nivou ove godine u Svetskoj ligi, promena trenera je urodila plodom, Nikola Grbić je podigao sve na viši nivo.

"Atmosfera je relativna stvar. Ipak, svaka promena je dobra. Ne smemo zaboraviti ni ostale trenere koji su vodili reprezentaciju sa velikim uspehom. Evidentno je da je od 1995. godine do danas odbojka jedina koja je uz vaterpolo konstantna u nekim uspesima. Moramo da se zahvalimo i Kolakoviću i svim ostalima koji su bili i ostavili neki svoj trag."

srbija odbojka

Za razliku od vaterpola u odbojci je mnogo jača konkurencija, dosta reprezentacija igra na najvišem nivou ovaj sport.

"Možda si i u pravu, svake godine na velikim takmičenjima u vaterpolu ekipe sa Balkana dominiraju. Uz dužno poštovanje, da ne pričamo o vaterpolu, ali odbojka je veoma naporan sport u smislu da svake godine imate dva velika takmičenja sa reprezentacijom. Imate Svetsku ligu i Svetsko ili Evropsko prvenstvo. Igrači su u problemu jer dođu u zemlju i bukvalno nemaju pauzu celog leta. "

"Svetska liga možda jeste takmičenje ekonomske prirode, ali tu učestvuju najbolje reprezentacije na svetu, a samim tim što smo mi među njima, to vam dovoljno govori gde se naša odbojka nalazi. "

Ipak, izrazio je sumnju u neku dalju budućnost kada se radi o najvišim dometima naše reprezentacije.

"Sigurno je da imamo potencijal, samo se plašim kada govorim o muškoj odbojci da nemamo neku veliku perspektivu mladih. Osim ove generacije koja je sada izašla ('91, '92, '93) posle toga vrlo malo ima igrača. Gledam po kampovima koji se održavaju u Srbiji i vidim da su 90% devojke. Donekle je to sasvim logično, odbojka je jako lep sport za devojčice, dok muškarci imaju malo veći izbor sportova koje mogu trenirati u Srbiji. Nažalost, sve manje imamo dečaka, ali to je sve normalno i moramo se pomiriti sa tim. "

Kada je reč o njegovom kampu na Goču, ispričao nam je na šta se najviše obraća pažnja kada su treninzi u pitanju, ali i šta je njemu najbitnije u ovom trenutku.

"Ovo je šesnaesta godina kako organizujem ovaj kamp, dve godine sam bio u Vrnjačkoj Banji, četrnaest godina sam ovde na Goču.

Imajući u vidu da sam među prvima počeo da radim, mogu da budem zadovoljan odzivom dece. Primetili ste da se ja puno i ne reklamiram, jednostavno nemam vremena jer se bavim trenerskim poslom preko godine.

Svake godine okupim oko 60-70 dece u jednoj smeni, i ove godine je toliko. Prvih godina sam imao i po 150 u smeni, planiram od sledeće godine da se malo vratim tome i da proširimo kamp.

Naravno, lakše je raditi kada imaš manju grupu nego veću, a meni je najbitnije kada vidim po deci da su zadovoljna. Tako je i ove godine.
", rekao nam je Dejan.

Pitali smo i proslavljenog poljskog igrača koji je ove godine prisutan na kampu, Jakuba Markieviča, šta misli o samom kampu.

"Mi smo već drugu godinu ovde, veoma smo zadovoljni uslovima koje imamo na Goču. Druženje, treniranje, sve je na jako visokom nivou.

Prošle godine je ljudi iz Poljske bilo manje, ove godine nas ima 20. Naredne godine bi se rado vratili ovde, ali želimo i mi da ugostimo Srbe.

Imamo dobar materijal, svako od kampera koji su došli ove godine na Goč ima šanse da jednog dana zaigra i za reprezentaciju Poljske, a ja smatram da 2-3 devojke imaju izrazit kvalitet i da će jednog dana igrati u izabranoj selekciji Poljske
.", rekao nam je popularni Kuba.

Dejan nam je objasnio i šta zahteva od svih trenera na kampu.

"Ovde pre svega potenciramo na ispravljanju tehničkih grešaka. Smatram da deca do neke 16. ili 17. godine ne treba da rade na snazi nego na tehnici. Kada savladate tehniku mnogo je lakše kasnije raditi na nekim drugim stvarima. Nažalost, u većini klubova u Srbiji se tako ne radi, mi se trudimo da pokažemo deci kako treba ispraviti greške i kako u stvari treba raditi.

Goć je idealno mesto za razvoj dece, ne sam zbog treninga, već i zbog čistog vazduha. Pravo je bogatstvo raditi sa njima u ovakvim uslovima."
, završio je priču za naš portal proslavljeni odbojkaš, Dejan Brđović.
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari