Biciklisti za 'Sportske' : "Vlast donosi propise kakvih nigde nema"

 • Autor: Janko Glavonjić

 • 14. februar 2015.

 • 21:54

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Predsednik udruženja građana 'Ulice za bicikliste' koje se bori za poboljšanje položaja biciklista u svakodnevnom saobraćaju naročito na ulicama Beograda, govorio je u intervjuu za 'Sportske' o ciljevima udruženja i problemima sa kojima se suočavaju.

Biciklisti za 'Sportske' :
Ulice Za Bicikliste je udruženje građana osnovano 2012. godine, ali neformalno postoji od 2011. Kako ste dosli na ideju da osnujete ovo udruženje građana i koji su Vaši ciljevi?

"Za osnivanje je zaslužan bečki student volonter Maksimilijan Sagmuler koji je po ugledu na svoj grad rešio da organizuje vožnje pod nazivom Kritična masa na proleće 2011. godine. Posle nekoliko organizovanih vožnji, broj ljudi okupljenih oko ove ideje je počeo da raste, a krajnji cilj je promocija bicikla kao sredstva transporta. Potreba za formalnim delovanjem je nastala jer organizacije civilnog društva ne mogu same izneti promenu i potrebno je delovati i u saradnji sa institucijama, kojima trenutno bicikl kao vid transporta nije uopšte u fokusu."


Pre nekoliko dana održali ste 46. Kritičnu masu na ulicama Beograda. Kako je okupljanje prošlo i koje aktivnosti planirate za naredni period?

"Tema 46. Kritične mase bila su obavezna svetla za bicikle. Na žalost, veliki broj biciklista ih nema, i želeli smo da ukažemo da se sprovođenje ova zakonske obaveze ne kontroliše. Sa druge strane, predlagači u izmenama zakona hoće da uvedu i obavezne svetloodbojne prsluke u noćnim uslovima, ali se postavlja pitanje kako će uvođenje nove obaveze pospešiti bezbednost biciklista ako se ni postojeća, provereno efektna mera ne poštuje i ne sprovodi?  Svetlodbojni prsluci nisu dokazano efektni za bezbednost biciklista i to brojne studije dovode u pitanje. Što se tiče budućih aktivnosti, one zavise od dešavanja koja se tiču biciklista, bilo na zakonskom ili urbanističkom planu."

I
mate jasne predloge za poboljšanje bezbednosnih uslova biciklista na ulicama, koji bi neminovno doveli i do povećanja njihovog broja. Koji su to predlozi i da li uspevate da doprete do beogradskih vlasti i predstavite im svoje ideje?

"Naravno, upravo spremamo predlog zajedno sa ostalim biciklističkim udruženjima iz Srbije. Prelažemo uvođenje kontra - smer kretanja za bicikliste u jednosmernim ulicama, što je praksa u većini zemalja EU. Ova mera bi bicklistima skratila putovanje, bezbedna je, jeftina i brzo primenjiva. Takođe, predlažemo i definisanje obaveznog bočnog rastojanja prilikom preticanja biciklista, 1 metar u urbanoj sredini i 1.5 m van naselja. Što se tiče infrastrukture, predlažemo da se uvede više zona 30 i zona usporenog saobraćaja, više biciklisitčkih staza i traka, kao i da se u centru grada postepeno proširuje pešačko biciklistička zona. Do vlasti ne uspevamo da dopremo, smatramo da je za sad saradnja i dalje na nivou "simulacije" uključivanja građana u proces donošenja odluka. Između gradskih sekretarijata, direkcija i zavoda ne postoji koordinacija, kao ni sa predlagačima izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja. Sve ovo dovodi do nesinhronizovanog planiranja i predlaganja proizvoljnih rešenja koja nisu u skladu sa evropskom i svetskom praksom. Postoji tendencija da se to promeni, ali još uvek se ne vide pomaci niti rezultati."

Često kritikujete propise u vezi biciklista koje donose gradske i republičke vlasti. Koja su rešenja najproblematicnija i zašto?

"Problem sa svetloodbojnim prslucima smo već pomenuli, ali da dopunim, takvo rešenje se ne primenjuje nigde u Evropi i svetu. I na gradskom nivou se biciklističke staze planiraju i predlažu bez komunikacije projektanata sa krajnjim korisnicima, što dovodi do biciklističkih staza koje se završavaju u sred njiva ili nepotrebno krivudaju, dok na primer ivičnjaci nisu nivelisani što je biciklistima izuzetno neudobno. Čak i sama ideja da se vi na to žalite dobro delu građana izgleda kao neka vrsta izvoljevanja, dok se u EU tome posvećuje velika pažnja, jer ti detalji direktno doprinose skoku broja biciklista. Svest o tome mora postojati pre svega na institucionalnom nivou, a onda i kod građana."

Pored ovih aktivnosti, na koje još načine promovišete biciklizam?

"Pored Kritičnih masa, snimili smo i video klip koji pokazuje kako je biciklom najbrže stići do centra grada na relacijama do pet kilomatara. Članovi udruženja su organizovali bike polo tim što je privuklo veliku medijsku pažnju. Pokrenuli smo i cycle chic na našoj web stranici. Ideja je pre svega da se pokaže da za bicikl ne morate imati specijalnu opremu, već ga možete voziti i u onome što  svakodnevno oblačite, pa i  "terati modu". "

Pored vašeg, postoji i novosadsko udruženje biciklista. Kakva je vaša saradnja, i da li se i u drugim, manjim srpskim gradovima i mestima javljaju slične inicijative?

"Trenutno aktivno sarađujemo na pripremanju zakonskih rešenja, a redovno razmenjujemo iskustva. Tu su i Vozi Ulice iz Šapca, Niška saobraćajna unija i inicijative iz Vršca i Sombora."

U kontaktu smo sa udruženjima iz regiona, tu su Sindikat biciklista iz Zagreba, NaTočak iz Skoplja, Ljubljanska i Mariborska kolesarska mreža. Od čeških, slovačkih i mađarskih udruženja smo dobili pismo podrške za naše protivljenje uvođenju reflektujućih prsluka. Nedavno smo imali i posetu od drugara iz Berlina: http://mitradgelegenheit.org/ koji su došli da vide šta radimo ovde u Beogradu."

Više informacija o ovom udruženju možete naći na njihovom sajtu, kao i u njihovoj facebook grupi.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari