Odlazak velikana - Preminuo Johan Krojf

  • Autor: Darko Mitrović

  • 24. mart 2016.

  • 13:40

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Svetski mediji preneli su danas da je legendarni holandski fudbaler Johan Krojf preminuo posle borbe sa teškom bolešću.

Odlazak velikana - Preminuo Johan Krojf
Legendarni Holanđanin preminuo je danas u 69. godini, prenose svetski mediji, a potvrđeno je i iz Fudbalskog saveza Holandije.

"Sa tugom saopštavamo da je Johan Krojf, okružen porodicom, nakon žestoke borbe protiv bolesti, preminuo u Barseloni. Molimo vas da poštujete privatnost njegove porodice tokom ovih teških i tužnih trenutaka", navodi se na Krojfovom zvaničnom sajtu.

Johan Krojf je izgubio bitku sa teškom bolešću sa kojom se hrabro borio poslednjih meseci. O njegovoj hrabrosti u najtežim trenucima možda najbolje govori Krojfova izjava koju je dao pre nešto više od mesec dana.

''Nakon nekoliko medicinskih terapija, mogu da kažem da su rezultati veoma pozitivni. Zahvaljujući izvrsnoj nezi lekara i podršci mojih najbližih, ali i mom pozitivnom mentalitetu, mogu da kažem da u ovom trenutku vodim sa 2:0 protiv raka. Ipak, to je tek prvo poluvreme, utakmica nije završena, ali ja verujem u pobedu'', rekao je tada Krojf.

Nažalost, nije uspeo, ali ono što je ostvario tokom svoje fudbalske karijere ostaće zauvek zapisano u istoriji najpopularnijeg sporta na svetu.

Johan Krojf se smatra jednim od simbola takozvanog ''totalnog fudbala'' Rinusa Mihelsa. Kao igrač, svoj najveći pečat ostavio je u dresu Ajaksa, Barselone i reprezentacije Holandije, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.

Boje Ajaksa branio je od 1964. do 1973. godine, odigrao 240 utakmica, postigao 190 golova. Potom se preselio u Barselonu, za koju je nastupao do 1978. godine i na 143 utakmice postigao 48 golova.

Usledio je kraći boravak u SAD, pa povratak u Španiju, u Levante, a igračku karijeru završio je u svojoj domovini. Vratio se u svoj Ajaks 1981, u naredne dve godine odigrao još 36 mečeva i postigao 14 golova, a tačku je stavio sezonom u Fejnordu, 1984. godine, gde je na 33 meča postigao 11 pogodaka.

Za reprezentaciju Holandije je nastupao od 1966. do 1977. godine i upisao 48 nastupa i 33 postignuta gola.

Johan Krojf je imao i bogatu trenersku karijeru, koju je započeo u Ajaksu 1985. godine, a od 1988. do 1996. godine predvodio je Barselonu, sa kojom je 1992. godine osvojio titulu prvaka Evrope, uz četiri titule prvaka Španije.

Kao igrač, tri puta je bio prvak Evrope sa Ajaksom, od 1971. do 1973. godine i isto toliko puta osvajao je ''Zlatnu loptu''. Bio je i osam puta prvak Holandije sa Ajaksom, a jednom i sa Fejenordom 1984. godine

Sa Barselonom je bio prvak Španije 1974. godine, a sa reprezentacijom Holandije igrao finale Svetskog prvenstva 1974. godine.

Kao trener osvojio je Kup pobednika Kupova i sa Barselonom i sa Ajaksom

Završićemo jednim njegovim citatom:

''Igrati fudbal je veoma jednostavno, ali igrati jednostavan fudbal je nešto najteže na svetu''.

Legendo, počivaj u miru.

  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari