Stanojevića ruši klubaštvo?

 • Autor: Boris Jovanović

 • 10. februar 2014.

 • 10:15

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Do kraja nedelje Aleksandar Stanojević će biti izabran za selektora Srbije. Hoće li se konačno javnost i navijači ostaviti podela na crno i crveno-belo?

Stanojevića ruši klubaštvo?
Foto: uefa.com
Iako je u medijima prisutan isforsirani patriotizam, kao pred mečeve sa Hrvatskom, u stvarnosti nikoga nije briga za reprezentaciju, pogotovo u samoj Srbiji. Da nije navijača iz dijaspore, delom i unutrašnjosti, stadion bi zvrjao prazan kada "Orlovi" igraju u Beogradu.

Nacija je podeljena oko očajnog domaćeg fudbala, nikad gorih Zvezde i Partizana, pa je jasno da će na izbor Aleksandra Stanojevića odmah biti primedbi, ali ne argumentovane kritike, već klupskog opredeljivanja.

Siniša Mihajlović se nije deklarisao, iako je naravno igrao za Zvezdu, ali njemu su odmah prikačili druge stvari, optuživan je da mu menadžeri sastavljaju tim, gađao je novinarsku sujetu, na kraju je otišao, i sigurno mu Srbija neće puno nedostajati.

Laici sakriveni pod titulom "sportskog radnika" su uspeli da ga se reše, a novi koji bi mogao da prođe kroz "toplog zeca" je Aleksandar Stanojević. On će, kako sada stvari stoje, sedeti na klupi već u Dablinu protiv Iraca početkom marta, a kako će ga dočekati javnost posle promocije, ostaje da vidimo.

Omatoreli, zaboravljeni asovi već mu kao najveći minus pripisuju godine, po njima nema dovoljan autoritet da vodi fudbalere koji nastupaju u najvećim evropskim klubovima.

Takođe, smatra se da nije dovoljno dokazan jer je Kina ipak treći fudbalski svet, iako sjajno plaćaju, a domaća liga ne može da bude merilo.

Malo se zaboravlja da Stanojević ima staž u savezu, da je bio selektor omladinaca, ali i pomoćnik Miroslavu Đukiću. Uz to, ne treba ni zaboraviti odmerenost i pokušaj da ostane džentlmen u ratu večitih rivala. Imao je i ispada, poput onog događaja iz svlačionice posle derbija, ali svejedno, u većini situacija je iskazivao respekt u odnosu prema najvećem rivalu.

Neće valjati ako se bude suočio sa podeljenom publikom, budalama koje dolaze na stadion kako bi vređali igrače i čak na taj način dolaze u šizofrenu poziciju da sastavljaju tim. Jer, upravo Stojković, daleko najbolji srpski golman je jedno vreme bio van tima, upravo zbog huligana koji bi trebalo da ostave reprezentaciju na miru.

Čini se da je poslednji trenutak, tim pre što imamo odličan tim, da se dozovemo pameti, da eliminišemo izgrednike na tribinama kada igra reprezentacija, stanemo uz tim i u ovom ciklusu uberemo plodove smene generacija.

Savez bi morao da učini sve što je u njegovoj moći da jednostavno zabrani takozvanim navijačima ulazak na tribine, bilo podelom karata školskoj omladini za tribine iza gola, bilo neigranjem u Beogradu, da se konačno stvori normalna atmosfera i spreče huligani da zagađuju ono vredno što imamo, reprezentaciju.

Eto im domaće lige, pa neka se iživljavaju, reprezentaciju neka ostave na miru...
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari