Šahovska partija - fudbal u cajtnotu

 • Autor: Boris Jovanović

 • 26. septembar 2012.

 • 10:29

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Srpski fudbal gubi smisao, a zatvaranje tribina jedne za drugom nije dalo rešenje. Fraziranje da se fudbal igra za navijače nas neće daleko odvesti, jer je to zamena teza, pošto se ne igra za takvu vrstu navijača.

Šahovska partija - fudbal u cajtnotu
Srpski fudbal je i u teoriji, kao i u praksi nemaštovit, pa se i tretiranje njegove "propratne dokumentacije" huligana može uklopiti u dva načina scenarija.

Jedan je opravdavanje huligana, svođenje njihovih postupaka na kombinaciju očaja koji svi živimo i nebrige društva. "Socijalni pristup" zaboravlja da margina kao okidač pucnja u Srbiju ne može da bude nikako opravdanje za izostanak i prevencije i sankcije. Proglasiti nekog neodgovornim za posledicu mu, bojim se, daje licencu da ugrozi slobodu i pravo svoje okoline.

Drugi je korišćenje tribina iza gola kao strašila i apsolutnog krivca što gledamo ovakav fudbal. Zgodno je i poželjno proglasiti kakvog bubuljičavog ponavljača ili zbunjenog pevača u horu koji slavi stvari i ljude o kojima nema pojma, za nekoga ko verom pomera brda i ruši sistem koji funkcioniše.

Tu je na delu generalizacija jer su pojavni oblici huliganstva različiti i nisu svedeni na kombinaciju ideologije i nemaštine. Uz to, sa huliganom ili bez njega, sistem je korodirao, na ivici je funkcionisanja, preko nje u provaliju neće ga gurnuti taj formalno nepostojeći pokret.

Postoji kriminalni interes pojedinaca zamaskiran u sve te boje i borbu za neki ideal najčešće sumnjivog porekla. No stav, ma kako pogrešan, je često primamljiv kao ideja i tačka okupljanja. Problem u Srbiji je što njena realizacija prolazi bez posledica.

Drugim rečima, drveće sakriveno u šumi, odlično napreduje i razvija se na račun šumara koji ne može, ili neće, da se bavi krčenjem. Oklevanje da se obračunaš sa truljenjem u stvari je prepuštanje gangreni koja lagano napreduje...

Sa tim "navijačima" (ove navodnike shvatite kako vam volja) možete kao i sa onom robom što uvaljuju na TV šopovima, da radite svašta, polifunkcionalni su. Njegovi delovi su lako zamenjivi, bolje rečeno to je korak dalje u tehnologiji, radi se o obnovljivim resursima.

Ta ustrojstva koja u pojedinim slučajevima podsećaju na vojsku golobradih što traži potvrdu u napredovanju i dobijanju čina se lako popunjavaju, fabrika za proizvodnju jada, nepravde i loših primera u Srbiji radi punom parom.

Ali sve to nije razlog što nam je fudbal ovakav kakav jeste. Jer to što ćete zatvoriti tribine iza gola neće popuniti ove sa skupljim kartama, niti će nedelja odmora naterati huligane da vikend provedu u biblioteci i pronađu novu zanimaciju.

"Ad hoc" akcija, kako joj ime i kaže ne može da se primeni na sve situacije, niti je univerzalno rešenje. Nije to ni trabunjanje o zakonu koji je u Srbiji nalik seoskom putu, nasut šljunkom preko zjapeće rupe.

Pre nego što se frazeri zapitaju pa, šta je rešenje, evo, ja ću vam ponuditi početak.

Huligan nije Kasparov, nego top, dama, konj i lovac.

Pešaci? Oni nisu deo ove priče, služe samo da zamaskiraju nameru na tabli.

Dalje ćete i sami...

                                                            https://twitter.com/Boris_sportske

                                                             
                                                                         


                                                           


 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari