JSL - Za one sa jakim stomakom...

 • Autor: Boris Jovanović

 • 21. februar 2014.

 • 10:36

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Entuzijazam uvek postoji pred start polusezone, ali ovo proleće će biti kratka, nervozna trka Partizana i Zvezde. U situaciji kada ništa nije ostalo, titula je sve za obe strane brda. Ko preživi, pričaće...

JSL - Za one sa jakim stomakom...
Stigoše i naše muke, nastavlja se JSL.

Proleće je kratko, traje 15 utakmica, između Partizana i Zvezde je razlika bod, svaki će biti dragocen. Zbog toga nas čeka nervozna polusezona, očekujte sumnjičenja, upiranja prstom, saopštenja i odgovore, sve je to kolorit srpskog fudbala.

Na sreću, mimoišla nas je prava zima, pa ovo proleće makar neće startovati po raskopanim oranicama, mada sumnjamo da će i gledalac biti mnogo više, jednostavno, narod ima drugih problema, a najčešće ono što im se nudi nije dovoljno da se proglasi za smislen način da "ubijete" dva sata.

Ponekad smo preterano skloni kritici kvaliteta igre, zameraju nam negativnost, ali ne treba zatvarati oči pred hipokrizijom u srpskom fudbalu. Jer, ovde je sve važno osim same igre, odmerava se moć svuda, u kuloarima, na sednicama, u medijima, jedino nije bitno ono što se vidi na terenu.

Ranije je JSL proglašavana za "tramvaj takmičenje", trenutno je šest klubova iz Beograda u najvišem rangu, ali ne budimo nepošteni prema Čuki koja je osveženje, takođe Rad i OFK Beograd su igrali u eliti i u mnogo boljim vremenima. Sa druge strane Voždovčani imaju svemirski brod, a ne stadion, u odnosu na šupe na kojima se igralo i u bliskoj prošlosti u Srbiji.

Nije to najveći problem, na kraju dosta centara je sada među najboljima, pojavila se i Jagodina, vratio se Niš, tu su Kragujevac, Kruševac, Užice, Pazar koji je uvek nedostajao takmičenju pre svega zbog navijača, odnosno posete (ne govorimo o ekstremistima).

Ono što je gadno je atmosfera, to optuživanje, zla krv, dnevnik uvreda posle svakog meča. To odbija pristojan svet od srpskog fudbala, te niske strasti. Ima toga jasno i u razvijenijim zemljama, u Italiji je slično, mada je kvalitet neuporediv. Pa ipak, kada se na sve nadoveže politika, kada menadžeri vode glavnu reč, kada su huligani veće zvezde od igrača, sve to je nekako otužno.

Neki entuzijazam postoji na startu svake polusezone, ali se to vrlo brzo istopi, ustukne pred onim što gledamo, i na tribinama i unutar klubova. Proteklih proleća su stvari čak bile relaksiranije jer je Partizan imao veliku prednost, sada nas čeka rat svim sredstvima, ma šta na obe strane brda govorili. Jer, titula je sve u situaciji kada ne ničemu drugome nema nadati.

Ne moramo da gledamo u kristalnu kuglu, utakmice će osim iskrenih navijača kojih je sve manje, nastaviti da okupljaju talog, lovce u mutnom, profesionalne huligane koji žive od klubova. Masa koju kontrolišu im daje itekako legitimitet, pisali smo milion puta, oni su potpuno ravnopravni sa upravama i poseduju batinu kojom disciplinuju, bilo klupske čelnike, bilo igrače.

Zbog toga je ovakva liga i atmosfera u kojoj sve truli za njih raj. Sa druge strane oni će poslužiti kao opravdanje za sve, plašt pod kojim se sakrivaju sve ostale bolesti srpskog fudbala.

Eto, to je atmosfera u kojoj će početi ova druga polusezona i teško je verovati da to može da se promeni...
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari