Deset stvari koje smo naučili iz derbija...

Autor: Boris Jovanović
ponedeljak 20.10.2014.
12:42
Izvor: Sportske.net

Navijači su već ujedinjeni u mržnji, derbi odlučuje detalj, iskustvo je ključ, pritisak je preveliki. Kakav je bio derbi?

Beta/AP Photo/Darko Vojinovic
Beta/AP Photo/Darko Vojinovic

Povezane vesti

1. "Grobari" i "Delije" ne treba da se ujedinjuju. Ako je zajedništvo u tome da pozivate na linč drugih i da na mržnju odgovarate mržnjom, već jeste zajedno u svemu tome.

2. U derbiju uvek odlučuje detalj. Po nama, Partizan je bolji tim od Zvezde u ovom trenutku, ali je kao i prošli, i ovaj rešila majstorija Nikole Drinčića koji zaslužuje i bolju ligu, a mogao je da ima i bolju karijeru da se u odsudnom trenutku nije povredio.

3. Tanka je linija između heroja i tragičara, Luku Jovića je delio treptaj oka da postane junak i uđe u istoriju. Ovako, pamtiće debi po promašajima, no, kako smo već rekli, ne treba da klone. Ovo je samo početak karijere u derbijima, ako ga naravno ne prodaju već narednog leta.

4. Srpski klupski fudbal je siromašan, i čak ni derbi ne može to da sakrije. Bilo je mnogo grešaka, srljanja, nekako kao da su timovi taktički neobučeni, retko se vidi ideja. Dobra volja ponekad nije dovoljna...

5. Pritisak je preveliki, jer sem ove nemamo više velikih utakmica u Srbiji. To je jedino opravdanje za reakciju Nenada Lalatovića, njemu se te stvari ponavljaju, što jeste problem. Moraće da nauči da se kontroliše...

6. Forsiranje mladih jeste politika za budućnost, ako oni duže vreme ostanu u klubu. U suprotnom to što su igrali pred velikim brojem skauta im neće mnogo podići cenu ako nemaju dovoljan broj ozbiljnih utakmica, u Evropi.

7. Partizan je imao drugačiju logiku, njegovi biseri ostali su iz raznoraznih razloga na klupi, iako su i njih gledali skauti. Svako ima svoj rezon, sad neko će reći i da je tabela presuda, no Partizanovo iskustvo je možda dobilo derbi.

8. Da se pri kraju vratimo navijačima, bakljada je deo kolorita, ali navijači to ne bi mogli da rade da su organi čiji je to posao ozbiljni u nameri da to spreče, i da naravno klubovi sarađuju. Ako se može uneti baklja, da li to znači da se može uneti i bilo šta drugo?

9. Najpozitivniji utisak derbija je slika koja je obišla Srbiju, momak i devojka koji prate meč u različitim dresovima. Najgore od svega je što će neki ošišani klinac reći da to nisu pravi navijači. Naprotiv, kada takvih bude više, kada svi budu dolazili zbog fudbala, stvari će u ovoj zemlji biti drugačije.

10. Nedovoljan je derbi, jer sada kao da je neizvesnost ubijena. Ako Partizan savlada OFK Beograd, imaće već ogromnih +7 u odnosu na Zvezdu. Te prednosti se u Srbiji ne gube i zbog toga nam je fudbal dosadan. Dok se ne uključi još neki klub, što u ovom trenutku deluje kao naučna fantastika, srpski fudbal biće predvidiv i neće privući nikoga. Osim dva puta godišnje, što nije dovoljno...

Ne propustite