Da li je Kipar novi početak?

 • Autor: Boris Jovanović

 • 22. februar 2012.

 • 09:49

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Spisak Radovana Ćurčića koji možda neće biti selektor, ali ga treba očekivati u novom stručnom štabu pokazuje da je imperativ smena generacija u nacionalnom timu.

Da li je Kipar novi početak?
Bolje ikad nego nikad.

U Srbiji se setimo mlađih igrača kada god dodirnemo dno. Problem je što često Srbija nije u stanju da istraje na novom početku, istrpi talentovane fudbalere i proguta gorke pilule kojih će biti na početku.

Spisak Radovana Ćurčića može da bude indikativan, ako se turneja na Kipru posmatra kao novi start, odnosno smena generacija nakon mučnih kvalifikacija za EP 2012.

Naravno, novi selektor će imati svoj izbor, ali Ćurčić bi trebalo da ostane u stručnom štabu, ako FSS računa na njega u budućnosti. Iz saveza stižu poruke da je vreme za zaokret, međutim prošlo je mnogo vremena da bi se verovalo na reč, u svakom slučaju treba sačekati.

Ovaj spisak ohrabruje, ukoliko nije samo trik da se zadovolji želja za novim licima i igračima koji nisu opterećeni neuspehom iz prethodnog ciklusa.

Ko su novi ljudi?

Pre svih Ignjovski koji u jakom ligi u dobrom timu igra veoma dobro. On odudara od predstave o srpskih igračima, valjda zato dobija toliko prostora u Bundesligi. Mi takvog fudbalera univerzalca nemamo i upravo bi nekadašnji "Romantičar" mogao da bude veliki dobitak turneje.

Zatim, Filip Đuričić. U situaciji kada se Ljajić ne razvija onako kako bismo želeli, očajnički nam je potreban plejmejker. Uz dužno poštovanje prethodnicima, mi smo došli u situaciju da nemamo nijednog kreativca u ekipi. Kada su nas pročitali, i Lane i Krasić pali u formi, nismo imali nikakvu ideju u igri.

Ono što smo pričali o Đuričiću, važi i za Tadića. Neverovatno je da nije pozivan, iako je i prošle godine igrao sjajno. To je samo podgrejalo priče da se među "Orlove" pozivaju fudbaleri koji moraju da se prodaju, a da za one koji su već našli angažman nema mesta.

Jasno je i da Nastasić zaslužuje šansu, mada nam i posle povlačenja Vidića uža odbrana deluje kao najbolji deo tima. Pored Biševca, Rajkovića i naravno Subotića, Nastasić je opcija više. I to nema veze sa godinama nego činjenicom da "igra kao mator" u Fiorentini.

Šansa se mora pružiti Basti, iako imamo Ivanovića koji može da igra na više pozicija. Nekadašnji kapiten Zvezde igra najbolji fudbal u karijeri u timu koji se nalazi u vrhu jedne od najjačih evropskih liga. I on je prenebregnut u drugom delu prošlih kvalifikacija.

Sulejmani, Lekić, Marković, očajnički nam je potreban špic. Imamo sada Jankovića koji je ofanzivac, ali se najbolje snalazi u 4 - 3 - 3, no Pantelić je povređen, Žigić se takođe leči godinu dana. Jasno je da je ovo rebus koji treba rešiti.

Po cenu da se forsiraju mlađi igrači i da se prilagođavaju u kvalifikacijama, moramo tim putem jer jednostavno niko do sada nije pobeđivao bez napadača. A Srbija ih u prošlim kvalifikacijama nije imala, tačnije oni uglavnom nisu davali golove kada nam je bilo najvažnije...
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari