Džet ski - Tri zlata i bronza za srpske predstavnike

 • Autor: Darko Mitrović

 • 22. oktobar 2013.

 • 01:06

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Reprezentacija Džet Ski saveza Srbije je u periodu od 5.do 13. oktobra boravila je na 32. tradicionalnom Svetskom šampionatu u džet ski-ju, koji se održava svake godine u Americi u Lejk Havasu Sitiju, Arizona, u organizaciji Svetske Džet Ski Asocijacije.

Džet ski - Tri zlata i bronza za srpske predstavnike
Foto: Jet ski savez Srbije
Ovaj jedinstveni događaj, koji kako kažu organizatori odmah posle olimpijade okuplja najveći broj takmičara iz više zemalja na jednom takmičenju, biće zapamćen po postignutim rezultatima naših takmičara – tri zlatne i jednoj bronzanoj medalji.

Sam početak takmičenja nije ulivao velika očekivanja takmičarima uglavnom zbog lošeg vremena koje je zahvatilo Lejk Havasu Siti. Grad koji se odlikuje lepim vremenom i dnevnim temperaturama do 40 stepeni Celzijusovih u ovo doba godine, zahvatila je oluja sa mestimičnim naletima vetra i do 40 milja na sat, što je uzrokovalo i pad temperature vazduha za nekih 10 stepeni.

Međutim, kako to već i biva u džet ski takmičenjima, odlaganja i promene rasporeda nije bilo.

Odmah po dolasku u Lejk Havasu Siti, naš tim je imao obavezu da izvrši registraciju svojih takmičara i obezbedi im potrebne propusnice i dozvole, nakon čega su usledili treninzi i štelovanje plovila.

Naš najtrofejniji takmičar kada su u pitanju titule osvojene na Svetskim šampionatima Majkl Prodanović, ove godine je imao neverovatno takmičarsko iskustvo. Za osam dana su ga zadesili kvar plovila, povreda ramena i titula svetskog prvaka u kategoriji stajaćih skutera za vodu Vintaž Ski.

Naime, Majkl je na ovogodišnjem takmičenju usled velikih naleta vetra prilikom treninga na poznatoj plaži Bodi bič ostao bez jednog od pet plovila, usled kvara i nemogućnosti da mu na vreme za takmičenje stigne naručeni deo. Ali zahvaljujući veoma bogatom tamičarskom iskustvu i znajaću da se ovakve stvari nepredviđeno dešavaju, mehaničarski tim Džet Ski saveza Srbije je bio za korak ispred i spremio čak dva zamenska plovila, za dve od ukupno tri kategorije koje Majkl vozi.

Druga stvar koja je takođe nepredviđeno došla je i povreda (dislokacija) levog ramena usled prvog motoa takmičenja, zbog čega je morao da napusti trku i što ga je onemogućilo da se takmiči u drugom motou i osvoji poene u kategoriji Pro Am Ski Lajt za 2-taktna plovila.

Nakon dvodnevne pauze, smogao je snage za učešće u Ski Open Slalomu i zauzme osmu poziciju, dok je predzadnjeg dana takmičenja zavidno dominirao u oba motoa i uzeo svetsku titulu u kategoriji Vintaž Ski.

Naš drugi predstavnik Fabio Inkorvalja, postigao je čak dve titule svetskog prvaka u kategorijama sedećih skutera za vodu Amater Klasik Ranabaut Stok i Ranabaut Normali Aspirated, dok je u kategoriji Ranabaut Open Slalom osvojio treću poziciju i šestu poziciju u kategoriji Amater Klasik Ranabaut Open.

Treći takmičar Džet Ski saveza Srbije – Rajner Ejdner, koji je takođe nastupao u sedećoj kategoriji, osvojio je četvrtu poziciju u kategoriji Ekspert Ranabut i devetu u kategoriji Ekspert Veteran Ranabaut.

Pored takmičarskog dela, naša zemlja i celokupan tim su učestvoli i na Paradi nacija, koja je održana ispod istorijskog londonskog mosta. Parada nacija se održava sedmu godinu za redom, a sastoji se iz svečanog defilea zemalja učesnica Svetskog šampionata u džet ski-ju, gde timovi defiluju sa svojom zastavom i natpisom zemlje iz koje dolaze. Kao posebnu uspomenu, svaki takmičar koji učestvuje u defileu dobija jednu od medalja iz ograničene serije, specijalno dizajnirane za ovu paradu.

Sastavni deo Svetskog šampionata u džet ski-ju i Parade nacija je i postavljanje zastava zemalja učesnica duž glavne ulice u Lejk Havasu Sitiju (Mekkuloh bulevar), gde se među 54 zemlje vijorila i srpska zastava.

Neizostavni deo šampionata je bilo i takmičenje u Fristajlu
(atrakcije na stajaćim skuterima), koje se ove godine po prvi put održavalo i noću, takođe pod istorijskim londonskim mostom, kao i Flajbord šou Frenkija Zapate, tvorca ove nove discipline iz džet ski sveta, koja je Beograđanima predstavljena na 10. Beogradskom karnevalu brodova.

Atrakcija šampionata je bila i promocija novog plovila-vozila, nazvanog „Kvadski“. Ovo neobično vozilo koje je na kopnu četvorotočkaš koji može da se kreće brzinom od oko 60km/č, prilikom ulaska u vodu i pritiskom na dugme, automatski se pretvara u skuter za vodu, koji na vodi dostiže istu brzinu kao i na kopnu. Da bude još interesantnije, vodenu amfibiju pokreće BMV-ov motorrad motor K 1300, koji se u vodi kombinuje sa Gibsovim patentom vodenog sistema na mlazni pogon.

Pored promocije Kvadskija, vodeći proizvođači su predstavili i svoje modele skutera za vodu za 2014. godinu, među kojima je Si Du Spark iz kanadske kompanije Bombardier privukao najveću pažnju posetilaca, što po ceni (od 5000 US$) , a što po dizajnu.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari