Odlazak legende - Ovako su se "večiti" oprostili od "kralja folka"

Autor: Mihajlo Vidojević
nedelja 17.02.2019.
15:47
Izvor: Sportske.net

Beogradski "večiti" iskoristili su društvene mreže da upute poruke saučešća i oproste se od tragično stradalog pevača Šabana Šaulića.

Screenshot/You Tube
Screenshot/You Tube

Povezane vesti

Vest koja je rano jutros stigla iz Nemačke rastužila je mnoge. "Kralj folka" Šaban Šaulić stradao je u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u blizini Bilefelda.

Tim povodom su se i "večiti" oglasili na društvenim mrežama. Crvena zvezda i Partizan iskoristili su priliku da upute poslednji pozdrav legendarnom pevaču, ali i da izraze saučešće članovima porodice.

"Poslednji pozdrav kralju. Poživaj u miru, legendo!", stoji u poruci Crvene zvezde, za koju je tragično stradali pevač i navijao.

Oproštajna poruka stigla je i sa druge strane Topčiderskog brda. Partizanov trener Zoran Mirković oženjen je starijom ćerkom Šabana Šaulića.

"FK Partizan izražava iskreno saučešće porodici Šaulić povodom iznenadne smrti kralja narodne muzike Šabana Šaulića koji je jutros poginuo u saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj. Neka mu je večna slava", piše na "Instagram" profilu crno-belih.

Šaban Šaulić je rođen 6. septembra 1951. godine u Šapcu, a pevanjem se bavio više od pet decenija.



Ne propustite