Zvezdine grčke tragedije, najteži poraz u istoriji! U Atini sunce ne sija, vreme da se to promeni?

Autor: Vladimir Stojanović
ponedeljak 09.12.2019.
11:33
Izvor: Sportske.net

Zvezdina istorija je prepuna tragičnih momenata u Atini, mada nikada nisu igrali zvanični meč u Pireju. Svejedno, čini se da u Grčkoj za crveno-beli sunce gotovo nikada ne sija...

twitter
twitter

Povezane vesti

Kada se pomene Atina, onim starijim navijačima Zvezde se smrkne pred očima. Verovatno najteži poraz u istoriji crveno-belih, makar do naplate evropskih posrtanja i titule prvaka Starog Kontinenta bio je atinski, početkom sedamdesetih.

Ta Zvezda je bila zrela za velike stvari, odnela je na revanš polufinala Kupa Šampiona velikih 4:1 i onda izgubila revanš sa 3:0 u najboljem maniru grčkih tragedija.

Pričalo se da je meč prodat, navijači su bili besni, pojavljivale su se informacije da je grčka vojna hunta drogirala Beograđane. Njen vođa general Papadopulos je navodno namestio meč, što je 2007. potvrdila i njegova tadašnja žena. Radilo se o visokoj politici, sumnja je ostala, mada su iz Zvezde demantovali takve navode.

U svakom slučaju propala je šansa da se igra finale na Vembliju protiv Ajaksa, iako su crveno-beli bili neuporedivo jači tim od Grka.

Zvezda je novi brodolom doživela u Atini 1976. u pitanju je bila osmina finala kupa UEFA, posle poraza od 2:0, odlučio je gol Grka u gostima, na "Marakani" je bilo 3:1 za Zvezdu, AEK je posle stigao do polufinala gde su lako izgubili od Juventusa.

Grčki tabu je Zvezda razbila u jesen 1986. izbacili su PAO, u prvom meču bilo je 3:0, u revanšu su Grci poveli sa 2:0, mnogi su videli reprizu 1971. ali je Bora Cvetković u samom finišu otklonio strepnju navijača.

Zvezda je dobila konačno u Atini, opet je Panatinaikos bio u pitanju, 1991. oba puta je strelac bio Pančev, ali crveno-beli u grupi nisu uspeli da se domognu finala na Vembliju jer je otišla Sampdorija zahvaljujući pobedi u Sofiji (srpski klubovi nisu mogli da igraju na domaćem terenu).

Van Atine, u Grčkoj, Zvezda je izgubila pre više od decenije u UEFA kupu od Arisa, sa 3:0, od PAOK-a sa 1:0, ali je u revanšu posle produžetaka otišla u drugo kolo KPK 1974.

Sa "bratskim" Olimpijakosom Zvezda osim jesenje pobede na "Marakani" nije igrala zvanične, ali je odmeravala snage u prijateljskim mečevima i gubila u Atini, recimo 2007. mada te utakmice nemaju nikakav značaj.

Bilo kako bilo, red je da vidimo neku drugu dramsku formu osim grčke tragedije u Atini, kada je Zvezda u pitanju. Do sada, za njih sunce nije baš sijalo u Grčkoj.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
REVØLT
Monday, 09.12.2019
15:10

Sad ce biti komedija, a mozda i melodrama Hahaha Atina je Milanov grad, bio i ostao.

avatar
Wittmann
Monday, 09.12.2019
14:21

Sad, tragedije nam u poslednje vreme nisu ništa strano...čak i ako se ponovo dogodi...idemo dalje

avatar
Pixi GOOL iz kornera
Monday, 09.12.2019
12:41

Secam se dobro te dve utakmice, a pogotovo one druge gde se desavalo sve i svasta. Utakmica nije bila namestena, ali je sudija sigurno bio debelo placen jer unistio je igru Zvezde.