Zvezdina dva moguća rivala - 85 trofeja u zbiru! Pamtite li Lekićev šou i ''petardu''?

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 10.08.2020.
12:59
Izvor: Sportske.net

Nisu za potcenjivanje, pogotovo što će ovoga puta srpski šampion igrati u gostima.

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto.com
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto.com

Povezane vesti

Ako su posle jučerašnjeg žreba za prvo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona navijači Crvene zvezde mogli da kažu da su crveno-beli imali idealan žreb (izvukli Evropu sa Gibraltara, i to kao domaćini), danas nije bilo tako kada su u pitanju mogući rivali u drugom kolu.

Ipak, ni ovoga puta nema razloga za neko veliko nezadovoljstvo. Što je najvažnije, izbegnut je danski Midtjiland, direktan učesnik drugog kola, o njemu će razmišljati Budućnost i Ludogorec, a Zvezda može polako da se priprema za Dinamo Tbilisi, ili Tiranu.

Nepovoljna okolnost je gostujući teren, ali opet domaćin neće imati navijače uz sebe, pa ni to nije neka prevelika prednost za rivala, ko god da to bude.

Gledajući ''lične karte'' jednih i drugih, mogu da se pohvale velikim brojem trofeja, što ih čini rivalima za poštovanje, iako su realno po kvalitetu daleko od aktuelnog sastava Crvene zvezde.

Dinamo Tbilisi je osnovan 1925. godine, dva puta je bio šampion nekadašnjeg velikog Sovjetskog Saveza, dva puta osvajao i sovjetski Kup, a posle raspada te istočnoevropske sile, Dinamo je osvojio 17 titula prvaka Gruzije, 13 nacionalnih Kupova. Međutim, ono čime se veoma ponose jeste i jedan evropski trofej - u sezoni 1980/81 Dinamo Tbilisi je osvojio i Kup pobednika Kupova.

Današnji sastav Dinama je trenutno vodeći u šampionatu Gruzije, posle devet kola ima učinak 5-3-1, uz gol-razliku 16:4 i u poslednja tri kola vezao je sve tri pobede. Jedini poraz od početka sezone doživeo je na svom terenu od Dile Gori (1:2), tako da im domaći teren, pogotovo u ovim uslovima nije ''neosvojiva tvrđava''.

Na ''Transfermarktu'' im je ukupna vrednost tima procenjena na 7.65 miliona evra. Ekipa je uglavnom sastavljena od domaćih igrača, ali imaju i 22-godišnjeg Brazilca Pernambuka na krilu, pa Gbenjona iz Togoa kao defanzivnog veznog, tu su i Rus Kavtaradze takođe na krilu i Slovak Orsula.

Ipak, na pomenutom specijalizovanom sajtu najveću tržišnu vrednost u njihovom timu ima 21-godišnji Gruzijac Nika Nikua (900.000 evra), koji igra u tandemu sa Gbenjonom na poziciji zadnjeg veznog.

Igraju na ''Dinamo Areni'' od 55.000 mesta, a mnogi od vas se sećaju Zvezdinog dvoboja sa klubom iz Tbilisija, avgusta 2009. godine, kada su crveno-beli u revanšu drugog kola kvalifikacija za Ligu UEFA slavili sa 5:2 i kada je Dejan Lekić od autogola, stigao i do het-trika. Prethodno je Zvezda poražena sa 2:0 u Gruziji, što je dovoljna opomena i za sadašnji sastav Zvezde.
--
Što se tiče Tirane, i ovaj klub ima dugu tradiciju. Ukupno 24 puta je bila šampion Albanije (prvi put 1930. godine), 16 puta osvajala nacionalni Kup, a 10 puta je bila pobednik Superkupa Albanije.

Kad ove trofeje saberemo sa onim Dinamovim, u zbiru dobijamo ukupno 85 trofeja koliko su zajedno osvojili Zvezdini potencijalni rivali.

U prethodnoj sezoni, koja je završena krajem jula, Tirana je do titule došla sa četiri boda više od Kukešija, sa učinkom 21-7-8 i gol-razlikom 67:35.

''Transfermarkt'' njihov aktuelni sastav procenjuje na oko pet miliona evra. Imaju nekoliko stranaca, posebno se ističu napadači Ismael Dunga iz Kenije i Nigerijac Ngo, koji im je bio i najbolji strelac prošle sezone sa 13 golova. Tu je i iskusni, 32-godišnji Brazilac Elton Kale, pa Vinful Kobina iz Gane u veznom redu...
-
baner

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

13 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Piksi G00L iz korner
Monday, 10.08.2020
19:48

Bila je to lepa pobeda protiv tima skromnih mogucnosti ali iskreno imali smo vise srece nego pameti.

avatar
Vidicnemanja
Monday, 10.08.2020
13:09

Radi se planski,bolje gost u dtugom kolu a domacin u trecem protiv jaceg protivnika.A protivnik u trecem kolu ce biti jedan od dva najslabije rangiranih nosilaca,zivi bili pa videli.Za pfvo i drugo kolo sam pogodio,ma znao,jer kad se diriguje zrebom,moralo je ovako kako je ispalo,najpovoljnije za zvezdu.Rekao sam da ce se zvezda voljom zreba prosetati kroz kvalifikacije i bice tako,ko je sumnjao sada se uverio

avatar
Deki.Stankovic.5
Monday, 10.08.2020
13:25

Otkud znas da cemo biti domacini u trecem kolu???Kad navijac Partizana prica o zrebu to je vec ozbiljan stadijum,hoces da pricamo o vasem zrebu u proslosti dok ste bili prvaci a sa kakvim sve 'velikanima' ste igrali,a sa kakvim mi???Zahvatilo vas kolektivno ludilo ala Pantic,vi ste toliko zastranili da vam spasa nema.

avatar
Dragoljub Nikolic_fb
Monday, 10.08.2020
13:45

Hahahaha jesi ozbiljan. Pa Albanci su bre nagazna mina. Nemo se desi da ve zajebavamo ko Fljamurtari nas.